Jak na předsevzetí? 6 zdravých nápadů, které určitě dodržíte

Jak na předsevzetí? 6 zdravých nápadů, které určitě dodržíte

Hodně cvičit / málo jíst / více času s dětmi / méně na sociálních sítích… Také vás stresuje už pouhé sepisování ušlechtilých cílů na nový rok?
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Hodně cvičit / málo jíst / více času s dětmi / méně na sociálních sítích… Také vás stresuje už pouhé sepisování ušlechtilých cílů na nový rok? Nemůžeme se za vás naučit cizí jazyk ani oprášit staré koníčky, ale můžeme vám poradit, jak zkrotit kuchyňskou část novoročních závazků.

 

Buďte konkrétní!

 

Předsevzetí formulované jako „jíst zdravě a lépe” zní sice dobře na papíře, ale pro převedení do praxe je příliš obecné. Není v něm nastavená ani cesta, ani cíl a nebudete tak vědět, jestli svůj závazek plníte, nebo ne. Předsevzetí je proto dobré rozdělit do kroků, které jsou jasně pojmenované a splnitelné.

 

Pak si rozmyslete, jak často budete tento krok opakovat (jednou za měsíc/týden/den). Salát k obědu jednou za měsíc vás nejspíš nevytrhne, pozor dávejte naopak na příliš ostré tempo, které dovede přeměnit dobrý úmysl ve výčitky ze selhání.

 

Co takhle v roce 2021 zkusit třeba:

 

NOVÉ RECEPTY

 

„1× za dva týdny zkusím úplně nové jídlo!“

 

Rozšíření kuchyňského repertoáru je pro zdravější stravování velmi důležité, zvlášť pokud chcete jíst jinak. Bez toho to zkrátka nepůjde. Nemusíte vždy zkoušet celý nový recept, počítá se i stará klasika s novou surovinou.

 

Tip: Nápady, které vás na internetu zaujmou, se naučte ukládat hned – zabere to pár vteřin. Nikdo nemá rád ztracené recepty, které vypadaly dokonale a navždy zmizely v nekonečné hromadě jiných informací.

 

SMOOTHIE

 

„Ve čtvrtek si na cestu do práce připravím smoothie.“

 

Máte taky ten „svůj“ všední den, ve kterém toho bývá hodně a kterého se bojíte? Tak právě v tento den si ráno udělejte zdravý drink! Je to drobnost, která ale obsahuje ovoce, zeleninu i docela dost radosti. Nápady najdete v našem článku o zdravých smoothies.

 

VEGE JÍDLO

 

„Aspoň jednou týdně připravím vege večeři.“

 

Některá předsevzetí jsou dobrá nejen pro vás, ale i pro planetu. Jedním z nich můžou být třeba omezení masa. Vegetariánské nebo dokonce veganské alternativy jsou dnes snadno dostupné a nemusíte se bát ani chudší chuti nebo vyšší ceny.

 

 

Veganské mleté je skvělé i pro kuchaře, kteří s bezmasými recepty nemají tolik zkušeností. Na zapečeném pizza chlebu od Romana Pauluse si pochutnají i zarytí masožravci!

 

TIP: Pokud vás víc trápí jiný „bez”, zkuste místo bezmasé večeře zkoušet recepty bez lepku nebo bez mléka.

 

 

ČASTĚJŠÍ A MENŠÍ NÁKUPY

 

„Nebudu chodit na nákup bez seznamu.”

 

Další předsevzetí, které udělá radost vám i životnímu prostředí, se týká omezení plýtvání jídlem. Tento krok je pro mnohé z nás trochu strašák, protože může vyžadovat trochu plánování – a jídelníčky na týden dopředu jsou stále spíš vzpomínkou na film Pelíšky, popřípadě školní jídelnu. Radost ze zbytků, které se nevyhodí, ale přetvoří do jiného jídla nebo dobře zamrazí, za to stojí. A jen málokdo je schopný obstarat velký nákup z hlavy tak, aby se do toho příštího nic nevyhodilo.

 

VAŘENÍ S DĚTMI

 

„Jednou měsíčně budu vařit spolu s dětmi. A nebudu se u toho rozčilovat.”

 

Pro velkou část dětí je vaření a práce s kuchyňským náčiním nesmírně lákavá a zábavná. A při výběru vhodných surovin a postupů si společný pobyt v kuchyni užijí i rodiče - návody na vaření s dětmi pravidelně dáváme i na náš blog. Aktivní čas s dětmi je naprosto zdravý a lásku k vaření a jídlu jim můžete vštěpovat odmala. Děti si navíc jídlo doslova osahají, lépe se s ním seznámí a nebudou se mu na talíři divit.

 

OBLÍBENÉ JÍDLO

 

„Každou první středu v měsíci si udělám něco, co miluju. Třeba kuře na paprice!“

 

Předsevzetí nejsou za trest a často mezi ně patří i více péče o duši a o nás samotné. Proč si aspoň jednou měsíčně vědomě neužít jídlo, které opravdu milujete?

 

TIP: Proč zrovna první středa v měsíci? V tento den je totiž zkouška sirén – když si ji pevně spojíte s předsevzetím, nemusíte se bát, že zapomenete.

 

 

Jak to všechno dodržet?

 

Spoustu lidí těší si plány a jejich dodržování zapisovat do deníčku. Pro jiné to naopak může být past – je to „práce navíc” a její neplnění s sebou často smete i neplnění původního přání na příjemnější život.

 

Pokud přece jen chcete mít přehled, ale nový notýsek kvůli tomu začínat nebudete, zkuste to s lepicími papírky nebo s papírovou páskou. Dá se nalepit i znovu přelepit jak v diáři, tak nad kuchyňskou linkou a nenechává po sobě stopy lepidla.

 

Předsevzetí jsou především o pozitivní motivaci a každým z nich si plníte sny – ať už vás dopředu žene vidina více energie nebo lepšího pocitu. Nastavte si proto ta svá tak realisticky a příjemně, aby jejich plnění bylo odměnou samo o sobě a nebylo nutné je kompenzovat dalším motivem ve stylu „dort po cvičení“.

 

Jaká předsevzetí na sebe chystáte pro rok 2021?

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU