Bezlepková kuchyně

Bezlepková kuchyně

Stále častěji ve svém okolí slyšíme, že někdo začal držet bezlepkovou dietu. Někteří tvrdí, že se po ní cítí lépe a někteří přímo skvěle. Je tedy správné odstranit lepek z jídelníčku? Opravdu jeho eliminace přispěje ke zlepšení našeho životního stylu? Nebo se spíše jedná o kulinářskou módu, která se může podepsat na našem zdraví?
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Lepek – co to vlastně je?

Lepek (jinak také gluten) je vlastně bílkovina, které se vyskytuje v obilovinách – pšenici, ječmeni, žitě,  ovsu a dalších. Pokud chceme lepek vyloučit z našeho jídelníčku, musíme se vyvarovat moučných produktů, které byly připravené z výše uvedených obilovin, což není tak snadné a na všechny, kteří se chtějí lepku zbavit, číhá spousta nástrah. Lepek se totiž s ohledem na jeho vlastnosti často používá v potravinářském průmyslu. Díky tomu, že je lepkavý a elastický, pečivo je nadýchané, chléb pěkně vykynutý a sladké koláče velmi jemné. Navíc na sebe velice dobře váže chuť a aroma. Není se čemu divit, že ho tedy výrobci potravin velice rádi využívají.

Které výrobky lepek obsahují?

Lepek je nejčastěji spojován se slaným a sladkým pečivem, koláči, chlebem a těstovinami. Ovšem s ohledem na vyjmenované vlastnosti ho najdeme rovněž v salámech, klobásách, párcích, hotových omáčkách, sladkostech a dokonce i v koření a jiných ochucovadlech. Dokonce i v nápojích slazených ječmenným sladem, takže na seznamu zakázaných potravin se objeví i pivo, limonády nebo kávy s přídavkem obilné směsi. V této situaci je důležité číst etikety a dávat si velký pozor na složení a označení na obalu. U certifikovaných bezlepkových potravin na obalu najdete mezinárodní symbol v podobě přeškrtnutého klasu a výrazný nápis „gluten free”. 

Bezlepková dieta – pro koho je?

Bezlepkovou dietu by měly dodržovat osoby, jež trpí na celiakií, intolerancí lepku nebo jsou na něj alergičtí. Diagnózu musí vždy stanovit odborník. Pokud u sebe pozorujete znepokojující příznaky, určitě navštivte ordinaci svého lékaře. Někteří se ovšem léčí sami a na vlastní rozhodnutí lepek vynechávají. Dělají správně? Lepek škodí nemocným a osobám s citlivým trávicím systémem. Pro zdravé osoby je zcela bezpečný a není se čeho bát. Pokud vyloučíte lepek, ochudíte svůj jídelníček o vlákninu a další výživové látky. Tato neúplná dieta může vést k onemocněním srdečními chorobami nebo cukrovkou. Pokud se tedy rozhodnete lepek vynechat, poraďte se alespoň s dietologem, aby vaše strava byla dostatečně pestrá a dodávala vašemu tělu všechny potřebné látky.

Čím lepek v kuchyni nahradit?

Jak si tedy poradit v kuchyni, když je pro vás lepek zakázaným ovocem? Zaprvé – kontrolujte etikety se složením výrobku, zadruhé – používejte bezlepkové náhražky. Těstoviny nemusí být pšeničné a chléb lze upéct téměř z každé mouky!

  • Pečivo

Ve specializovaných pekárnách bez problémů koupíte bezlepkový chléb i ostatní pečivo. Můžete ho ale upéct i doma. Stačí využít některou z hotových bezlepkových směsí nebo si připravit vlastní recept. Jako základní mouku použijte rýžovou, pohankovou nebo jáhlovou. Do směsi přidejte i luštěninovou mouku, například z čočky, žlutého hrachu nebo cizrny, která má lepkavé vlastnosti a nakonec amarantovou mouku, jež je lehce pikantní a kořeněná a zvýrazní chuť pečiva. Můžete přidat i mleté ořechy. K pečení sladkých koláčů se skvěle hodí například mouka kaštanová.

  • Těstoviny

Kromě bezlepkových těstovin v obchodech najdete i takové, ve kterých se lepek původně nevyskytoval. Jsou to těstoviny například z rýže, kukuřice nebo pohanky. Na popularitě v současnosti získávají těstoviny vyrobené z čočkové nebo hrachové mouky.

  • Místo obilovin

Kaše připravené z obilovin, bulguru nebo kuskusu můžete nahradit přírodní bezlepkovou surovinou jako jsou například jáhly, rýže, pohanka, kukuřičná krupice nebo quinoa.

Čím pohostit odpůrce lepku?

Existují vůbec dobrá jídla bez lepku? Ale jistě, stačí jen vědět, na co si dát pozor a můžete si pochutnat na mnoha skvělých receptech. Zkuste třeba lahodné rizoto z červené řepy s gorgonzolou. Dáváte-li přednost rybám, zcela jistě oceníte jemného pečeného candáta s blanšírovanou kedlubnou a červenou čočkou. Můžete i zavítat do exotických kuchyní. Třeba kuřecí prsa s typicky asijskou omáčkou z arašídů nebo rychlé restované krůtí maso s chřestem. A co takhle překvapit vaše známé fenomenálními jehněčími kotletkami s tandoori a jogurtem na grilu. Tyto a mnoho dalších bezlepkových receptů najdete v Kuchyni Lidlu. S námi si pochutná každý celiak.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU