Jak jíst zdravě ze skla
Doba čtení 6 minut

Jak jíst zdravě ze skla

Třídíte odpad, recyklujete, nosíte si vlastní tašky, ale pořád to není ono? Posuňte se zase o krůček dál a připravte si s námi oběd do práce nebo svačinu dětem do školy do skleničky a objevte s námi kouzlo téhle zajímavé praktiky.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Jistě máte nějaké zkušenosti. Už babičky nás učily zavařovat letní ovoce do sklenic a nosit bramboračku jako výslužku z návštěvy v zavařovačce. Bylo to ekologické, levné a vůbec – z plastu to jídlo prostě tak nějak nechutná ?. My vám ukážeme, jaké jsou v tomto směru dnešní trendy a jaké výhody takové servírování má. Přesvědčte se sami.

Dezert ve skleničce

Začneme rovnou tou nejhezčí a nejoblíbenější variantou. Servírovat do skleniček a pohárků se vyplatí zejména v případě, že očekáváte určitý počet hostů na party a chcete udělat konkrétní počet porcí. Navíc jsou předem odměřené a ať už se rozhodnete použít půllitry na pivní dezert nebo panáky na čokoládovou pěnu, budete přesně vědět počet a nemusíte se bát, že na někoho nezbyde. Zkuste některý z našich receptů: dezert do skleničky, jogurtový pohár nebo obrácený dezert s máslovými sušenkami. Servírujte i do vysoké sklenice na limonády a ochutnejte nepečený smetanový dezert z naší cukrárny. Naopak do obyčejných skleniček připravte Exotický dezert s vůní liči nebo sváteční malinový dezert, které se v nich budou skvěle vyjímat. Menší skleněné mističky jsou zase vhodné k přípravě snadného jahodovo-piškotového poháru nebo přímo božského pomerančového tiramisu.

Slavnostní dezerty

Skvělá party plná bouchajícího šampaňského musí mít i nevšední zákusek. Použijte skleničky na nožičce a připravte k přípitku luxusní šampaňský krém plný smetany, mascarpone a rozinek. Určitě všechny nadchne a večírek ve slavnostním stylu může pokračovat. A k čemu použít skleničky na martini? Podívejte se, jak jedinečně v nich vypadá tradiční tiramisu, dezert à la špička nebo asijský rýžový pudink s kokosovým mlékem a mangem. Jednoduchý dezert a elegantní sklenička dokáží vytvořit neuvěřitelně luxusní dojem bez větší námahy. A abychom nemluvili stále jen o sladkém, ve skleničkách na martini se vyjímá třeba i středomořský krevetový salát s koktejlovou omáčkou.

Saláty do skla

A co se zavařovacími sklenicemi? Lze je také nějak pěkně využít? Samozřejmě, že ano! Zavařovací sklenice jsou skvělým pomocníkem k servírování různých salátů. Vyzkoušejte recept Romana Pauluse na salát coleslaw a podávejte ho jako přílohu v malých uzavíratelných sklenicích. V těch můžete servírovat i svěží vrstvené saláty a potom je vzít sebou na výlet jako chutnou svačinku nebo lehký oběd. Garantujeme vám, že ohromíte spoluvýletníky a přitom na trase nenecháte jediný kousek plastového obalu. Připravte si tak například zdravý salát z červené řepy se sýrem cottage, osvěžující salát z lososa s limetkou a mangem nebo neobvyklou salsu z kiwi a manga.

Obědová krabička

Zavařovací sklenice můžete využít i místo krabičky na oběd. Vložte do nich chutné lečo, zeleninový ratatouille nebo svůj oblíbený guláš. Případně navrstvěte těstoviny spolu se svou oblíbenou zeleninou a připravte si fusilli s kuřecím masem a rajčatovým pestem, penne s lilkem a masovými kuličkami nebo domácí nočky se sýrem brie. Uvidíte, jak vám kolegové z práce budou během polední přestávky koukat pod ruce a prosit, abyste jim dali kousnout. Navíc nebudete muset ohřívat v plastových krabičkách a riskovat tak nepříjemnou pachuť.

Snídaně na cesty

Do menších sklenic můžete stejně jako salát navrstvit i jogurt k snídani. Stačí ho proložit oblíbeným čerstvým nebo sušeným ovocem, ovesnými vločkami a ořechy. Vylepšit ho můžete i domácím zapečeným müsli. Snídani si pak můžete vychutnat kdekoli – třeba v klidu na lavičce v ranním parku při čekání na autobus.

Vždy připraven

Co když vás přepadne mlsná? Připravte pikantní ořechy. Stačí je zavřít do skleničky, schovat do šuplíku pracovního stolu a nic vás nezaskočí. A pokud se chystáte na grilovačku, vemte s sebou i dipy ke grilovaným pokrmům, guacamole nebo chutný francouzský kachní rillettes. Na klobásu s kečupem tak zapomeňte a ohromte skvělými pochoutkami ve skle.

Tak to vidíte, některé trendy mají smysl. Vyzkoušejte s námi jídlo ve skle i vy. Skvěle vypadá, chutná lépe než z plastu, je ekologické a hlavně – skláři budou mít co … vyrábět ? Ne nadarmo tu máme tak dlouhou a skvělou tradici sklářství. Už naše babičky totiž věděly, že jídlo ve skle má smysl.

Máte už nápad, co připravit? Napište nám ho do komentářů!

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU