Jak párovat červené víno s jídlem?

Jak párovat červené víno s jídlem?

Hodí se červené víno jen k červenému masu a to navíc pouze v chladných měsících? Vůbec ne. Sklenka červeného dokáže pozvednout takřka jakýkoliv gastronomický zážitek!
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Hodí se červené víno jen k červenému masu a to navíc pouze v chladných měsících? Vůbec ne. Sklenka červeného dokáže pozvednout takřka jakýkoliv gastronomický zážitek!

Červené víno se dá rozdělit na tři kategorie podle plnosti, což je zjednodušeně úroveň hutnosti a intenzity chuti. Lehká vína jsou jemná a ovocná, mají zářivě rubínovou barvu, vyšší kyselinku a nižší obsah alkoholu a tříslovin. Patří mezi ně například Pinot Noir (u nás známé jako Rulandské modré) či Gamay, odrůda ze které se vyrábí mladé víno Beaujolais Nouveau. Středně plná vína mají vyrovnanou ovocnost, kyselinu i tříslovinu. Jsou tmavě rubínové barvy a řadí se mezi ně známý Merlot, Sangiovese či Grenache. Plná, tělnatá vína mají intenzivní a robustní chuť, která ulpívá na jazyku. Jsou to vyzrálejší a těžší vína rudé až červenohnědé barvy, s nižším obsahem kyselin, ale vyšším obsahem alkoholu a tříslovin. Kraluje jim známý Cabernet Sauvignon.

Jaké víno k jakému jídlu?

Základem párování je, že by se víno mělo s jídlem podporovat a navzájem si lichotit, nikoliv přebíjet. Řiďte se dominantní chutí. Pokud připravujete kořeněné jídlo, vyberte plné víno s kořeněnými podtóny. Ke kyselým pokrmům se naopak hodí vína s vyšší kyselinkou. Tučnější jídlo ideálně doplní plné víno s vyšším podílem tříslovin, které se tukem propracuje a osvěží patro. Sladká jídla podpořte sladším vínem.

Dalším poměrně jednoduchým pravidlem je: čím těžší jídlo, tím plnější víno. V praxi to znamená naučit se, kterým jídlům svědčí které odrůdy.

Červené k masu

K drůbeži se hodí již zmíněný Pinot Noir, lehčí červené víno s vyšším obsahem kyselinky. Volte ho i k houbám, žampiónu portobello či lanýžům.

I k rybě si můžete navzdory mýtům dát sklenku červeného. Lehčí odrůdy se perfektní doplňují s tučnějším lososem – třeba Pinot Noir nebo Gamay.

Vepřové maso samo o sobě nemá příliš výraznou chuť, proto se k němu bude hodit středně plný Grenache či Rioja. Ke kořeněným masům naopak volte Syrah – má kořeněné podtóny a bude se s jídlem dobře prolínat. Pokud plánujete barbecue a sladko-kořeněná masa, sáhněte po Malbecu.

K tučnějšímu kusu hovězího masa, či steaku se smetanovou omáčkou zvolte plné červené víno, jako například Cabernet Sauvignon s vyšším podílem tříslovin. Libové hovězí skvěle doplní i vína z oblasti Côtes du Rhône a pečeni zas Bordeaux.

TIP: Červené víno se osvědčilo i během samotného vaření. Vyzkoušejte Boeuf Bourguignon podle Romana Pauluse. Víno, které použijete do receptu, pak můžete popíjet i k večeři.

Chleba a sůl? Víno a sýr!

Sýr a víno je kombinace, při které si každý připadá jako sofistikovaný Francouz. Pravidla párování sýrů s vínem mohou být pro středoevropana složitá, naštěstí se ale dají poměrně snadno zjednodušit.

K měkkým, krémovým sýrům, jako je například brie či camembert, volte lehká vína. Ovocné podtóny vína Pinot Noir zjemní intenzivní smetanovou chuť sýra.

Středně plná vína dobře doplní středně tvrdé sýry. Španělská Rioja si rozumí s ovčím sýrem Manchego. Italské Chianti zas s Pecorinem či parmezánem.

K tvrdším a zralým sýrům se hodí plnější vína, jako například Cabernet Sauvignon či Bordeaux.

K modrým neboli plísňovým sýrům, jako je Roquefort či Gorgonzola, bez váhání sáhněte po portském vínu.

TIP: Chcete-li si práci usnadnit, servírujte vína Côtes du Rhône k tzv. „plateau de fromage“, neboli sýrovému prkénku.

Sladké a sladší

A na závěr: co popíjet k dezertu? Odpověď je nasnadě – dezertní víno! Sladká vína, jako například portské, sherry či madeira, váš sladký zážitek umocní.

Například k italskému Tiramisu popíjejte sicilské víno Marsala, které se i tradičně používá při jeho přípravě. A co teprve čokoládová pěna, která vás v kombinaci s portským vínem Tawny Port, 10 či 20 let starým, pošle do gastronomického nebe…

A jak párujete víno s jídlem vy? Napište nám svou ověřenou kombinaci do komentářů!

 

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU