Bramborový salát: Zbytky od oběda nebo skvostná delikatesa?

Bramborový salát: Zbytky od oběda nebo skvostná delikatesa?

S majonézou, s jogurtem, s jablíčkem a bez hrášku… Variant bramborového salátu je nespočet, každý z nás ho dělá trochu jinak, každý přidává svou tajnou ingredienci, díky níž je právě jeho salát ten nejlepší na světě. Máte svůj osvědčený trik na dokonalý salát? Podělte se o něj s námi v komentářích pod článkem.

Začnete-li pátrat, odkud bramborový salát vlastně pochází, najdete několik teorií. Jedna praví, že pochází z Ruska, kde ho jeden francouzský šéfkuchař připravoval pro místní smetánku.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Recept na bramborový salát se objevuje už v kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové v roce 1826. U této „kuchařské guru“ to však bylo trochu jinak – připravovala jej ze zbytků, pečená masa, která zbyla na stole, se nakrájela, smíchala s bramborami, cibulí a majonézou a salát byl na světě.

Nemusíme zmiňovat, že je bramborový salát nedílnou součástí vánočního menu. Tak to však nebývalo vždycky. Naši předkové konzumovali v tento slavnostní den vepřové pečínky, jako příloha bývala kaše z krupice, prosa nebo hrachu. Kapr a bramborový salát se ruku v ruce dostaly na štědrovečerní tabuli až ve 2. polovině 20. století.

Při přípravě vánočního menu věnujeme dnes největší pozornost asi právě bramborovému salátu. Nebojte se svůj salát opravdu vymazlit a připravit si i domácí majonézu, jak se připravuje, se dozvíte ve videu Kulinářské akademie.

Také v Kuchyni Lidlu nesmí chybět bramborový salát, a to hned v několika verzích. Začneme tou tradiční verzí s majonézou. Nechybí tu ani zakysaná smetana a citronová šťáva, které dodají kyselost, pro osvěžení se přidává i zelené jablíčko.

Pokud chcete salát trochu odlehčit, připravte salát pouze se zakysanou smetanou nebo jogurtem, nebo jen s malým přídavkem majonézy. Takový salát bude mnohem krémovější. Zvláštností tohoto salátu je také přidání pálivé papričky.

Bramborový salát ale není jen česká záležitost, rádi si na něm pochutnávají i v jiných zemích – v Německu, Rakousku, Polsku, ale také ve Velké Británii, Francii, Nizozemsku nebo dokonce v Americe. Liší se nejen použitými surovinami, ale také třeba tím, jestli se podává teplý nebo studený.

V jižních zemích Německu a Rakousku se často podává teplý salát, který je lehčí. Majonézu tu nahrazují hořčicí, trochou vývaru a lákem z okurek. Pokud jsme vás výše nalákali na německý styl bramborového salátu, zde vám přinášíme recept. Je to úplně jiná verze salátu, ale chuťově zajímavá a rozhodně stojí za vyzkoušení.

Jste-li jste příznivci sladko-kyselých chutí, zkuste sladko-kyselý bramborový salát, za sladkou chuť může med, který je jednou z ingrediencí.

Také ve Francii se bramborový salát liší od toho našeho poměrně výrazně. Pro nás jsou to spíše uvařené brambory se zeleninou a luštěninami, Francouzi jej podávají s čočkou, cibulí a paprikou a ochutí vinným octem. My v Kuchyni Lidlu jsme vynechali luštěniny, i tak je tento salát skvělý. Ochutnejte náš teplý bramborový salát.

I obyvatelé Středomoří připravují bramborový salát, ingredience však přizpůsobili svému podnebnému pásu. Kromě vařených brambor přidávají do salátu hlavně olivy, rukolu, sušená rajčata a bazalku. Místo majonézy pak sáhnou samozřejmě po kvalitním olivovém oleji.

Ať už připravujete na vánoční tabuli jakýkoli salát, důležité je, aby se u ní sešla celá rodina a abyste společně prožili klidné a radostné svátky. Přejeme vám veselé Vánoce!

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU