Jak skvěle namíchat jakýkoliv salát?
Doba čtení 6 minut

Jak skvěle namíchat jakýkoliv salát?

Talíř zeleniny rozhodně nemusí být za trest. Salát může být dokonale vyvážené hlavní jídlo, které nasytí i udělá radost. Neodbývejte se proto ledovým salátem s rajčaty a okurkou. Ukážeme vám, jak sestavit skvělý salát plný všech potřebných nutričních skupin, různých textur i barev a vyvážených chutí. Jak si připravit dokonalou zálivku, která to všechno dokonale propojí. A hlavně, jak to všechno zvládnout doma.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

1. LISTOVÝ ZÁKLAD

Základem je listový salát, ale nesahejte automaticky po tom ledovém. Nabídka je mnohem pestřejší i chuťově zajímavější. Zkombinujte vícero druhů, každý dodá trochu jinou texturu i chuť. Římský salát, little gem a ledový salát jsou křupavé a šťavnaté saláty. Hlávkový salát a dubáček jsou jemné až máslové chuti. Kadeřavý štěrbák je chutí podobný nahořklé čekance, lollo rosso a biondo jsou podobně kadeřavé, ale chuťově jemnější.

Doplňte je mladými listy, jako je polníček, baby špenát, rukola či mesclun. Věnujte pozornost i barvám. Mangold mívá červené stonky, dubáček zeleno hnědé listy.

Salát je potřeba dobře omýt a osušit, mokrý salát špatně absorbuje zálivku. Jakmile jednou vyzkoušíte odstředivku na salát, nedáte ji z ruky. Pokud saháte po noži a chcete salát nasekat, zadržte a řiďte se radou šéfkuchařů i francouzským pravidlem a natrhejte salát rukama, aby vydržel déle a nezhnědl. Trhejte na velikost sousta. Promíchejte listy ve velké míse.

Tip: Rozšiřte tuto zelenou základnu o čerstvé nasekané bylinky pro aroma, svěžest a extra vitaminy.

2. BAREVNÁ ZELENINA A OVOCE

Teď je na řadě doplňková zelenina. Šťavnatá okurka, řapíkatý celer, mrkev, chřest, rajčata, paprika… Nemusíte se držet jen té syrové, třeba řepa bude výborná pečená, stejně tak dýně nebo lilek. Chuť i pikantnost dodá jarní cibulka či na tenké plátky nakrájená červená cibule, kterou můžete na deset minut ponořit do ledové vody, aby zjemnila.

Nebojte se přihodit do mísy i nějaké ovoce. Skvěle se hodí citrusy, mrkněte na tip, jak je oloupat a připravit z nich krásné segmenty. Výborné je v salátech i mango, plátky jablek či hrušek, žlutý meloun, granátové jablko nebo hroznové víno. Fíky zase skvěle doplňují například kozí sýr. Obecně se držte u 6–8 hlavních ingrediencí. Nechcete aby byl salát chudý, ale ani překombinovaný.

Tip: Krájejte zeleninu na podobně velké kousky, ne příliš velké. Experimentujte s tvary. Mrkev je například skvělá na široké tenoučké plátky nebo nastrouhaná. Postačí vám k tomu obyčejná škrabka nebo struhadlo. 

3. PROTEIN A POMALÉ SACHARIDY

Aby vás salát nasytil, potřebujete i něco vydatného a sytého ve formě bílkovin. Dobře poslouží trhaná kuřecí prsa, sušená šunka, restované tofu, tempeh, vařená vajíčka, uzený losos, tuňák, ale i cizrna, nebo jiné luštěniny.

Protein dodá energii, která vydrží. Můžete zkombinovat i dva druhy, více už by bylo moc. Držte se jednoho druhu masa a přidejte třeba luštěniny. Osvědčené jsou i kombinace jako tuňák s vejcem nebo tofu s cizrnou.

Pro opravdu kompletní a výživné jídlo si vyberte jednoho zástupce tzv. pomalých sacharidů, neboli pomalých zdravých cukrů, které dodávají energii postupně. Může jít o obiloviny jako quinoa, rýže, bulgur, ale i těstoviny, brambory, batáty nebo dýně.

4. ZÁLIVKA

Zálivka je to, co dělá z talíře zeleniny dokonale vyvážené jídlo. Má ale svá pravidla. Rozhodně dejte přednost domácí zálivce před kupovanou.

Míchejte zálivku ve skleněné uzavíratelné dóze. 3 díly extra panenského olivového oleje na 1 díl acidity ve formě octa, citronové šťávy nebo balsamika. Trocha soli a pepře. V případě francouzské vinaigrette přidejte lžičku dijonské hořčice. Zálivce někdy prospěje tón sladkosti, lžička javorového sirupu nebo medu. Skleničkou pořádně potřeste, aby se jednotlivé tekutiny prolnuly. Nezapomeňte dresink před přidáním do salátu ochutnat a doladit podle chuti.

Tip: Nalijte zálivku po stěnách mísy a rukama salát krouživým pohybem promíchejte. Dresink se rovnoměrně rozprostře, aniž by listy příliš zatížil.

5. AŤ KŘUPE A HEZKY VYPADÁ

Už jsme zmínili, jak je na salátech důležitá pestrost. A to i v textuře. Takže rozhodně neopomeňte něco křupavého. Jen si představte salát Caesar bez krutonů. Zkuste opražit nasekané ořechy a semínka – rozvinou chuť i vůni a budou křupavější. Další možnosti jsou například chlebové chipsy, křupavá cibulka, slanina nebo pečená cizrna.

Nezmařte všechnu tuhle dokonalou křupavost tím, že ji přidáte do salátu před zálivkou. Nasáklými krutony nikoho neokouzlíte. Berte tento krok jako součást závěrečné dekorace.

A když už jsme u zdobení, máte nespočet možností. Plátky avokáda pro krémovost, sušená rajčata pro další texturu i chuť nebo sušené ovoce jako rozinky či brusinky pro trochu sladkosti. Rozdrobená feta, hoblinky parmazánu či natrhaná mozzarella váš salát posunou zase o úroveň výš. Zdobte sýrem až na konec, aby nepropadal mícháním na dno.

Jaké jsou vaše osvědčené salátové kombinace? Napište nám to do komentářů!.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU