Červená řepa - co s ní?

Červená řepa - co s ní?

.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Červená řepa

Co s ní?

 

Červená řepa je často považována za nezajímavou zeleninu, nejspíš i kvůli školním jídelnám, které ji znechutili celým generacím školáků. Avšak opak je pravdou a v současnosti její kulinářský potenciál roste a znovu objevujeme její výjimečnou chuť. Díky univerzálnímu využití a výrazné chuti stále více lahodí jak chuťovým pohárkům vyhlášených světových šéfkuchařů, tak i běžným domácím kuchtíkům. Je ideální součástí netradičních rizot a zdravých salátů, zdrojem lahodné chuti ve fit šťávách a pečených dezertech, základem mnoha polévek (i krémových) i univerzální chutnou přílohou k masům. Je až neuvěřitelné, kolik možností tato zdánlivě nudná zelenina skrývá.

Nejen červená – řepa a její odrůdy

I když je červená řepa v kuchyni nejznámější, její výjimečnou chuť najdeme i v jiných odrůdách – v bílé, žluté nebo oranžové. Obsahují méně přírodního barviva a díky tomu vám během zpracování neobarví prsty a skvěle vypadají v barevných salátech nebo rozprostřené v carpacciu. Nehodí se ovšem do klasických pokrmů, kde tmavě červenou barvu vyžadujeme, jako je boršč nebo třená červená řepa s křenem. Některé odrůdy mají uvnitř po rozkrojení výrazné proužkování, díky čemuž skvěle vypadají na talíři a jsou často používané k dozdobení. Z mladé červené řepy můžete jíst i listy. Připravte si z nich chutnou sezónní polévku, přidejte je do čerstvých salátů nebo jimi nahraďte zelné listy a naplňte je mletým masem.

Jak připravit červenou řepu?

Červenou řepu můžete vařit, péct, nakládat nebo jíst syrovou – nemusíte se tedy bát, že by zevšedněla. Vyzkoušejte různé snadné recepty a přesvědčte se sami, jak vám bude nejvíce chutnat.

Červená řepa se vaří ve slupce, ale musíte ji nejdříve dobře očistit a umýt. Tak zachováte nejen její barvu, ale i výživové hodnoty a po uvaření ji můžete snadno oloupat. Dobu vaření je třeba přizpůsobit velikosti: malé řepy mohou jsou měkké už za 30 minut, větší potřebují i 2 až 3 hodiny. A pokud nemáte čas, v Lidlu můžete koupit i řepu už vařenou ?.

Pokud máte chuť na pečenou červenou řepu, zabalte ji spolu s bylinkami do alobalu nebo rozkrojte na půl a vložte do zapékací nádoby. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 50-90 minut.

Zavařování je také velmi dobrý a tradiční způsob přípravy. Aby nakládaná či kvašená červená řepa chutnala skvěle, nezapomeňte přidat koření jako je česnek, bobkový list, nové koření a černý pepř. Můžete ji nastrouhat, nakrájet na plátky nebo na kostičky. Zalitá solným rozvarem začne fermentovat za 2-3 dny a je skvělou univerzální přílohou.

S čím si červená řepa rozumí?

Chuť můžete podtrhnout vhodně vybranými surovinami. Skvěle se kombinuje se sýry (feta, tvaroh, kozí nebo plísňový sýr), špenátem, rukolou, cibulí, quinoou nebo vlašskými ořechy. Nasladko (koláče, muffiny, koktejly) si rozumí s hořkou čokoládou, jablky, červeným ovocem a mandlemi.

Večeře z červené řepy aneb rudé menu

Kulinářské možnosti, které spolu s výživovými hodnotami nabízí, nás stále častěji nutí k tomu, abychom hledali nové a nové recepty, jak využít červenou řepu i v naší kuchyni. Popřemýšlet by o ní měli všichni milovníci masitých i rybích jídel. Vyzkoušejte, jak chutnají pečená kuřecí prsa s pohankou a červenou řepou, hovězí steak s quinoou a červenou řepou nebo pstruh se salátem z červené řepy. Tyto ověřené recepty vás rozhodně nezklamou.

Červená řepa umí být i elegantní. Pokud chcete připravit slavnostní menu pro výjimečnou příležitost, zkuste recept Romana Pauluse na předkrm s marinovanou červenou řepou.

Jste fanoušky tradiční kuchyně? I zde najde své uplatnění. Připravte pro své blízké boršč se zakysanou smetanou nebo je pohostěte plněnými taštičkami servírovanými s vařenou červenou řepou a kořenovou zeleninou.

A jaký je váš oblíbený recept? Napište nám!

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU