Jak na Štědrý den bez stresu
Doba čtení 6 minut

Jak na Štědrý den bez stresu

Znáte ten pocit, kdy se na Štědrý den probudíte do bytu provoněného jehličím, usednete k pohádkám, poté v klidu nazdobíte stromeček, poobědváte tradičního staročeského kubu, potají uzobáváte z deseti druhů cukroví
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Znáte ten pocit, kdy se na Štědrý den probudíte do bytu provoněného jehličím, usednete k pohádkám, poté v klidu nazdobíte stromeček, poobědváte tradičního staročeského kubu, potají uzobáváte z deseti druhů cukroví, zajdete si na procházku a pak už jen nedočkavě vyhlížíte, kdy už bude čas zasednout k nádherně prostřené slavnostní tabuli? Vypadá tento scénář až příliš idylicky a nereálně? Pomůžeme vám naplánovat přípravu Štědrého dne tak, aby se mohl (aspoň z části) stát skutečností.

 

Jaké pořadí při přípravě štědrodenní hostiny zvolit?

 

Cukroví si postupně připravte už během adventu, přehledné tabulce tipů na pečení cukroví se dozvíte, kdy přesně začít a kolik času na odležení jednotlivé druhy potřebují. Se skladováním vám zase poradí obsáhlý průvodce správného uložení cukroví.

 

Rodinné recepty na bramborový salát patří k rodinnému stříbru, které se doslova dědí po generacích. Oddaní příznivci týmů „s cibulí“ a „bez cibule“ se o dokonalém provedení salátu dokáží dohadovat celé hodiny. Důležité je připravit si salát v předstihu, ideálně den předem, aby se stihl odležet a všechny chutě se dokonale propojily. Hotový salát umístěte do chladu a počítejte s tím, že z něj přes noc část zmizí: to když si zbytek rodiny bude nenápadně chodit pro degustační vzorky…

 

TIP: Ať už se řadíte do jakéhokoliv týmu s cibulí, nebo bez (pozor, diskutabilním bodem je pro mnohé také přidání šunky), můžete letos zkusit připravit bramborový salát podle receptu Romana Pauluse. Třeba se stane novým rodinným receptem!

 

 

Staročeský kuba

Oblíbený vánoční oběd na kroupovém základu krásně provoní celý byt a naštěstí není vůbec složitý na přípravu. Hravě jej zvládnete připravit během štědrodenního dopoledne. Když si čas strávený v kuchyni dobře naplánujete, můžete bez problémů stihnout koutkem oka sledovat i některou z vánočních pohádek. Nebo si k vaření pusťte aspoň koledy, ať vám to jde lépe od ruky! Připravte si:

  • 200 g velkých ječných krup
  • 200 ml zeleninového nebo drůbežího vývaru
  • 75 g sušených lesních hub
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce sádla
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce majoránky
  • sůl, kmín 
     

1. Propláchněte a uvařte kroupy v osolené vodě doměkka asi 25 minut.

2. Sušené houby v misce zalijte horkou vodou a nechte alespoň 15 minut nabobtnat. Poté z nich vymačkejte přebytečnou vodu a nakrájejte je nadrobno. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Česnek oloupejte a prolisujte.

3. V pánvi rozehřejte sádlo, přidejte cibuli a orestujte ji dozlatova. Přidejte houby, osolte a okmínujte. Společně osmahněte dalších 5 minut. Zalijte vývarem (pokud nemáte vývar, postačí i voda z namáčení hub) a poduste 15 minut do změknutí.

4. Přidejte scezené kroupy, česnek a majoránku. Poduste asi 10 minut na mírném plameni, když bude potřeba, podlijte trochou vývaru. Ke konci přidejte máslo a rozmíchejte.

5. Kubu přemístěte do pekáčku vymazaného máslem a dejte ho zapéct do trouby rozehřáté na 200 °C. Mělo by stačit pečení po dobu 15 minut, aby se nevysušil a zůstal uvnitř krémový.

 

TIP: Chcete letos vyzkoušet něco nového? Inspirujte se v Kulinářské akademii Lidlu a nachystejte místo kuby lehké liškové kroupeto.

 

Kapří hody

Pokud ctíte tradici a každý rok pořizujete kapříky u pouličních prodejců v sádkách, myslete na to, že ideální je zakoupit je jeden den před večeří. Kapr ve vaně je sice pro děti vítanou atrakcí, ale neměl by tam plavat déle než tři dny. Můžete se také rozhodnout pro pohodlnější variantu a přinést si domů kapra již vykuchaného a naporcovaného.

 

Vykuchat kapra totiž rozhodně není snadný úkol. Chcete-li se do toho přesto pustit, mrkněte na video s Romanem Paulusem, který vám ukáže, jak při kuchání správně postupovat a na co si dát pozor. Také se podívejte, jak se zbavit nejjemnějších kůstek. Z hlav a kostry můžete poté připravit výtečnou rybí polévku – ideálně opět den předem, aby se stihla rozležet a abyste se s jejím vařením nemuseli zdržovat na Štědrý den.

 

Nečekaných štědrovečerních zvratů, jakými jsou rybí kostičky zaseknuté v krku, nebo třeba stromeček v plamenech (protože bez svíček a prskavek to přece nejsou žádné Vánoce!), se už budete muset vyvarovat sami. Přejeme vám, aby letošní Štědrý den byl opravdu kouzelný. A hlavně bez stresu!

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU