Domácí sušenky

Domácí sušenky

.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Ke kávě, k čaji nebo jen tak k svačince – ano, řeč je o sušenkách. Všemi oblíbené, milované, snadno je sbalíte s sebou na výlet… Prostě výhod mají opravdu mnoho.

Sušenky jsou oblíbené po celém světě, každá kuchyně je však pojímá trochu jinak. Italské mandlové Cantuccini jsou velmi tvrdé, a proto se namáčí do kávy nebo ještě častěji nějakého sladšího vína. V Asii jsou populární koláčky štěstí, malé křehké sušenky, které v sobě ukrývají poselství. Skotské máslové sušenky shortbread nejsou až tak sladké, zato je v nich vydatná porce másla. Oproti tomu americké cookies jsou sladké až až, ale kdo by jim odolal, že…

Na trhu najdete mnoho druhů sušenek, s náplní nebo bez, s polevou nebo bez, malé sušenky jednohubky nebo velké oplatky… Možností je spousta. Teď vás určitě napadá, že jsou nezdravé a tloustne se po nich. Občas se přece zhřešit může. Pokud netolerujete ani občasné zhřešení, sáhněte po sušenkách domácích, u těch totiž přesně víte, jaké suroviny jste použili, a můžete je přizpůsobit svým nárokům. Obyčejnou mouku můžete vyměnit za zdravější, přidat více ovoce a oříšků,…

Pečení domácích sušenek má mnoho výhod. Příprava není rozhodně žádná věda, suroviny smícháte v těsto, uděláte sušenky a pečete. Během pečení provoní vaši domácnost příjemné aroma, které přiláká do kuchyně všechny členy domácnosti.  K pečení se nebojte přizvat i svoje ratolesti, které budou přípravou jistě nadšeny. Nejen, že si samy vyberou, jestli si připraví sušenky s čokoládou nebo ovocem, ale zároveň se přiučí i něčemu novému.

Než začnete, musíte se rozmyslet, jestli sušenky ozdobíte a pokud ano, tak čím. Můžete použít prakticky cokoli – sušené ovoce, čokoládu, ořechy, vynikající je také kandovaný zázvor nebo citrusová kůra, která sušenky krásně provoní.

Na co si dát pozor?

Jako v případě každého moučníku, i u sušenek je potřeba dávat pozor na několik věcí:

  • Těsto můžete zpracovávat v robotu, na konec je ale stejně nejlepší propracovat ho rukama, aby bylo kompaktní.
  • Pokud „tvarujete“ sušenky lžičkou, tedy dáváte na plech kopičky, nechávejte mezi nimi více místa. Kopičky se vám během pečení trochu roztečou se. V opačném případě byste mohli místo sušenek vyndat z trouby plát.
  • Sušenky vkládejte do opravdu dobře předehřáté trouby.
  • Aby se chutě krásně rozležely, je dobré nechat sušenky rozležet, alespoň přes noc. Pokud to však stihnete.

A jaké sušenky doporučuje Kuchyně Lidlu?

Rozhodně čajové sušenky. Někdo by mohl namítat, že čaj a čajové sušenky jsou už trochu překombinované. V těchto sušenkách však najdete jen malé množství čaje, které je pouze příjemně provoní. A pokud je to na vás přece jen moc, vynechte ten čaj a dejte si kávu.

Pak tu máme prověřené duo brusinky – bílá čokoláda. Že k sobě tyto dvě suroviny chuťově ladí, to je stará známá. A toho využívá i náš recept na skvělé sušenky, ve kterých najdete ještě arašídy a pomeranč. Tyto sušenky připomínají americké cookies a jsou prostě neodolatelné.

Těsto na sušenky můžete ochutit dle libosti. Máte rádi oříškovo-nugátový krém? Využijte toho a připravte si sušenky, v nichž hraje prim právě oříškovo-nugátový krém.

Nikdy však nešlápnete vedle s oříškovými sušenkami, obzvlášť když přidáte takovou lahůdku jako jsou makadamové oříšky. Recept na sušenky s makadamovými oříšky najdete také v Kuchyni Lidlu.

Náš tip: Hotové sušenky můžete i zabalit a darovat někomu blízkému. Jedlé dárky teď frčí.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU