Domácí vánoční cukroví

Domácí vánoční cukroví

Po bytě se line vůně vanilky, oříšků a skořice, z rádia hrají koledy a my se jen těžko bráníme tomu, abychom neuždibovali a neochutnávali čerstvě napečené kousky... Ano, je to tu! Nastal čas pečení cukroví.

Vánoční cukroví je jednou ze specialit, která nesmí na štědrovečerní tabuli chybět. Dříve se hospodyňky předháněly, která upeče víc druhů nebo které bude nejchutnější. Dnes nemá většina žen na pečení cukroví čas, což je škoda, neboť je to krásná rodinná tradice. A hlavně nemusíme zdůrazňovat, že domácí je domácí! V Kulinářské akademii jsme pro vás připravili speciál zaměřený právě na vánoční cukroví, kde si můžete vybrat ze spousty druhů. Najděte si proto letos čas a upečte společně aspoň jeden druh.


SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Víte, který druh je mezi Čechy nejoblíbenější? Když se zeptáte svých známých, nejčastěji uslyšíte asi vanilkové rohlíčky. Je tomu opravdu tak? A jak to máte vy? Budeme rádi, když se nám svěříte do komentářů.

Jedním z tradičních druhů, které pekly i naše babičky, jsou išlské dortíčky. Že vám zní název trochu nečesky? Tento recept pochází z rakouských lázní Bad Ischl, kde svého času působili nejlepší cukráři a odkud si tyto skvostné cukroviny nechával dovážet sám velký František Josef.

Pro ty z vás, kteří „ujíždí“ na oříškových sladkostech, máme hned několik vyzkoušených a zaručených receptů. Myslivecké knoflíčky a žabí hubičky plníme stejnou náplní, to je asi tak vše, co mají společné. Knoflíčky se připravují z lineckého těsta a zdobí mandlí, oproti tomu hubičky se plní a po upečení obalují v moučkovém cukru. Mandlové sušenky, asi jste odhadli, voní po mandlích a také po kakau. Jejich příprava je velmi snadná, stačí jen připravit těsto, udělat kuličky a upéct.

Nebaví vás válení těsta? Někdy to může být pěkná otrava. Vaší záchranou budou formičky a recept na medvědí tlapičky. Někdo z vás může toto cukroví znát pod názvem pracny. Ať už tlapky nebo pracny, vždy je připravujte s dostatečným předstihem, aby se stihly rozležet a změknout.

Víno v cukroví? Ochutnejte vánoční hvězdičky, do nichž se přidává bílé víno. Jedná se o velmi snadný recept z pár surovin, který se po upečení pouze obalí v moučkovém cukru a je hotovo!

Mezi vanilkovými, ořechovými a čokoládovými druhy se budou vyjímat citronové tyčinky. Jedná se chuťově o úplně jiný druh, jsou ovocné a svěží. Těsto je máslové, tudíž se s ním hůře manipuluje, ale ta chuť vám to potom vynahradí. Jedná se o trochu netradiční cukroví z úplně nesladkého těsto, na které přijde sladká citronová poleva, která chuť vyrovná.

Cukroví pro lenivější

Výše uvedené druhy mají jedno společné, je potřeba připravit je s dostatečným časovým předstihem, aby se stihly uležet, chutě rozvinout a jednotlivé kousky změknout. Co ale dělat, když nestihnete napéct včas? Dají se Vánoce ještě zachránit? Určitě! Některé druhy nelze připravovat v předstihu.

Máte rádi kokosové kuličky s mandlí uvnitř? Udělejte si je i na Vánoce. Tento recept je nepečený, což znamená, že je hotový raz dva. K nepečeným druhům patří také rumová tlačenka. Předem upozorňujeme, že tento druh není vhodný pro děti, dospělým ale zachutná, za to vám ručíme.

Nadýchané pusinky z bílků buď milujete, nebo nenávidíte, nic mezitím. Pusinky se nepečou, pusinky se suší, je však důležité dávat pozor, abyste je nepřesušili. Roman Paulus vám však ve svém receptu poradí, jak připravit ty nejlepší pusinky.

Rumová tlačenka i bílkové pusinky jsou přesně ty druhy, které se hodí ke zpracování „zbytků“ z pečení. Pokud vám zbyly bílky, udělejte pusinky. Rozlámaly se vám třeba vanilkové rohlíčky nebo išlské dortíčky? Šoupněte je do rumové tlačenky.

Chybí v našem výčtu váš oblíbený druh? Podělte se s námi o recept v komentářích pod článkem?

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU