Domácí energetické svačinky
Doba čtení 4 minut

Domácí energetické svačinky

.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Máme tu nový rok a nové zvyky. To si alespoň v období novoročních předsevzetí často říkáme. Pokud rádi sportujete nebo podnikáte výlety, určitě si vždy přibalíte nějakou tu energetickou tyčinku. Ideálně ještě proteinovou. Prostě něco, co vám dodá rychlou energii a bílkoviny. Takzvané protein bars a energy bars si můžete připravit doma. A stačí vám k tomu jen pár ingrediencí, výkonný robot a chladnička.

Sestavte si své tyčinky

Tyto bars, neboli jednoduše tyčinky, jsou vhodným zdrojem energie a bílkovin, když to nejvíc potřebujete, tedy před nebo během fyzického výkonu. Zkrátka ideální superfood. Když si je navíc můžete připravit sami, vyhnete se konzervačním látkám a cukru a připravíte si je podle svého gusta.

Dobrým zdrojem bílkovin je například arašídové máslo, mandlové máslo, cizrna, černé fazole či jednoduše proteinový prášek. Ten můžete přisypat do jakéhokoli mixu. Rychlou energii zas skvěle doplní sušené ovoce, nejlepší jsou datle, mají skvěle lepivou konzistenci, která se do tyčinek hodí a drží je pohromadě. Navíc dodává lahodnou karamelovou sladkost.

V hlavní roli mixér

Když si vyberete přísady, připravte si mixér. Můžete v něm smíchat 1 a půl hrnku arašídového másla s 3/4 hrnku rýžového proteinu, 1/4 hrnku medu, javorového sirupu či agáve sirupu a špetku mořské soli. Nechte mixér udělat svou práci. Špachtlí vmačkejte hmotu do papírem vyložené čtvercové formy na brownies nebo menšího pekáčku či formy na chlebíček, polijte čokoládovou polevou a dejte na několik hodin do chladničky nebo mrazáku. Hotovou zatuhlou hmotu nakrájejte na libovolné tyčinky a skladujte v lednici.

Další skvělý recept na bázi ořechů jsou tyto tyčinky z ořechového másla.

Energii vám dodá tzv. raw tyčinka na bázi datlí. Raw znamená, že je pouze se syrových ingrediencí, které neprošly žádným tepelným zpracováním. Datle mají lahodnou karamelovou chuť a ideální konzistenci. Rozmixujte datle Medjool spolu s lžičkou raw kakaa, kokosu či kakaových bobů, pro tyčinku plnou energie, antioxidantů i zdravých tuků. Opět hmotu dejte chladit a voilá!

TIP: Pokud nepoužíváte čerstvé datle Medjool, sušené datle před mixováním namočte, aby si s nimi mixér lépe poradil. Koupit můžete i již připravenou datlovou pastu.

Na tomto principu si můžete vyzkoušet různé kombinace. Pro vychytání konzistence můžete použít jak mandlové mléko a ořechová másla, tak ovesnou mouku na případné zahuštění. Konzistence by měla být hutná a lepivá, jako těsto na cukroví, aby dobře držela tvar a tuhla. Můžete i nemusíte sladit různými sirupy a dochucovat kořením, skořicí či vanilkovou esencí. Pokud rádi křupete, přisypte do hotové směsi nasekané ořechy. A pokud chcete i trochu mlsat, zkuste je celé obalit v čokoládě.

Samozřejmě fakt, že se vyhneme konzervačním látkám znamená i to, že je nemůžete nosit měsíc ve sportovní tašce. Připravte si větší várku a skladujte ji v ledničce. Podle potřeby si je balte do pečicího papíru na cesty. Ale upřímně, je dost pravděpodobné, že vám zas tak dlouho nevydrží, protože je brzy s velkou chutí sníte.

Máte svůj tip na rychlou svačinku plnou energie? Pošlete nám ho do komentářů!

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU