Kuchyne Lidlu

Blog

Jak jíst zdravě ze skla

Zapojte se do diskuze

Napište svůj komentář

Třídíte odpad, recyklujete, nosíte si vlastní tašky, ale pořád to není ono? Posuňte se zase o krůček dál a připravte si s námi oběd do práce nebo svačinu dětem do školy do skleničky a objevte s námi kouzlo téhle zajímavé praktiky.

Jistě máte nějaké zkušenosti. Už babičky nás učily zavařovat letní ovoce do sklenic a nosit bramboračku jako výslužku z návštěvy v zavařovačce. Bylo to ekologické, levné a vůbec – z plastu to jídlo prostě tak nějak nechutná 😊. My vám ukážeme, jaké jsou v tomto směru dnešní trendy a jaké výhody takové servírování má. Přesvědčte se sami.

Dezert ve skleničce

Začneme rovnou tou nejhezčí a nejoblíbenější variantou. Servírovat do skleniček a pohárků se vyplatí zejména v případě, že očekáváte určitý počet hostů na party a chcete udělat konkrétní počet porcí. Navíc jsou předem odměřené a ať už se rozhodnete použít půllitry na pivní dezert nebo panáky na čokoládovou pěnu, budete přesně vědět počet a nemusíte se bát, že na někoho nezbyde. Zkuste některý z našich receptů: dezert do skleničky, jogurtový pohár nebo obrácený dezert s máslovými sušenkami. Servírujte i do vysoké sklenice na limonády a ochutnejte nepečený smetanový dezert z naší cukrárny. Naopak do obyčejných skleniček připravte Exotický dezert s vůní liči nebo sváteční malinový dezert, které se v nich budou skvěle vyjímat. Menší skleněné mističky jsou zase vhodné k přípravě snadného jahodovo-piškotového poháru nebo přímo božského pomerančového tiramisu.

Slavnostní dezerty

Skvělá party plná bouchajícího šampaňského musí mít i nevšední zákusek. Použijte skleničky na nožičce a připravte k přípitku luxusní šampaňský krém plný smetany, mascarpone a rozinek. Určitě všechny nadchne a večírek ve slavnostním stylu může pokračovat. A k čemu použít skleničky na martini? Podívejte se, jak jedinečně v nich vypadá tradiční tiramisu, dezert à la špička nebo asijský rýžový pudink s kokosovým mlékem a mangem. Jednoduchý dezert a elegantní sklenička dokáží vytvořit neuvěřitelně luxusní dojem bez větší námahy. A abychom nemluvili stále jen o sladkém, ve skleničkách na martini se vyjímá třeba i středomořský krevetový salát s koktejlovou omáčkou.

Saláty do skla

A co se zavařovacími sklenicemi? Lze je také nějak pěkně využít? Samozřejmě, že ano! Zavařovací sklenice jsou skvělým pomocníkem k servírování různých salátů. Vyzkoušejte recept Romana Pauluse na salát coleslaw a podávejte ho jako přílohu v malých uzavíratelných sklenicích. V těch můžete servírovat i svěží vrstvené saláty a potom je vzít sebou na výlet jako chutnou svačinku nebo lehký oběd. Garantujeme vám, že ohromíte spoluvýletníky a přitom na trase nenecháte jediný kousek plastového obalu. Připravte si tak například zdravý salát z červené řepy se sýrem cottage, osvěžující salát z lososa s limetkou a mangem nebo neobvyklou salsu z kiwi a manga.

Obědová krabička

Zavařovací sklenice můžete využít i místo krabičky na oběd. Vložte do nich chutné lečo, zeleninový ratatouille nebo svůj oblíbený guláš. Případně navrstvěte těstoviny spolu se svou oblíbenou zeleninou a připravte si fusilli s kuřecím masem a rajčatovým pestem, penne s lilkem a masovými kuličkami nebo domácí nočky se sýrem brie. Uvidíte, jak vám kolegové z práce budou během polední přestávky koukat pod ruce a prosit, abyste jim dali kousnout. Navíc nebudete muset ohřívat v plastových krabičkách a riskovat tak nepříjemnou pachuť.

Snídaně na cesty

Do menších sklenic můžete stejně jako salát navrstvit i jogurt k snídani. Stačí ho proložit oblíbeným čerstvým nebo sušeným ovocem, ovesnými vločkami a ořechy. Vylepšit ho můžete i domácím zapečeným müsli. Snídani si pak můžete vychutnat kdekoli – třeba v klidu na lavičce v ranním parku při čekání na autobus.

Vždy připraven

Co když vás přepadne mlsná? Připravte pikantní ořechy. Stačí je zavřít do skleničky, schovat do šuplíku pracovního stolu a nic vás nezaskočí. A pokud se chystáte na grilovačku, vemte s sebou i dipy ke grilovaným pokrmům, guacamole nebo chutný francouzský kachní rillettes. Na klobásu s kečupem tak zapomeňte a ohromte skvělými pochoutkami ve skle.

Tak to vidíte, některé trendy mají smysl. Vyzkoušejte s námi jídlo ve skle i vy. Skvěle vypadá, chutná lépe než z plastu, je ekologické a hlavně – skláři budou mít co … vyrábět 😉 Ne nadarmo tu máme tak dlouhou a skvělou tradici sklářství. Už naše babičky totiž věděly, že jídlo ve skle má smysl.

Máte už nápad, co připravit? Napište nám ho do komentářů!

Komentáře (0)

zobrazit vše

Newsletter
Přihlásit se

Newsletter

Pokud si přejete dostávat informace o akcích a novinkách z kuchynelidlu.cz, zadejte svou e-mailovou adresu.