Kuchyne Lidlu

Blog

Jak se zachránit od pohromy v kuchyni aneb tipy, jak na zpackané pokrmy

Zapojte se do diskuze

Napište svůj komentář

Vaření je krásná činnost, nejhezčí je bezesporu na tom výsledek. Ne vždy jde ale všechno jako po másle a něco se nepovede. Pokaždé však nemusíte házet flintu do žita, ač se to nezdá, hodně takovýchto hororů může skončit happyendem. Důležité je však znát ty správné postupy a fígle, tak se pojďme na některé podívat.

Běžné pohromy

Přesolené jídlo

Asi jedním z nejběžnějších přehmatů v kuchyni. Jídlo je stále neslané, tak solíme, až je přesolené. Co s tím? Naše babičky a maminky mají v repertoáru několik fíglů, pojďme si jich pár shrnout:

  • Do přesoleného pokrmu přidejte syrovou bramboru a povařte. Brambora slanost vstřebá.
  • Podobně jako brambora funguje i kousek chleba.
  • Pokud jste přesolili maso, naložte ho na 1-2 hodiny do mléka.
  • Do přesolené omáčky přidejte lžičku medu nebo trochu smetany (záleží na druhu omáčky).
  • Je-li přesolená polévka, vložte do ní na lžičce kostku cukru. Když se cukr začne rozpouštět, okamžitě ji vyndáme. Cukr pohltí nadbytek soli. Toto můžeme i několikrát opakovat.

Připálené jídlo

Každému se už určitě přihodilo, že se jídlo během vaření prostě připálilo. Spálené části už nezachráníme, to se nedá nic dělat, ale tomu zbylému dejte ještě naději. Vložte do čistého hrnce a přidejte tzv. pohlcovač. Jedná se o potraviny, které nasakují spálené aroma. Pomůže například:

  • rýže,
  • trocha citronové šťávy,
  • cibule nakrájená na větší kousky,
  • mrkev,
  • korková zátka,
  • krajíc chleba.

Společně jednoduše povařte, pohlcovač poté vyhoďte a jídlo dovařte.

A co dělat, je-li připálený i hrnec? Napusťte jej horkou vodou, přisypte trochu sody a po půl hodince bude hrnec zase jako nový.

Pálivé jídlo

Ne každá chilli paprička pálí stejně, a proto se tu a tam stane, že je výsledný pokrm ostrý jako břitva. Nechcete-li vypálit chuťové buňky svých strávníků, přidejte citronovou šťávu, mléko, jogurt nebo trochu vývaru. Může se ale stát, že se ani jedna z těchto surovin nebude do pokrmu hodit, pak doporučujeme dovařit trochu jídla bez přidání pálivé složky a obě verze smíchat.

Nepovedená omáčka

O problémech s omáčkami by každá hospodyně mohla napsat román. Sražená, mastná, řídká, rizik při přípravě omáčky na nás číhá mnoho.

Na sraženou omáčku vyzrajete kypřicím práškem a lžičkou studené vody. Celý hrnec pak ponořte do mísy se studenou vodou a metličkou rozmíchejte.

Na mastnou omáčku tu máme trik s kostkou ledu. Zabalte ji do plátýnka a chvíli ponořte do omáčky. Tuk bude díky chladu z ledu tuhnout a nabalí se na plátýnko. Chytré, že?

Tuhé maso

Zejména hovězí, ale i vepřové maso je potřeba řádně podusit, aby bylo měkké. Někdy však ať děláme, co děláme, maso je pořád tvrdé. I v tomto případě existuje pár chytrých rad, díky nimž se bude maso jen rozpadat. Přidejte trochu prášku do pečiva, sodu nebo ocet. Stejně dobře funguje i podlévání masa alkoholem, to se projeví i na chuti – samozřejmě pozitivně.

 

Život není vždy sladký

Příliš sladký dezert

Dezertem si většinou chceme život osladit, ale všeho s mírou platí i zde, takže když to přeženeme, není to úplně optimální. Sladké však logicky přebijeme kyselým, a proto přilijte trochu citronové šťávy nebo jablečného octa.

Cukroví přilepené na plechu

Pečení cukroví přispívá k tradiční vánoční náladě. Aby se kuchyně při pečení neproměnila ve stresové pracoviště, je potřeba eliminovat rizika. Upečené cukroví ihned po upečení sundejte z plechu, v opačném případě se přilepí. Když už se tak stane, nepropadejte panice, šoupněte plech ještě na chvíli do trouby a po chvíli ihned cukroví sundejte.

Prokletá bábovka

Nevyklopená bábovka je častým problémem nejen začínajících pekařek. Abyste nemuseli dlabat bábovku lžičkou přímo z formy, je potřeba dodržovat několik zásad. Prevencí je pečlivé vymazaní a vysypání formy. Bábovku nikdy nevyklápějte ihned po vytažení z trouby, počkejte 5 – 10 minut, až trochu vychladne. První pomocí je utěrka navlhčená ve studené vodě. Položte ji na formu, bábovka se zchladí a bábovka se vyklopí natotata.

Sražené třené těsto

Při přípravě třeného těsta se stává, že se při tření srazí směs vajec, cukru a másla. Hlavní zásadou je, že by suroviny měly mít stejnou pokojovou teplotu. Vejce se musí vmíchávat postupně. Když se toto nepovede, masa se srazí. Ale stačí ji trochu zahřát nad párou a znovu vyšlehat.

 

Odnést to může nejen jídlo, ale i vybavení kuchyně

Dřevo pokapané tukem

Omastek kápne na dominantu kuchyně – velký dřevěný stůl, katastrofa je na světě. Nemusí být, „postižené“ místo posypejte solí, která tuk vsákne místo dřeva.

Překvapení v troubě

Občas se stane, že v troubě něco vyteče, těsto moc rychle vyběhne a zaneřádí celou troubu. V tomto případě vás zachrání naše čističe, které prodáváme pod značkou W5.

Skvrny od červeného vína

Asi nejdiskutovanější katastrofa, která se stala snad každému, je červené víno na světlém koberci nebo sedačce. Tipů existuje mnoho, máte nějaký osvědčený? Napište nám do komentářů, diskutujte, ať společnými silami vyřešíme tento letitý problém.

Komentáře (1)

  • Jana

    Jana
    přidáno před 9 dny
    Na červené víno podle mé zkušenost platí obyčejná kuchynská sůl. Např. na koberec vysypat klidně celý kilogram ve vyšší vrstvě, nechat do rána, vyluxovat. Pokapaný/politý ubrus stejně. Malé ubrousky, utěrky apod. bezprostředně po nehodě vymáchat, + případně citron nebo žlučové mýdlo. Ale třeba má někdo lepší fígl?

    odpověď

zobrazit vše

Newsletter
Přihlásit se

Newsletter

Pokud si přejete dostávat informace o akcích a novinkách z kuchynelidlu.cz, zadejte svou e-mailovou adresu.