Jak připravit řecké hody jako v taverně

Jak připravit řecké hody jako v taverně

Vůně čerstvě upečené musaky, osvěžující chuť tradičního salátu choriatiki a olivového oleje, plněné lilky a k tomu všemu víno s lehkým nádechem pryskyřice
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Vůně čerstvě upečené musaky, osvěžující chuť tradičního salátu choriatiki a olivového oleje, plněné lilky a k tomu všemu víno s lehkým nádechem pryskyřice – připravte si doma večeři, která vás přenese do slunného Řecka. Speciality tamní kuchyně jsou nejen snadné na přípravu, ale také velmi zdravé. Stejně jako odpolední siesta, kterou všichni Řekové důsledně dodržují.

 

Už od starověku si obyvatelé Balkánského poloostrova jídlo užívají a neberou jej pouze jako prostředek k nasycení. Těší se na příjemné posezení s rodinou a přáteli a společné stolování je pro ně jedním ze způsobů odpočinku a zábavy. U stolu proto klidně stráví i několik hodin.

 

Hlavnímu jídlu většinou předchází několik malých předkrmů, kterým se říká mezedes. Podává se grilovaná zelenina, různé druhy oliv a sýrů, mořské plody a listy vinné révy plněné kořeněnou rýží dolmades, které během Řeckého týdne najdete i v prodejnách Lidl. Mezi předkrmy se často objevuje také salát melitzanosalata, připravovaný z pečených lilků, česneku, cibule, olivového oleje a citronové šťávy, nebo třeba pasta z rybích jiker (taramasalata). Ta se servíruje za studena a slouží jako dip k zelenině nebo jako pomazánka. Ke všem těmto lahůdkám se přikusuje bílý nebo pita chléb, který se namáčí v kvalitním olivovém oleji. Dobrému trávení pomůže popíjení místního aperitivu, anýzového likéru ouzo, servírovaného s vodou nebo ledem.

 

Při řecké hostině se nezřídka stává, že se u stolu sejde i více než deset strávníků. Na stůl se nosí talíře s různými jídly a každý si z nich nabírá podle vlastní chuti. Ale pozor, až budete připravovat řeckou hostinu doma, nenechte se příliš unést: jídlo, které si naberete, byste měli zvládnout dojíst. Nedojedené zbytky na talíři jsou podle Řeků nezdvořilost.
 

Řecká kuchyně je známá také svými saláty. Snadno si můžete připravit třeba choriatiki. Budete potřebovat jen rajčata, červenou cibuli, salátové okurky, černé olivy a pořádný kus kozího sýra feta. Všechny ingredience nakrájejte na větší kousky (jen cibuli raději rozkrájejte na slabé proužky, aby svou chutí nepřebila všechno ostatní), smíchejte dohromady, zakápněte olivovým olejem a dochuťte oregánem a solí.

 

A close up of a plate of foodDescription automatically generated

Špízy souvlaki s tzatziki

 

Klasikou jsou i tzatziki, které se hodí jako příloha k hlavním jídlům, ale zaslouží si i vlastní misku mezi předkrmy. Vyzkoušejte je s masovými špízy souvlaki podle receptu Romana Pauluse. Anebo, pokud mají vaši hosté větší hlad, připravte jinou známou řeckou pochoutku – musaku z mletého masa. Pokud chcete vyzkoušet i něco méně tradičního, pak musíte ochutnat grilovaný lilek plněný mletým masem.

 

Zbylo vám po takové hostině ještě místo na sladkost? Určitě zkuste tradiční dezert baklava nebo si pochutnejte na hustém řeckém jogurtu s medem a ořechy.

 

Chutnalo vám? Jaké řecké speciality máte nejraději? Podělte se o ně s námi v komentářích!

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU