Francie netradičně: Dáte si šneka, nebo žábu?

Francie netradičně: Dáte si šneka, nebo žábu?

.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Francouzská kuchyně je noblesní, pestrá, vyvážená… a zábavná. Vedle klasického camembertu, quiche nebo ratatouille cizince baví nezvyklé pokrmy – jako šneci nebo žáby – z nichž si Francouzi udělali národní poklady. Vítejte u žabožroutů!

Ale než se začneme posmívat ostatním, měli bychom se podívat do vlastních řad. Třeba takoví šneci se v Čechách jedli už od 16. století. A v posledních letech se znovu objevují na vánočních menu českých restaurací.

TIP: Doma i v restauraci platí stejné pravidlo jako u ústřic, servírují se v tuctu nebo půltuctu.

Ve Francii se přitom původně jednalo o jídlo pro chudé. Za dob Jindřicha IV. se ale v Burgundsku hlemýždi přemnožili na vinicích, a tak je místní poslali do Paříže, kde se z nich stala delikatesa podávaná při slavnostních příležitostech, které se dodnes říká šneci po burgundsku. Nezbytnou součástí receptu je bylinkové máslo, kterým skořápky naplníte, než je dáte zapéct do trouby. Jak, vám ukáže Roman Paulus. Hotové podávejte s křupavou bagetkou a červeným vínem.

TIP: Na klasický příbor zapomeňte! Na šneky budete potřebovat do levé ruky kleštičky, kterými ulitu uchopíte a do pravé ruky speciální malou vidličku, kterou šneky vydolujete. V domácích podmínkách ji můžete nahradit kovovými párátky.

Šneky, které se strukturou i chutí nejvíc podobají mořským plodům, třeba mušlím, seženete ve specializovaných obchodech nebo na farmách. Samotní nejsou chuťově tolik výrazní, v receptech je proto kombinujte s dalšími přísadami. Už Magdalena Dobromila Rettigová je ve své kuchařce připravovala s kyselým křenem nebo s vinnou omáčkou. V restauracích najdeme i šnečí polévku, šneky s hříbkový ragú nebo česnekovým krémem.

A žábu už jste jedli?

Většině lidí bude možná proti srsti ochutnat i další francouzskou specialitu – žabí stehýnka neboli cuisses de grenouilles. V Česku bude složitější je sehnat, protože většina žab tu je oproti Francii chráněných. Pokud narazíte na mražené žáby, nebojte se je ochutnat, mají velice jemné maso, které svou chutí trochu připomíná drůbež a trochu rybu. Roman Paulus vám ukáže, jak připravit žabí stehýnka po provensálsku lehce opečená na pánvi. Můžete je i obalit ve strouhance, grilovat nebo dusit na víně.

Husa a kohout na talíři

Mezi vyhlášené delikatesy patří i husí nebo kachní játra foie gras, které ale v posledních letech čelí kritice ze strany ochránců zvířat kvůli ne příliš šetrné přípravě. Tučná játra, jak zní doslovný překlad, mají ale tak unikátní chuť, že se jich Francouzi vzdávají jen těžko. Nejčastěji je seženete v syrové podobě nebo tepelně zpracované do paštiky. Z drůbeže zaujme i starofrancouzský kohout na víně neboli coq au vin. Jeho klasickou chuť dotváří bylinky, kořenová zelenina a hlavně silné červené víno a trocha koňaku.

A pokud byste chtěli své hosty zaujmout netradičním, přitom jednoduchým francouzským dezertem z podzimních surovin, vyzkoušejte obrácený jablečný koláč tarte tatin.

Jaký francouzský recept zaujal vás? Podělte se s námi v komentářích!

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU