Dýně – královna podzimu

Dýně – královna podzimu

Podzim naplno udeřil, což někteří z nás určitě nevítají s úsměvem na rtech. I toto roční období však v sobě skrývá mnoho krásného. Konečně si třeba můžeme naplno užít dýňovou sezónu.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Podzim naplno udeřil, což někteří z nás určitě nevítají s úsměvem na rtech. I toto roční období však v sobě skrývá mnoho krásného. Konečně si třeba můžeme naplno užít dýňovou sezónu.

Dýně je skvělá zelenina, která díky své nasládlé chuti chutná jak dětem, tak dospělým. Je skvělým pokrmem během prvních chladných dnů, protože podporuje odolnost organismu. V kuchyni má všestranné využití, můžete ji jen tak upéct nebo z ní můžete připravit polévky, placičky, ragú, pyré či sladké dezerty. Dýně však není jen skvělá surovina do kuchyně, vyzdobte si své obydlí právě dýněmi, které jej krásně rozsvítí v pochmurných podzimních dnech.

A kterou dýni nejlépe vybrat? Která se hodí na vaření, která na pečení a ze které si můžete připravit skvělé sladkosti? Čtěte dále a dozvíte se více.

Dýně hokkaido

Dýně hokkaido má jemnou ořechovou příchuť a intenzivní oranžovou barvu. Hodí se jak do slaných, tak sladkých pokrmů – v podstatě je univerzální a můžete ji přidávat všude tam, kde potřebujete. Můžete z něj také připravit pyré nebo hranolky. Zkuste ji také upéct, jelikož dužina je rychle měkká. Slupka je sice dost tvrdá, ale tepelnou úpravou změkne, takže hokkaido na rozdíl od ostatních dýní nemusíte loupat.

Máslová dýně

Máslovou nebo také pižmovou dýni poznáte velice snadno, protože má tvar hrušky. V našich končinách se nejčastěji prodává odrůda s bledě žlutou slupkou, existuje však i zelená. Po rozkrojení najdete uvnitř velké množství dužiny a málo semen, které se nachází výlučně ve spodní části. Abyste oloupali máslovou dýni, musíte vynaložit trochu úsilí, chuť Vám však vše vynahradí. Jelikož je tato odrůda velmi sladká, připravte z ní sladké pečivo, koláče nebo různé cheesecaky.

Muškátová dýně

Tato dýně není až tak známá, což je velká škoda, jelikož má pevnější strukturu a nádherně voní. Od jiných dýní se liší především tím, že má výrazné žebrování na povrchu. Slupka může být zbarvená od zelené až po oranžově hnědou, naopak uvnitř najdete intenzivně oranžovou, někdy až cihlově červenou dužinu. Výhodou pro kuchaře je především fakt, že se snadno krájí a lehce se s ní pracuje. Nejlépe chutná v polévkách, omáčkách a orientálních pokrmech.

Špagetová dýně

Původ špagetové dýně je v Severní Americe. Odkud se však vzal tento zvláštní název? Po tepelném zpracování se tato dýně rozpadá na vlákna, která připomínají špagety. Proto se také nehodí do polévek a omáček, jelikož se velice špatně mixuje. Můžete ji přidat do těstovin a salátu nebo upéct jako přílohu v troubě. Špagetovou dýni poznáte velmi snadno - má podlouhlý tvar a bývá žíhaná.

Okrasná dýně

Okrasné dýně se vyskytují v různých velikostech a tvarech, ale vždy jsou menší a pestrobarevné. Hodí se k výzdobě pokoje nebo ke zkrášlení sváteční podzimní tabule, ale rozhodně ne do kuchyně.

dynove_recepty

Nyní se zaměříme ale na ty jedlé dýně a podíváme se do Kuchyně Lidlu, jaké dobroty z nich můžeme připravit.

Začněme něčím jednoduchým, což jsou těstoviny s krůtím masem a dýní. Není nic lepšího než pravé italské fusilli ve spojení s krémovou smetanovou omáčkou, jemnou dýní a lehkým krůtím masem. To vše dochuťte kešu oříšky, čerstvými bylinkami a strouhaným sýrem grana padano. Pokud si toto jídlo dopřejete během sychravého podzimního počasí, zaručujeme Vám, že se Vaše nálada okamžitě zlepší.

Nudí vás stále dokola podávat k pokrmům jako přílohu brambory, rýži nebo těstoviny? Vyměňte je za dýni! Dýně má delikátní, krémovou chuť a skvěle se hodí například k výraznému steaku. Steak s pečenou dýní můžete podávat i ke svátečnímu obědu, své hosty tímto receptem určitě oslníte.

Z dýně můžete připravit také chutnou náplň, ať už do různých rolád, tak i do raviol nebo tortellin. Při přípravě dýňových tortelin však musíte dodržet jedno pravidlo – vybrat ten druh dýně, který během tepelného zpracování nepustí příliš velké množství vody. Nejlepší je dýně hokkaido, která je v těchto situacích nedocenitelná. Na konec stačí celý pokrm dochutit pažitkovým nebo šalvějovým máslem, posypat strouhaným sýrem a pustit se do jídla.

Pokud místo těstovin plníte raději maso, vyzkoušejte krůtí roládu plněnou dýní a mozzarellou. Je to lehký a dietní pokrm, který všem zachutná.

Z dýně můžete připravit různé druhy zeleninových ragú, které poslouží jako skvělá příloha k pečenému masu nebo rybě. My Vám nabízíme recept na pečená krůtí stehna s dýní ochucená čerstvými rajčaty, olivami a bylinkami. Ochutnejte.

A nakonec něco pro ty, kteří masu zrovna neholdují. Receptů na zapečenou nebo gratinovanou dýni je spousta, vy ovšem vyzkoušejte ten z Kuchyně Lidlu, který má ověřenou chuťovou kompozici. Krémová dýně s ořechovým aroma, velké množství sýra, smetana a čerstvý tymián jsou suroviny, ze kterých vykouzlíte tu nejlepší gratinovanou dýni. Můžete ji podávat jen tak s lehkým salátkem. A větším jedlíkům připravte i kus masa.

Zamilujte si podzimní dýně

Nevlídné a deštivé podzimní počasí si můžete zpříjemnit dobrým jídlem. Stačí, když si uvaříte nějakou dobrou dýňovou specialitu a hned uvidíte svět v hezčích barvách. Dýně navíc obsahují vitamíny, minerály, antioxidanty, mají dostatečné množství vlákniny a nízkou kalorickou hodnotu, takže je lze jíst během různých diet a očistných kúr. A jaký je Váš oblíbený recept na dýni? Napište nám ho v komentářích pod tímto článkem.

 

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU