Guinness a whiskey – to nejlepší z Irska

Guinness a whiskey – to nejlepší z Irska

Irsko se proslavilo výrobou dvou alkoholických nápojů – skvělého piva Guinness a tradiční dlouholeté whiskey. K výrobě obou nápojů se využívá ječmen, protože právě on rozhoduje o jejich výjimečné chuti a nenahraditelném aroma.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Ječmenný slad – nenahraditelná surovina obou nápojů

Ječmenný slad se používá jako jedna z hlavních surovin k výrobě piva, která se během vaření vlivem fermentace mění na alkohol. Během sladování se v různých stádiích zastaví proces klíčení a slad tak získá parametry, které vyhovují potřebám vaření piva, to znamená, že ve výsledku má pivo světlejší nebo tmavší barvu, širokou škálu chutí a různá aromata. Slad se rovněž používá k výrobě whiskey. Ječmenný slad je využíván během tří základních činností: vytvoření syrového materiálu ke kvašení, vstupního sladování a míchání. Hlavní funkci však ječmenný slad plní v procesu přeměny škrobu na cukry a během tvoření požadované chuti a vůně.

Guinness

Říká se, že na světě neexistuje žádné jiné pivo, které by chutnalo jako Guinness. To patří k pivům horní fermentace typu stout. Má intenzivní tmavou, téměř černou barvu a vyrábí se ze čtyř hlavních surovin: vody, chmelu, ječmene a kvasnic. Za barvu a sladkohořkou chuť vděčí přídavku páleného ječmenného sladu. Výjimečné jsou rovněž kvasnice, které vytvořili sládci speciálně pro výrobu této odrůdy piva a jejichž část vždy skladují na bezpečném místě, kdyby se obvykle používaným kvasnicím něco stalo.

Kromě neobyčejné barvy a chuti se Guinness pyšní rovněž hustou, krémovou pěnou. Jak vzniká? Do sudů s pivem se vtlačuje dusík – guinnessovští sládci tuto metodu poprvé použili v roce 1988 a od té doby se každý milovník piva může radovat z husté pěny i u sebe doma, protože v plechovce či láhvi piva Guinness je obvykle přibalena i malá plastová kulička naplněná tekutým dusíkem, tzv. widget. Když se pivo otevře, dusík se uvolní a vytvoří nadýchanou pěnu.

Říká se, že správně načepovat pivo Guinness je opravdové umění a nalití dokonalé pinty piva by mělo trvat přesně 119,5 sekundy. Důležité je, aby si pivo sedlo během asi 2 minut.

Irská whiskey

Na začátek jazyková zajímavost – v Irsku vždy píšeme whiskey, nikoli whisky – tu vyrábí Skoti a několik palíren v Americe. Irská whiskey je jemná a lahodná. K výrobě se používá ječmen a ječmenný slad. Irové ječmen neudí ani ho nesuší rašelinovým dýmem, jak se to dělá ve Skotsku. Zato ječmen suší minimálně 3 roky. Rozdíl mezi těmito dvěma druhy alkoholu spočívá v odlišném procesu destilace, protože irská whiskey je oproti skotské whisky třikrát destilována. Ale i zde můžeme najít výjimky. Většina alkoholu vyrobeného v Irsku je whiskey typu blended, která vzniká smícháním několika druhů obilných lihů. Méně častěji se pálí whiskey typu single malt, jež vzniká ze 100% ječmenného sladu.

Historie tohoto alkoholu sahá nejpravděpodobněji do 6. století. Původně se vyráběl výlučně v klášterech a byl určen vládcům, šlechticům a jiným vlivným osobám. Na začátku mniši whiskey používali spíše jako lék a dezinfekci a nazývali ji aqua vitae, tedy živá voda. Výroba alkoholu byla skvělým řešením v situaci, kdy byly sýpky přeplněny. Nejstarší irskou a zároveň nejstarší na světě dodnes fungující palírnou whiskey je Bushmills, která vznikla v roce 1608 a stále využívá trojtou destilaci.

Doporučuje se, aby ti, kteří teprve objevují kouzlo whiskey, začínali u irské whiskey, protože je lahodnější, jemnější, aromatičtější a nemá až tak výraznou chuť alkoholu.

A jak to máte vy? Dáte si raději temné pivo Guinness s krémovou pěnou a nebo říznou whiskey jako pravý gentleman?

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU