Comfort food: talíře plné nostalgie

Comfort food: talíře plné nostalgie

.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Pocit, jako když se zachumláte do deky u krbu nebo vzpomínky na dětství a babiččinu kuchyni. To je americký fenomén comfort food. Jedná se o jídla, která mají emocionální nebo nostalgický náboj, dodávají pocit pohodlí, tepla, domova, lásky a uspokojení.

Máme pro vás tipy na tyto americké klasiky i na oblíbená česká jídla, která jim obstojně konkurují.

Pizza

Pizza v Americe je trochu jiného rázu než v Itálii. Američané si ulítávají na tzv. deep dish pizze, což je něco mezi pizzou a koláčem. Těsto je tlusté a okraje jsou často plněné sýrem. Milují na ní extra porce sýra a pikantní salám pepperoni.

Máte-li pizzu rádi, můžete si ji připravit poměrně jednoduše doma. Podívejte se, jak na dokonalé těsto.

TIP: Když jde o kynuté těsto, jsou Češi tradičně spíš na knedlíky. S vajíčkem jsou dokonale nostalgické a přitom tak jednoduché jídlo. Nakrájejte knedlík na kostičky, opečte na sádle či másle do křupava, zalijte rozšlehaným a osoleným vajíčkem a ještě chvilku za stálého míchání vše restujte. Nezapomeňte na kyselou okurku!

Těstoviny

Dalším slavným jídlem jsou mac’n’cheese, neboli makarony (pro nás kolínka) se sýrem. To jsou duté, kratší těstoviny, zapečené s bešamelem a spoustou sýra. Syté, tučné jídlo, ideální do nevlídného počasí i na rodinnou sešlost.

Zapečené těstoviny po česku, to jsou flíčky s uzeným masem. Pokud toužíte po pekáči něčeho trochu slavnostnějšího, vyzkoušejte lasagne a můžete si být jisti, že budete šťastní a nasycení minimálně do následujícího dne.

Dokonalým comfort food jsou ale i slovenské halušky s bryndzou!

Kuřátko

Na jihu USA nesmíme opomenout fried chicken, neboli smažené kuře. To má nejen silné historické kořeny sahající až do 18. století, ale i návykovou chuť. Neholdujete-li trojobalu, můžete si pochutnat na pikantních kuřecích křidélkách.

U nás si kuřátko radši celé upečeme a usmažíme si spíš řízky! Ať už z kuřecího, telecího či vepřového masa doplněnými o domácí bramborovou kaši.

Polévka

Polévka je grunt. Zahřeje, pomůže přežít chřipku a pohladí na duši. Chicken noodle soup neboli kuřecí nudlová polévka je pro Američany vším. Vždyť i my dobře známe léčebnou sílu dobrého slepičího či kuřecího vývaru s domácími nudlemi. Obzvlášť když nám ho někdo blízký donese přímo do postele.

Sendvič

Křupavý opečený chléb a lahodný roztékající se sýr, to je grilled cheese. Jedná se o slavný sendvič se sýrem opečený na pánvi.

Opečený chléb patří i mezi české pochoutky, topinky s česnekem či máslem jsou chalupářská dobrota nejen k tataráčku. Je to ten nejlepší způsob, jak zužitkovat starší chléb.

Moučník

Na závěr něco sladkého. Může to být kbelík zmrzliny, sušenky, brownies, ale nic nevystihne Ameriku tak jako domácí apple pie, neboli jablečný koláč. Ještě teplý koláč z křehkého těsta s jablečnou náplní ideálně servírují s vanilkovou zmrzlinou. My si na jablkách pochutnáváme rádi taky, ale ideálně zatočených ve voňavém, teplém štrúdlu. Zkuste ho polít vanilkovou omáčkou a hned máte luxusní dezert.

Nesmíme zapomenout ani na krále každé pozdní snídaně – french toast, neboli francouzský snídaňový toust. Jeho historie překvapivě sahá až do starověkého Říma a přesto je to comfort food po americku jak vyšitý.

TIP: Američané mají french toast, my máme žemlovku! Další skvělý způsob jak zužitkovat bílé pečivo, které už má své nejlepší za sebou, i trochu horší jablka. Namočte plátky pečiva do oslazeného mléka (může být i s rozšlehaným vajíčkem) a spolu s nakrájenými jablky, rozinkami, skořicovým cukrem a tvarohem střídavě klaďte do zapékací mísy. Pečte na 170 °C zhruba 40 minut, dokud není horní vrstva pečiva křupavá.

Jaká jídla se vybaví vám, když se řekne comfort food? Podělte se s námi v komentářích.

 

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU