Hrát si s jídlem je důležité: lívancová zvířátka pro děti i dospělé
Cukrárna

Hrát si s jídlem je důležité: lívancová zvířátka pro děti i dospělé

Slýchávali jste jako děti větu „nehraj si s tím jídlem“? Tak na ni okamžitě zapomeňte! Hrát si s jídlem je totiž zábavné, poučné a kreativní.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Slýchávali jste jako děti větu „nehraj si s tím jídlem“? Tak na ni okamžitě zapomeňte! Hrát si s jídlem je totiž zábavné, poučné a kreativní. Děti, které si hrají s jídlem, se s ním totiž lépe seznámí, naučí se poznávat jednotlivé suroviny a ve výsledku toho tak i více snědí. Šťourat se v jídle, přičichávat k němu, poslouchat ho a přejíždět prsty po jeho povrchu není v dětském věku nevychovanost, ale naopak způsob, jakým si děti k jídlu vytváří vztah. Pokud navíc snídaní nebo svačinu podáte jako zábavu, zůstanou na konci vždy jen prázdné talíře.

 

Jedním ze způsobů, jak děti naučit objevovat různé chutě, vůně a tvary, je skládání zvířátek z lívanců. Použít můžete i palačinky, ale lívanečky jsou pro svůj pravidelnější tvar a praktičtější velikost vhodnější.

 

Základem jsou dobré poctivé lívance – takové, které se dají snadno připravit, drží tvar a které budou  dobře chutnat i za studena – je jasné, že než si lívance ozdobíte podle své představy, chvíli to potrvá, a horké placičky navíc nikdo v ruce dlouho neudrží.

 

 

Nám se osvědčily tyto lívance z podmáslí – video recept najdete zde.

Zatímco těsto necháte před smažením v pánvi trochu odpočinout, připravíte si výtvarné pomůcky na samotné zdobení:

  • Čokoládová pomazánka, zakysaná smetana a marmeláda – hodí se na přilepování ostatních dílků i jako případný barevný základ. Když například natřete velký lívanec čokoládovou pomazánkou a přilepíte doprostřed menší lívaneček, vznikne tak roztomilé medvědí bříško.

 

  • Plátky jahod, banán na kolečka, hruška na hranolky… – hlavy, tlamičky, hřívy, tlapy, ocásky a cokoliv dalšího. Tyto větší kousky jsou univerzálním. Banán nakrájený na delší plátky se díky zaoblenému konci můžete hodit třeba na králičí ouška.

 

  • Drobné ovoce (borůvky, rybíz, maliny…) – nejrůznější očička nebo knoflíky. Dobře fungují i rozinky a jiné sušené ovoce.

 

  • Mandle – podlouhlý tvar mandlí se nám osvědčil na obočí a ptačí pírka (když je vyskládáte hustě vedle sebe).

 

  • Vykrajovátka – hodí se na spoustu věcí a ještě navíc využijete všechny ty krásné tvary i jindy než při vánočním pečení perníčků. Vykrajovat nemusíte jen lívance, menší vykrajovátka se snadno zaříznou i do ovoce.

 

  • Zdobící sáček – je užitečný například na tenké fousky, ale také se s ním dají zvýrazňovat kontury zvířátek, psát nápisy a cokoliv dalšího. Pokud nemáte cukrářský sáček, vystačíte si s mikrotenovým, kterému ustřihnete růžek.

 

  • Malý ostrý nůž – na dodělání nejmenších detailů a pokrájení malého ovoce se hodí co nejmenší ostří. Ale pozor, aby se ostrý nůž nedostal do rukou dětem!

 

Ingredience předkrájejte a nasypte třeba do plechu na muffiny – vše tak bude šikovně po ruce.

 

Pak už se vrhněte na kompletaci zvířátek známých i dosud neobjevených. Sestavování zvířátek rozvíjí jemnou motoriku i fantazii. Menší děti budou napřed potřebovat trochu asistence jak při sestavování, tak při vymýšlení – nebojte se jim nejprve složit základ zvířátka, který si jen dozdobí. Až tomu přijdou na kloub, sami se ochotně pustí do skládání od samého začátku a svými nápady vás ještě dost možná překvapí. Důležité je děti při skládání podporovat a povzbuzovat – radost z toho, že opičák nakonec doopravdy připomíná opičáka, budete mít všichni.

 

Nápady na zvířátka:

 

Prasátko – na hlavu (jeden lívanec) položte kolečko banánu (rypáček), na které čokoládou nebo třeba rozinkami vyznačíte dvě nosní dírky. Ze stejného materiálu jako nos udělejte oči a přidejte jahodové uši.

 

Lev – na hlavu potřebujete jeden lívanec, kolem hlavy vyskládejte hřívu z plátků jahod. Na čumák se hodí malé kolečko vykrojené z lívance nebo z jablka. Fousky dodělejte čokoládovou polevou.

 

Beruška – budete potřebovat jeden celý a tři půlky lívance. Na celý lívanec rozevřete dvě poloviny dalšího jako krovky. Pomažte je jahodovou marmeládou a tečky dodělejte borůvkami (když je rozpůlíte, budou lépe držet). Třetí polovinu lívance pak připojte jako hlavu, na kterou nasadíte oči. Obzvlášť pečliví mohou na talíř namalovat marmeládou tykadla.

Sova jablečná. Nebo mandlová?

Tato veselá aktivita povzbuzuje dětskou šikovnost, tvořivost a chuť k jídlu, ale skvěle se u toho zabavíte i vy sami. Koneckonců rozvíjet se má člověk v každém věku. Výtvory si před snězením nezapomeňte vyfotit a napište nám do komentářů, jaká zvířátka jste společně vyrobili.

 

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU