Lahodné škvarky: jak na ně a co s nimi
Doba čtení 3 minut

Lahodné škvarky: jak na ně a co s nimi

.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Žádná zabijačka se neobejde bez čerstvě vyškvařených škvarků. Voňavé, křupavé, lahodné kostičky nejen k pivu si ale můžete snadno připravit i doma!

Základem výborných škvarků je kvalitní sádlo a velký hrnec. Na škvarky se hodí hřbetní sádlo, je té nejlepší kvality a to přesně chcete. Hledejte u dobrého řezníka nebo z domácího chovu, uvidíte, že se to na kvalitě projeví. Jak hřbetní sádlo vypadá? Je to bílý plát sádla, ideálně bez zbytků masa či kůže. Nakrájejte ho na kostky zhruba centimetr na centimetr, můžou být i trochu větší.

TIP: Pracujte s vychlazeným sádlem, aby se vám dobře krájelo.

Připravte si pekáč, vyšší pánev nebo hrnec se širším dnem, abyste se vyhnuli připalování. Nejprve dejte do hrnce vodu a kostky sádla přidejte, až je vroucí. Pak už jen občas hlídejte, aby se škvarky nepřipalovaly. Alespoň hodinu budou potřebovat. Váš cíl je křupavá, zlatavá a dokonale voňavá lahoda. Slijte škvarky přes plátýnko, vyškvařené sádlo si nalijte do skleničky a uchovávejte v lednici. Můžete do sklenice přihodit i několik škvarků, ať vám křupe, až si ho budete mazat na chleba.

TIP: Nesolte škvarky hned po uškvaření. Zvlhly by a byla by to věčná škoda. Navíc byste je už nepoužili do sladkého pečení. Solte proto škvarky před tím, než se do nich pustíte.

Sádlo je i skvělý tuk na smažení. Ve všech starých kuchařkách má svou váženou pozici. Je tepelně stabilnější než máslo a má specifickou a jemnou chuť, která spoustě pokrmů lahodí.

Škvarky nasladko i naslano

Hotové škvarky jsou samozřejmě úžasná lahůdka spolu s čerstvým domácím chlebem a vychlazeným pivem. Ale můžete je použít na různé způsoby. Ozdobte jimi hotové jídlo! Například halušky nebo strapačky se bez křupavých škvarků neobejdou. Často se přidávají i do pečiva. Například tyhle škvarkové housky chutnají skvěle s máslem i samotné. A co teprve pravé pagáče. Oblíbená je i škvarková pomazánka, ať už pikantní s chilli nebo s vajíčkem. Chutná skvěle na čerstvém chlebu i opečené topince.

Nedivte se ale když na ně narazíte ve sladkém receptu. Umleté škvarky dodají těstu křehkost i vláčnost. Přidávají se do koláčů i vánočního cukroví. Zkuste to i vy!

Jak vidíte, domácí škvarky nejsou žádná věda a uděláte s nimi mnoho dalších dobrot.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU