Domácí pesto

Domácí pesto

Pesto je stálicí italské kuchyně, která má své kořeny v Janově, proto se základní verze této pochoutky jmenuje dle místa svého původu – pesto alla genovese.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Pesto je stálicí italské kuchyně, která má své kořeny v Janově, proto se základní verze této pochoutky jmenuje dle místa svého původu – pesto alla genovese. Slovo pesto je odvozeno od slova pestâ z místního janovského dialektu (italsky: pestare) a znamená „drtit”.

První verze této oblíbené omáčky byla připravována v mramorových hmoždířích dřevěnou paličkou. Italské hospodyně připravovaly pesto tradičně v hmoždířích, což bylo pracné, a proto v současnosti, kdy nám moderní svět umožňuje si práci usnadnit, se stále častěji používají mixéry. Chuť tradičního pesta připravovaného v hmoždíři je však poněkud odlišná. V Itálii se můžeme ještě setkat se sekanou verzí pesta, jeho příprava ale je pracná a určená spíše šéfkuchařům, kteří to s noži opravdu umí.

Co v pestu najdete?

Za svou zelenou barvu vděčí pesto bazalce, která je i hlavní surovinou. A co ještě patří do pesta? Nikdy nezapomeňte na čerstvé bylinky, oříšky, semínka, sýr a kvalitní panenský olej. Většinou používáme olivový olej, ale třeba do pesta z dýňových semínek se hodí dýňový olej.

Originální recept na pesto alla genovese obsahuje piniové oříšky, které ale nepatří k nejlevnějším. Při přípravě pest je ovšem můžete nahradit jinými druhy ořechů, hodí se kešu či vlašské. Pamatujte, že veškeré ořechy nebo semínka, která do pesta přidáte, je dobré nejprve opražit, budou díky tomu voňavější a křupavější.

Kolik surovin použít?

Množství jednotlivých surovin závisí na tom, co máte rádi. Pesto často připravuje „od oka” – svazek čerstvé bazalky, stroužek česneku, kousek sýra, pražené oříšky, sůl, pepř a vše zalité olivovým olejem.

Pesto může mít tedy různou konzistenci, záleží na tom, jak ho chcete v kuchyni využít. Pokud přidáte více olivového oleje, bude řidší a hodí se jako zálivka na salát caprese nebo omáčku do těstovin. Pokud použijete oleje méně, můžete jím i namazat opečený chléb. Pokud chcete použít pesto k plnění masa, mělo by být hustší, aby během pečení nevyteklo.

Různé příchutě

Klasické a tradiční pesto je samozřejmě bazalkové, ale můžete využít i jiné bylinky. V italské kuchyni můžeme najít i červenou verzi ze sušených rajčat pocházející ze Sicílie – pesto alla siciliana.

Do pesta se rovněž skvěle hodí rukola, tymián nebo listová petržel. V exkluzivních restauracích můžete ochutnat i experimentální verze z mrkvové natě nebo listů ředkviček. Pesto je velmi univerzálním produktem. Stačí, že si zapamatujete jeden základní recept na zelené pesto a použité suroviny lze měnit a různě kombinovat. Připravíte tak velké množství verzí, které můžete v kuchyni využít na několik způsobů.

V Kulinářské akademii Lidlu najdete spoustu tipů Romana Pauluse, jak připravit dokonalé pesto. Samozřejmě tu najdete i recept na bazalkové pesto. Pamatujte, abyste bazalkové pesto před servírováním příliš nezahřívali, protože bazalka může zhořknout. Připravit si můžete i jiné druhy pest. Určitě vyzkoušejte makové pesto – použité suroviny Vás mohou sice překvapit, ale výsledek stojí za to. Zkuste rovněž pesto z dýňových semínek, které Vám zachutná s topinkou. Pokud jsou Vaší oblíbenou surovinou sušená rajčata, ochutnejte rajčatové pesto. Toto pesto pochází ze Sicílie a podle toho získalo i svůj název – pesto alla siciliana. Jakou chuť si vyberete?

Jak využít pesto v kuchyni?

Pesto se zabydlelo i v Kuchyni Lidlu. My jsme pro Vás vybrali několik osvědčených receptů, které Vám určitě zachutnají.

Skvělé pesto můžete připravit rovněž z čerstvého špenátu a použijete-li ho při přípravě těstovin, během pár chvil vykouzlíte skvělé jídlo. Ochutnejte těstoviny se špenátovým pestem, které určitě zachutnají celé rodině.

Pesto se skvěle hodí i k houbám a ve spojení s grilovanými žampiony a plísňovým sýrem si jej skutečně vychutnáte. Tento pokrm se hodí zároveň jako chuťovka nebo jako předkrm a můžete ho podávat jak teplý, tak i za studena.

Pesto je i zajímavou přílohou k masu. Pokud máte ve spíži svazek tymiánu, určitě Vám zachutnají vepřové steaky s tymiánovým pestem a brambory. Pesta můžete připravit i o trochu více a poté jej skladovat v dobře uzavřené sklenici v lednici. Budete ho tak mít vždy po ruce.

Pesto se k masu hodí rovněž jako omáčka nebo marináda. Pečené kuře přelité hustým rukolovým pestem s vůní česneku je správnou volbou nedělního rodinného obědu. Jako přílohu doporučujeme bramborové pyré.

Vyzkoušejte ho sami

Receptů, jak pesto připravit a jak je poté využít v kuchyni, je celé množství. Vždy záleží na Vašich chuťových preferencích, proto se nebojte experimentovat a zkoušet různé chuťové kombinace, abyste získali to nejchutnější pesto. Nezapomeňte nám pak napsat v komentářích, jak se Vám příprava Vašeho pesta povedla, protože nic nechutná lépe než čerstvé těstoviny se lžící pravého domácího pesta.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU