Jaký olej vybrat? Záleží na co!
Doba čtení 5 minut

Jaký olej vybrat? Záleží na co!

.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Při výběru oleje asi většinou sáhnete po slunečnicovém, občas olivovém a výjimečně třeba po řepkovém. Objevte další, méně známé druhy olejů, kterými můžete jednoduše oživit své oblíbené recepty.

Kouřový bod

Hlavním kritériem při výběru oleje by mělo být to, pro přípravu jakého jídla ho budete používat. Především neplatí, že by všechny oleje byly vhodné na tepelnou úpravu a na smažení. Dobrou pomůckou je tzv. kouřový bod nebo jinak také bod zakouření. To je teplota, kterou když olej na pánvi přesáhne, začne se z něj kouřit a pálí se. U některých olejů je tenhle bod překvapivě nízký a proto by se neměly vůbec zahřívat. Smažení na pánvi probíhá při teplotě asi 130 °C až 180 °C, grilování nebo pečení v troubě pak ještě za vyšších teplot.

Tradiční oleje

Olivový olej má co se týče bodu varu poměrně velký rozptyl. Jsou druhy, které se na vaření dají použít, ale většinou je k dostání olej extra panenský a za studena lisovaný, který se na tepelnou úpravu příliš nehodí. Jeho chuť vynikne především v salátech.

Slunečnicový se získává lisováním slunečnicových semínek a má vysoký obsah vitaminu E. Vyrábí se takzvanou rafinací, tedy lisováním za vysokých teplot. Tím se sice odbourá část výživných látek, ale takový olej lze pak využít při běžném vaření a pečení. Za studena lisovaný slunečnicový olej je poměrně vzácný, má jemně oříškovou chuť a zachovává si více vitaminů.

Řepkový olej byl v minulosti opomíjený kvůli domněnce, že obsahuje příliš velké množství škodlivé kyseliny erukové, v současné době už ale existují nové odrůdy a tento problém odpadl. Olej z řepkových semen je jedním z nejvhodnějších pro smažení a obsahuje mimo jiné i větší množství omega 3 mastných kyselin, které prospívají našemu zdraví.

TIP: Mezi tradiční tuky rozhodně patří také máslo, přestože se tu většinou bavíme především o rostlinných olejích. Samotné máslo se ale začne pálit při poměrně nízkých teplotách, a proto je lepší použít, třeba na řízky, tzv. ghí, tedy přepuštěné máslo. To si zvládnete pohodlně připravit také doma s pomocí receptu z Kulinářské akademie Lidlu.

 

Oleje s výraznou chutí

Slunečnicový, řepkový a vlastně trochu i olivový olej jsou typické svou nepříliš výraznou vlastní chutí. Občas ale může chuť samotného oleje celý recept pozvednout nebo dotvořit. Zejména při přípravě asijských směsí na woku určitě stojí za to vyzkoušet arašídový olej, který má poměrně vysoký kouřový bod a hodí se na prudké opékání. Stejně příjemnou, lehce oříškovou chuť vašemu woku dodá sezamový olej.

TIP: Připravte si vlastní sezónní ochucené oleje, které skvěle využijete k ochucení různých salátů nebo tapenád. Velmi univerzální, třeba při přípravě ryb, je citronový olej nebo méně tradiční olej z rakytníku, kterým můžete lehce zakápnout třeba i kopeček zmrzliny. Dle sezony si můžete dopředu připravit bylinkový olej.

Do kuchyně i koupelny

Co je dobré pro naše trávení, bývá většinou prospěšně pro naše tělo i zvenčí. Přírodní oleje tak můžete použít nejen při vaření, ale i při péči o pokožku. Klasický příkladem je kokosový olej, který je výbornou alternativou krému nebo pleťového mléka, ale osmažíte na něm v klidu i palačinky. Z dalších olejů si můžete zkusit dokonce ušlehat doma pleťový krém, a cestou ho kápnout třeba do salátu. Už poměrně dobře dostupný je olej z lisovaných mandlí, hroznový olej a velmi populární je arganový olej, jedna z nejznámějších ingrediencí z Maroka.

TIP: Připravte si během pečení jemnou peelingovou směs! Schovejte si mletou kávu, která vám zbyde v konvičce nebo v kávovaru a smíchejte ji s mandlovým olejem. Směs jemně naneste na pleť a vmasírujte, poté opláchněte studenou vodou. Zrníčka mleté kávy pleť jemně očistí a olej ji poskytne dostatečnou hydrataci. Kávu a mandlový olej předtím můžete využít také třeba na tiramisu.

Jaké oleje běžně používáte vy? Už jste si zkoušeli nějaký sami doma ochutit nebo snad dokonce lisovat? Napište nám do komentářů!

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU