Espuma – jemná pěna s výraznou chutí

Espuma – jemná pěna s výraznou chutí

Vaření není jen objevování nových chutí a vůní, ale rovněž experimentování s texturou, konzistencí a formou. Z potřeby tvoření nových kulinářských trendů, které umožní servírovat známé pokrmy v nové podobě, vznikla molekulární kuchyně. V tomto moderním přístupu k vaření je nejdůležitější povědomí o surovinách, jejich složení a způsobu zpracování.

Jedním z experimentů s chutí a formou je espuma, což je sladká nebo slaná pěna, která zlepšuje chuť a vzhled pokrmu a představuje výjimečnou kulinářskou zkušenost. Někteří kuchaři tvrdí, že pěna je nejdokonalejším způsobem zpracování surovin a nejlépe odráží jejich chuť. Toto tvrzení by si měl každý ověřit sám a espumu připravit ve vlastní kuchyni. Pěna může mít libovolnou chuť, proto si vyberte takový recept, který nejlépe vyhovuje vašim chuťovým preferencím a připravte si ji například s pomocí sifonové láhve. Prozradíme vám, jak na to.


SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Espuma – co to znamená?

Strašidelný název neskrývá žádné velké překvapení, protože slovo „espuma” se ve španělštině opravdu používá k označení „pěny”. Tento obecně používaný pojem se ovšem stal součástí kulinářského názvosloví a příslibem nevšedního gastronomického zážitku, který získal své příznivce na celém světě.

Espuma, dnes mezinárodní pochoutka, se zrodila ve španělské kuchyni. Velkou zásluhu na tom měl Ferran Adrià, španělský šéfkuchař a jeden z prvních experimentátorů s molekulární kuchyní.

 

Který recept vybrat?

Nejdůležitější jsou samozřejmě kvalitní suroviny, jež vám nejvíce chutnají, protože espuma se hodí takřka na vše. Můžete ji použít jak v rámci sladkých dezertů, tak slaných chuťovek. Skvěle se hodí rovněž k polévkám (např. gazpacho), rybám a mořským plodům. Pokud ji chcete servírovat nevšedním způsobem, zvolte chuť, která doladí celý chod. Například bazalková espuma se skvěle hodí k zeleninové polévce. Vytvoříte tak úplně jiný efekt, než kdybyste ji dozdobili jen pár lístky čerstvé bazalky, jak je obvyklé.

I mezi recepty Kuchyně Lidlu najdete několik chutných inspirací. Podívejte se, jak připravit bramborovou pěnu, květákovou pěnu nebo pěnu z holandské omáčky.

Jak espumu připravit?

Existují dva způsoby přípravy espumy: tradiční – s využitím metličky, pěniče mléka nebo ručního mixéru s vhodnou koncovkou, nebo moderní – pomocí sifonové láhve. Tento nástroj poskytuje velké možnosti všem, kteří chtějí experimentovat s různými chutěmi a barvami. Stačí mít jen bombičku s oxidem uhličitým nebo dusičitým, abyste snadno docílili krásně nadýchané pěny. Získáme jemnou, ale stabilní pěnu, kterou můžeme použít k dozdobení pokrmu nebo servírovat jako samostatný chod v podobě amuse bouche nebo předkrmu.

Během přípravy espumy pomocí sifonové láhve však pamatujte na tři důležitá pravidla.

Základ na pěnu musí být dostatečně vychlazený. Proto ho připravte den dopředu, naplňte lahev a uchovejte v lednici.

Po vyjmutí sifonové láhve z lednice s ní pořádně zatřeste, pěnu nastříkejte a ihned podávejte.

Než se vydáte na kulinářské dobrodružství a budete realizovat vlastní nápady, zkuste nejprve ověřené kombinace a vyzkoušené recepty, na kterých si osaháte techniku, natrénujete přípravu a hlavně si budete moci důkladně prohlédnout, jak suroviny reagují a jaké by měly mít vlastnosti. Teprve poté se můžete pustit do odvážných experimentů a tím si vytvořit i vlastní, nenapodobitelný styl. Espuma je totiž hlavně o kreativitě, zábavě a hledání nových kombinací v kuchyni. Vyzkoušejte ji a probuďte v sobě kulinářského umělce.

 

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU