Ke kávě, k čaji nebo jen tak k svačince – ano, řeč je o sušenkách. Všemi oblíbené, milované, snadno je sbalíte s sebou na výlet… Prostě výhod mají opravdu mnoho.
Sušenky jsou oblíbené po celém světě, každá kuchyně je však pojímá trochu jinak. Italské mandlové Cantuccini jsou velmi tvrdé, a proto se namáčí do kávy nebo ještě častěji nějakého sladšího vína. V Asii jsou populární koláčky štěstí, malé křehké sušenky, které v sobě ukrývají poselství. Skotské máslové sušenky shortbread nejsou až tak sladké, zato je v nich vydatná porce másla. Oproti tomu americké cookies jsou sladké až až, ale kdo by jim odolal, že…
Na trhu najdete mnoho druhů sušenek, s náplní nebo bez, s polevou nebo bez, malé sušenky jednohubky nebo velké oplatky… Možností je spousta. Teď vás určitě napadá, že jsou nezdravé a tloustne se po nich. Občas se přece zhřešit může. Pokud netolerujete ani občasné zhřešení, sáhněte po sušenkách domácích, u těch totiž přesně víte, jaké suroviny jste použili, a můžete je přizpůsobit svým nárokům. Obyčejnou mouku můžete vyměnit za zdravější, přidat více ovoce a oříšků,…
Pečení domácích sušenek má mnoho výhod. Příprava není rozhodně žádná věda, suroviny smícháte v těsto, uděláte sušenky a pečete. Během pečení provoní vaši domácnost příjemné aroma, které přiláká do kuchyně všechny členy domácnosti. K pečení se nebojte přizvat i svoje ratolesti, které budou přípravou jistě nadšeny. Nejen, že si samy vyberou, jestli si připraví sušenky s čokoládou nebo ovocem, ale zároveň se přiučí i něčemu novému.
Než začnete, musíte se rozmyslet, jestli sušenky ozdobíte a pokud ano, tak čím. Můžete použít prakticky cokoli – sušené ovoce, čokoládu, ořechy, vynikající je také kandovaný zázvor nebo citrusová kůra, která sušenky krásně provoní.
Jako v případě každého moučníku, i u sušenek je potřeba dávat pozor na několik věcí:
Rozhodně čajové sušenky. Někdo by mohl namítat, že čaj a čajové sušenky jsou už trochu překombinované. V těchto sušenkách však najdete jen malé množství čaje, které je pouze příjemně provoní. A pokud je to na vás přece jen moc, vynechte ten čaj a dejte si kávu.
Pak tu máme prověřené duo brusinky – bílá čokoláda. Že k sobě tyto dvě suroviny chuťově ladí, to je stará známá. A toho využívá i náš recept na skvělé sušenky, ve kterých najdete ještě arašídy a pomeranč. Tyto sušenky připomínají americké cookies a jsou prostě neodolatelné.
Těsto na sušenky můžete ochutit dle libosti. Máte rádi oříškovo-nugátový krém? Využijte toho a připravte si sušenky, v nichž hraje prim právě oříškovo-nugátový krém.
Nikdy však nešlápnete vedle s oříškovými sušenkami, obzvlášť když přidáte takovou lahůdku jako jsou makadamové oříšky. Recept na sušenky s makadamovými oříšky najdete také v Kuchyni Lidlu.
Náš tip: Hotové sušenky můžete i zabalit a darovat někomu blízkému. Jedlé dárky teď frčí.
Den svatého Patrika si už dávno nepřipomínají jen v Irsku. Bujaré oslavy propukají také v dalších zemích, kde se na počest irského patrona zazelenají…
Pod japonskou kuchyní si většina představí nanejvýš tak sushi. To je ale jen zlomek gastronomie země vycházejícího slunce. Je čas rozšířit si obzory!
Tzaziki, řecky τζατζίκι, je salát z jogurtu, okurky a dalších surovin typický právě pro Řecko. Také se vám vždycky, když si tzaziki připravíte,…