Jak si užít Silvestr i Nový rok
Doba čtení 7 minut

Jak si užít Silvestr i Nový rok

.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Oslava zakončení roku a příchodu toho nového může mít řadu podob. Pro někoho jsou jejím symbolem ohňostroje a bujaré večírky, jinde se celá rodina sejde v klidu u televize a za decentního upíjení vína ujídá pečlivě připravené jednohubky. Ať už máte Silvestra rádi takového, nebo makového, přinášíme návod, jak si jej užít a zároveň ve zdraví a spokojenosti přežít první lednový den.

PŘIZPŮSOBTE OBČERSTVENÍ PŘÍLEŽITOSTI

Příprava silvestrovského občerstvení či výzdoby v mnoha domácnostech začíná už v průběhu předchozích dní. Vše je totiž potřeba pečlivě naplánovat a nakoupit suroviny v množství, které odpovídá očekávanému počtu hostů. Jinak se může dost dobře stát, že budete mít plný lavor pomazánky, kterou budete dojídat ještě týden. A to vůbec nevadí, protože uleželá je prostě nejlepší. Při plánování občerstvení se můžete inspirovat ve Španělsku, nebojte se ani netradičních surovin jako je cuketa či kozí sýr. A nezapomeňte na sladkou tečku

Při pročítání receptů na silvestrovské jednohubky či chlebíčky si pravděpodobně všimnete jedné věci – velmi často na nich najdete hutné, obvykle sýrové pomazánky. To není v žádném případě náhoda. Naopak, jde o návod, jak Silvestra přežít ve zdraví. Stálicí, která nesmí chybět snad na žádné oslavě, jsou jednohubky s česnekovo-sýrovou pomazánkou ozdobené kousky zeleniny i ovoce. Vysoký obsah tuku v mléčných výrobcích totiž přispívá k lepšímu zpracování alkoholu v žaludku, a každý snědený chlebíček s hromadou sýra tak v podstatě neutralizuje jednu vypitou skleničku vína – alespoň co se rizika kocoviny týče.

KVALITA JE VÍCE NEŽ KVANTITA

Nefunguje to ale samozřejmě donekonečna! Myslete určitě na to, že kvalita je více než kvantita, a o alkoholu zkonzumovaném v rámci silvestrovského večera to platí dvojnásob. Ve většině domácností oslava začíná někdy kolem času večeře a končí okolo druhé či třetí hodiny ranní – to reálně znamená, že budete nepřetržitě pít a jíst přibližně osm (!) hodin. Určitě si tak zkuste dopřát nějakou pauzu od jídla a alkoholických drinků. Třeba při hraní deskové hry či večerní procházce.

Tip: Rozhodně v průběhu večera nezapomínejte na vodu, a to ideálně neperlivou. Právě ta má totiž největší potenciál rozložit zátěž na organismus tak, aby vám i druhý den bylo dobře. Sklenice (či dvě) neperlivé vody těsně před tím, než půjdete spát, má velkou šanci zpříjemnit vám ranní vstávání a druhý den obecně. A to nejen na Silvestra.

 

NOVOROČNÍ BRUNCH VÁS VYSVOBODÍ

Pověry našich předků říkají, že abychom rodině přinesli v následujícím roce bohatství, měli bychom ve velkém na Nový rok konzumovat čočku. Tato pověra vznikla na základě vizuální podobnosti zrnek čočky a mincí ražených v minulosti. Jako novoroční „vyprošťovák“ nicméně není čočka ani jakákoliv jiná luštěnina úplně vhodná, je totiž poměrně náročná na trávení a u některých lidí podporuje nadýmání. Tomu se ale můžete vyhnout správnou přípravou spojenou s dlouhým namočením. Jen na to musíte myslet už předchozí den – tedy na Silvestra.

Pokud chcete dodržet tradice, můžete si čočku dopřát alespoň v rozumném množství a rozmanitých úpravách, třeba jako salát, polévku, nebo spolu se zdravou mrkvovou kaší a mořskou štikou.

Spolehlivým vyprošťovákem pro novoroční brunch, tedy kombinaci snídaně a obědu, však není nic jiného než vydatná česneková polévka s pořádnou porcí tvrdého strouhaného sýra. Vaše tělo nicméně bude kromě tekuté složky určitě volat i po té pevné. To zařídíte tak, že přidáte křupavé krutony, celé osmažené plátky bagety, nebo polévku doprovodíte velkou porcí voňavého chleba. A když je ten Nový rok, tak klidně všechno dohromady! Nezapomeňte, že pečivo musíte koupit alespoň den předem, protože prodejny Lidl jsou prvního ledna na základě zákonného nařízení zavřené. A pokud náhodou nepatříte mezi fanoušky česneku, nebo máte na novoroční večer romantické plány, velmi podobný pozitivní vliv na váš žaludek bude mít kromě česnečky i silný hovězí vývar.

SILVESTROVSKÝ CHECKLIST

Abyste ve víru oslav na nic nezapomněli, připravili jsme pro vás jednoduchý odškrtávací seznam. Když jej dodržíte, je šance, že budete na Nový rok odpoledne plní energie, opravdu velká!

  • Silvestrovské občerstvení zahrnuje pořádnou sýrovou nebo škvarkovou pomazánku
  • Kromě alkoholu máme také dostatečné zásoby nealka a karafu vody
  • Nakoupili jsme pečivo navíc, které přijde vhod na Nový rok, až bude zavřeno
  • Na silvestrovský podvečer máme naplánovanou krátkou procházku po venku
  • Připravili jsme si i jinou zábavu než pití a jídlo po celý večer, třeba deskové hry
  • Před spaním nezapomeneme vypít aspoň sklenici neperlivé vody
  • Na Nový rok se při snídani a/nebo obědu (často půjde o brunch) zbytečně nepřejídáme
  • Nejhodnější člen domácnosti připraví pro ostatní novoroční česnečku nebo vývar
  • Nesnažíme se spravit tím, co nás rozbilo, ale třeba raději chlebem a čajem

Tip: Osvědčenou metodou našich babiček, jak se zbavit nepříjemných pocitů při kocovině, jsou bylinkové čaje. V české přírodě roste řada rostlin, které napomáhají odbourávání alkoholu, mírní nepříjemné pocity a pomáhají játrům se zpracováním veškerých toxických látek. Z těch dobře dostupných stojí za zmínku například máta, meduňka, rakytník či heřmánek. Určitě se nebojte experimentovat a smíchejte je dohromady, přidejte lžičku medu a uvidíte, jak se vám uleví!

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU