Koulelo se, koulelo...

Koulelo se, koulelo...

Představte si tu podzimní idylku, slunce nám dopřává poslední paprsky žlutě a červeně zbarvené listy začínají pomalu opadávat a stromy jsou obalené jablky.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Představte si tu podzimní idylku, slunce nám dopřává poslední paprsky, žlutě a červeně zbarvené listy začínají pomalu opadávat a stromy jsou obalené jablky. Jablka jsou prostě symbolem podzimu a všichni se už těšíme na nejrůznější jablečné koláče a štrúdly, které k tomuto období neodmyslitelně patří.

Na světě existuje přibližně deset tisíc odrůd jablek. Liší se hlavně velikostí, tvarem a barvou, ale také chutí a vůní, a tedy i využitím v kuchyni. Dnes Vám prozradíme, jak jablka nejlépe zpracovat a jak je využít během přípravy znamenitých sladkých dezertů.

Jaká jablka vybírat?

Pokud si jablíčka rádi přibalíte k svačině, volte spíše tvrdší a sladší odrůdy. Tento druh jablek se tak rychle nerozvaří, proto se hodí do sladkých i slaných pokrmů, u kterých potřebujete, aby jablka zachovala svou konzistenci a zůstala celá po celou dobu vaření.

Naopak k pečení a k přípravě jablečných přesnídávek a pyré použijte kyselejší odrůdy. Můžete je přidávat i do pokrmů, u kterých potřebujete získat lehce nakyslou chuť, třeba u krémových polévek. V sladkých dezertech tvoří kyselejší jablíčka chuťový kontrast se sladkou chutí dezertu.

Tip pro vás!

Pokud nechcete, aby Vám jablka zhnědla, ihned po nakrájení je pokapejte citronovou nebo limetkovou šťávou. Díky kyselině, kterou citrusové plody obsahují, jablka zachovají svou svěží barvu.

kynute-kolace-s-jablky

Jak jsme již uvedli, jablka můžete přidávat jak do sladkých, tak i slaných pokrmů. My se dnes zaměříme na sladkosti a dezerty, které jsou v našich končinách tak oblíbené.

Nemůžeme začít ničím jiným než jablečným štrúdlem. Štrúdl můžete připravit z různých druhů těst – z listového, jogurtového, křehkého nebo taženého. Právě příprava tradičního taženého závinu, který pochází z Rakouska, však není úplně snadná. Těsto by mělo být tak tenké, že pod ním můžete číst noviny. Jak na přípravu taženého těsta, Vám poradí Roman Paulus v následujícím videu.

Záviny můžete naplnit kromě jablek i hruškami nebo tvarohem, můžete je podávat studené i teplé, s vanilkovou zmrzlinou, šlehačkou nebo vanilkovou omáčkou, záleží jen na vaší chuti. Z Lidl Cukrárny doporučujeme ochutnat štrúdl s jablky a sušenými švestkami nebo jablečný štrúdl s tvarohem a brusinkami

Když se za okny ochladí, teploty klesnou a nadcházející zima je už opravdu citelná, teplé koláče s jablky jako od babičky jsou to pravé, co vám dokáže zvednout náladu. Příprava kynutého těsta není těžká, přípravě však musíte obětovat trochu času. Poté zbývá už jen přidat jablečnou náplň, posypat drobenkou a upéct. Díky vůni, která se při pečení rozline po místnosti, se můžete vrátit do dětství, času radosti a her.

Jablečné koláče nemusí být výhradně z kynutého těsta, báječně chutnají i s těstem listovým. Připravte si například malé košíčky plněné jablky se skořicí. Nemusíte použít listové těsto jako my, stejně skvěle budou chutnat košíčky z lineckého nebo křehkého těsta. Příprava tohoto moučníku není těžká a získáte sladký košíček jako z francouzské cukrárny.

Na koláč nemusíte použít výhradně jablka, zkuste třeba makový koláč s jablky. Spojení podzimních jablek a hutného máku se může někomu zdát trochu nezvyklé, pokud tento recept ale vyzkoušíte, oblíbí si ho celá rodina a nadchne i ty, kteří mák a makové náplně přímo nevyhledávají. A na konec malý tip – tento koláč skvěle chutná i s hruškami.

Dalším jablečným moučníkem jsou lívance. Jablka lze podávat nejen jako přílohu k lívancům, můžete je přidat také přímo do těsta. Lívanečky s kousky jablek se připravují z kynutého těsta a na povrchu jsou sypané nadýchaným moučkovým cukrem. Stěží si můžete připravit jednodušší a chutnější dezert. Hodí se k snídani, na sladký oběd nebo na rychlou večeři a vůbec není důležité, kolik bude strávníkům let, protože chutnají opravdu všem. Pokud však máte raději tradiční lívance, vyzkoušejte lívance s karamelovo-jablečnou omáčkou. Ať už připravíte svým blízkým k snídani jakékoli, určitě se na Vás budou celý den jen usmívat.

Nepatříte mezi vášnivé cukráře? Nevadí, máme pro vás pár super rychlých a snadných receptů. Pokud chcete, aby Váš dezert vypadal opravdu vkusně a efektně, a zároveň byl i poměrně snadný na přípravu, vyzkoušejte růžičky z listového těsta. Tento dezert můžete připravit nejen na různé rodinné oslavy, ale rovněž se hodí jako sladký dárek pro někoho, koho máte opravdu rádi, protože vlastnoručně vyrobený (v našem případě upečený) dárek těší dvojnásob.

Dalším tipem jsou jablka v kabátku, která milují především děti. Celý moučník je obohacen o med a ořechy, které skvěle zvýrazní chuť jablek. Po snězení těchto šátečků zjistíte, že ke štěstí stačí opravdu málo – dozlatova upečené, křupavé listové těsto a sladká, šťavnatá jablka.

Nepatříte mezi vášnivé cukráře? Nevadí, máme pro vás pár super rychlých a snadných receptů. Pokud chcete, aby Váš dezert vypadal opravdu vkusně a efektně, a zároveň byl i poměrně snadný na přípravu, vyzkoušejte růžičky z listového těsta. Tento dezert můžete připravit nejen na různé rodinné oslavy, ale rovněž se hodí jako sladký dárek pro někoho, koho máte opravdu rádi, protože vlastnoručně vyrobený (v našem případě upečený) dárek těší dvojnásob.

Receptů na jablečné koláče, záviny a další moučníky je mnoho. Každý z nich je něčím jiný a má svou neopakovatelnou chuť. Určitě i vy máte svého favorita, napište nám recept do komentářů pod tento článek. Určitě nimi potěšíte i ostatní čtenáře.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU