Recept na bramborový salát se objevuje už v kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové v roce 1826. U této „kuchařské guru“ to však bylo trochu jinak – připravovala jej ze zbytků, pečená masa, která zbyla na stole, se nakrájela, smíchala s bramborami, cibulí a majonézou a salát byl na světě.
Nemusíme zmiňovat, že je bramborový salát nedílnou součástí vánočního menu. Tak to však nebývalo vždycky. Naši předkové konzumovali v tento slavnostní den vepřové pečínky, jako příloha bývala kaše z krupice, prosa nebo hrachu. Kapr a bramborový salát se ruku v ruce dostaly na štědrovečerní tabuli až ve 2. polovině 20. století.
Při přípravě vánočního menu věnujeme dnes největší pozornost asi právě bramborovému salátu. Nebojte se svůj salát opravdu vymazlit a připravit si i domácí majonézu, jak se připravuje, se dozvíte ve videu Kulinářské akademie.
Také v Kuchyni Lidlu nesmí chybět bramborový salát, a to hned v několika verzích. Začneme tou tradiční verzí s majonézou. Nechybí tu ani zakysaná smetana a citronová šťáva, které dodají kyselost, pro osvěžení se přidává i zelené jablíčko.
Pokud chcete salát trochu odlehčit, připravte salát pouze se zakysanou smetanou nebo jogurtem, nebo jen s malým přídavkem majonézy. Takový salát bude mnohem krémovější. Zvláštností tohoto salátu je také přidání pálivé papričky.
Bramborový salát ale není jen česká záležitost, rádi si na něm pochutnávají i v jiných zemích – v Německu, Rakousku, Polsku, ale také ve Velké Británii, Francii, Nizozemsku nebo dokonce v Americe. Liší se nejen použitými surovinami, ale také třeba tím, jestli se podává teplý nebo studený.
V jižních zemích Německu a Rakousku se často podává teplý salát, který je lehčí. Majonézu tu nahrazují hořčicí, trochou vývaru a lákem z okurek. Pokud jsme vás výše nalákali na německý styl bramborového salátu, zde vám přinášíme recept. Je to úplně jiná verze salátu, ale chuťově zajímavá a rozhodně stojí za vyzkoušení.
Jste-li jste příznivci sladko-kyselých chutí, zkuste sladko-kyselý bramborový salát, za sladkou chuť může med, který je jednou z ingrediencí.
Také ve Francii se bramborový salát liší od toho našeho poměrně výrazně. Pro nás jsou to spíše uvařené brambory se zeleninou a luštěninami, Francouzi jej podávají s čočkou, cibulí a paprikou a ochutí vinným octem. My v Kuchyni Lidlu jsme vynechali luštěniny, i tak je tento salát skvělý. Ochutnejte náš teplý bramborový salát.
I obyvatelé Středomoří připravují bramborový salát, ingredience však přizpůsobili svému podnebnému pásu. Kromě vařených brambor přidávají do salátu hlavně olivy, rukolu, sušená rajčata a bazalku. Místo majonézy pak sáhnou samozřejmě po kvalitním olivovém oleji.
Ať už připravujete na vánoční tabuli jakýkoli salát, důležité je, aby se u ní sešla celá rodina a abyste společně prožili klidné a radostné svátky. Přejeme vám veselé Vánoce!
Den svatého Patrika si už dávno nepřipomínají jen v Irsku. Bujaré oslavy propukají také v dalších zemích, kde se na počest irského patrona zazelenají…
Pod japonskou kuchyní si většina představí nanejvýš tak sushi. To je ale jen zlomek gastronomie země vycházejícího slunce. Je čas rozšířit si obzory!
Tzaziki, řecky τζατζίκι, je salát z jogurtu, okurky a dalších surovin typický právě pro Řecko. Také se vám vždycky, když si tzaziki připravíte,…