Hodujte jako Francouzi: Bon appétit!

Hodujte jako Francouzi: Bon appétit!

Hodujte jako Francouzi: Bon appétit!
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Francouzi na svou gastronomii nedají dopustit. Rádi chodí společně do restaurace nebo se na trzích a v obchodech pídí po nejlepších regionálních potravinách a doma z nich připravují hotové hostiny. Francouzské stolování má ale přesná pravidla, díky nimž se dokonce dostalo na seznam světového dědictví UNESCO. S jejich znalostí se vyhnete případnému faux pas, ale hlavně si jídlo opravdu vychutnáte.

 

Jíst jen třikrát denně, ale pořádně

Uzobávání během dne vám ve Francii neprojde. Francouzi jsou zvyklí jíst jen třikrát denně, zato pořádně. Aby vydrželi až do oběda, ráno si rádi dopřejí energetickou snídani, nejčastěji nasladko – pečivo s marmeládou nebo medem, ovesné vločky nebo kaši. Klasikou jsou samozřejmě čokoládové taštičky pain au chocolat nebo croissanty. Ve Francii byste mák sháněli obtížně, v Čechách ale můžete vyzkoušet recept na originální croissanty s mákem.

Oběd a večeře se podávají v přesně dané hodiny. Při výletu do Francie proto nezapomeňte, že v restauraci si oběd dáte jen mezi 12. a 14. hodinou, večeře se většinou servíruje kolem osmé. Menu se skládá z několika menších porcí, které jsou vybrané tak, aby odpovídaly vyvážené stravě. Francouzi si u stolu rádi posedí a popovídají, proto počítejte alespoň s hodinou času. Vždyť vás čeká několik chodů a spousta témat k diskuzi!

 

Bohaté menu

Polední a večerní menu v restauraci i doma začíná předkrmem neboli entrée. Na vyhlášené šneky narazíte jen v některých regionech, běžnější jsou spíš paštiky (paté) nebo teriny (nejsou nutně z masa a nemusí obsahovat játra), vejce nebo artyčoky. Jako horký předkrm se servíruje i tradiční polévka cibulačka zapečená se sýrem. Na francouzském stole nikdy nechybí bageta, kterou můžete přikusovat ke všem chodům. A pozor! To, co jinde etiketa nepovažuje za slušné – vytřít bagetou nebo chlebem zbytky na talíři – je ve Francii naopak pro hostitele známkou, že vám opravdu chutnalo.

TIP: Domácí paštiky jsou snadným způsobem, jak můžete překvapit své hosty. Vyzkoušejte třeba jemné kachní paté nebo méně tradiční terinu z uzeného lososa s balkánským sýrem.

Hlavní chody se liší podle regionu a sezóny. Pokud máte raději Středozemí, rychle připravíte lehké zeleninové ratatouille. Kdo preferuje těžší a vydatnější jídla Burgundska, ocení spíš hovězí na víně. Francouzská jídla jsou ale obecně lehčí a zdravější, i proto, že je nedoprovázejí hutné přílohy, ale spíše zelenina nebo pyré. Jako alternativu k bramborové kaši proto můžete vyzkoušet třeba zeleninové pyré.

 

Sýr, zákusek, nebo obojí?

Ani tím ale jídlo zdaleka nekončí. Po hlavním jídle si určitě nechejte prostor na sýr, dezert, anebo dokonce obojí. Jako zákusek se většinou podává ovoce, dort nebo zmrzlina. Doma můžete připravit třeba klasický vanilkový krém crème brûlée nebo čokoládovou pěnu.

Sýry se také budou lišit podle regionů – v nabídce Lidlu pravidelně najdete třeba Brie, Camembert nebo Roquefort, které nejen během Francouzských týdnů neváhejte vyzkoušet.

 

Bez vína ani ránu

Větší hostiny doprovází i bohatý nápojový lístek. Degustaci předchází apéritif, nejčastěji italské Martini nebo Cinzano, koktejl z bílého vína a černo-rybízového likéru Kir nebo hořký a aromatický Suze. Během samotného jídla se pije voda a víno, které je samozřejmě pečlivě vybráno k danému jídlu, aby podpořilo jeho chuť. Bílá suchá vína Alsace nebo Sauvignon se hodí k salátům, rybám a mořským plodům. K červeným masům a sýrům červená vína Bordeaux, Bourgogne nebo Merlot a k ovocným salátům a zákuskům zase růžové víno Côtes du Rhône. Na snadné trávení pomůže digéstif, třeba likér Chartreuse vyráběný v klášteře v horách u města Grenoble, koňak nebo Calvados.

Asi už chápete, proč mají někteří Francouzi polední pauzu trvající dvě hodiny. Bon appétit i vám!

Jakou francouzskou pochoutku máte nejraději vy? Podělte se s námi v komentářích.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU