Ledové království na baru: koktejly s ledovou tříští

Ledové království na baru: koktejly s ledovou tříští

.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Ledově namražené drinky vás mohou osvěžit i rozehřát zároveň. Díky ledové tříšti se do koktejlu postupně uvolňuje čerstvá chladná voda, která funguje jako bezpečnostní pojistka během party pod rozpáleným sluncem.

Margarita Mexicana

Pro přípravu míchaných drinků s ledovým základem bude nejlepší blender nebo silný mixér, který se popasuje s tím, když do něj vhodíte hrst ledových kostech a budete chtít vykouzlit tříšť. Mexická Margarita je jedním z nejoblíbenějších drinků z tříště. Nemá úplně jasný původ, každopádně existuje hned v několika variantách a nikdy v ní nesmí chybět tequila. Ledová neboli frozen Margarita je jednou z klasických úprav. Pro přípravu jednoho koktejlu nalijte do mixéru panákovou skleničku (5 cl) tequily, půl panákové skleničky pomerančového likéru a stejné množství limetové šťávy. Zakápněte směs agávovým sirupem, přidejte hrst ledu a mixujte do hladka. Při podávání nezapomeňte skleničky na margaritu ozdobit zrnky soli a limetou. Není od věci zchladit i samotné sklenky před podáváním v lednici či mrazáku, pokud tam na ně najdete místo.

TIP: Ledové drinky a ovoce jdou skvěle dohromady, proto se nebojte pouštět do různých kombinací. Pro tyto případy se hodí, když si do mrazáku předem připravíte sáček pokrájených kousků melounu nebo sorbet. Při přípravě Margarity pak zmrzlý meloun použijte místo ledu.

Kubánská tříšť

Kubánská varianta osvěžujícího letního koktejlu se jmenuje Daiquiri. Ten má pravděpodobně název po pláži a železném dolu v blízkosti kubánského města Santiago de Cuba – otázkou zůstává, jestli tenhle sladký drink pojmenoval američan, který důl kdysi koupil, nebo barman, který mu tuhle sladkou dobrotu míchal. Základem je vždy bílý kubánský rum, ale druhů je asi přibližně tolik, kolik existuje druhů ovoce. Klasickým receptem na Daiquiri je varianta z jahod. Do blenderu přijde pořádná hrst ledu a k ní tři nebo čtyři větší jahody. K tomu přidejte panák bílého rumu, půl panáku limetové šťávy a vše rozmixujte do jemné tříště. Svou konzistencí se Daiquiri hodně blíží ke smoothie, proto můžete zkusit inspirací i některým z nich, jen do mixéru přidejte trochu ledu, případně kapku tequily nebo bílého rumu. Ideální je třeba broskvové s bazalkou nebo s ananasem a mátou.

TIP: K ovocnému Daiquiri se skvěle hodí různé bylinky, ať už je to meduňka, máta nebo bazalka. Když je ale hodíte přímo do mixéru, mohl by koktejl zhořknout. Proto je lepší připravit si z bylinek třeba sirup a směs jím zakápnout. K doslazení ledových nápojů se může hodit v zásobě i domácí cukrový sirup.

Drink jako dezert

Namražený drink můžete připravit také jako originální alternativu ke klasické ledové kávě nebo frappé. Do tvořítek na led vlijte vychladlou kávu a vytvořte si tak kávové ledové kostky. Opět můžete zkusit více různých variant – zamrazte kávu rovnou namíchanou s mlékem nebo karamelem. Pro speciální vietnamský twist zamrazte kávu smíchanou s kondenzovaným mlékem. Ledové kávové kostky pak vsypte do sklenice a zalijte buď mlékem nebo vychlazeným kávovým likérem.

TIP: Myslete ekologicky a doplňte své drinky originálními brčky z papíru, ze skla, kovu nebo dokonce z těsta na těstoviny. Kovová brčka si můžete nachladit předem v lednici.

Jaké jsou vaše zkušenosti s mixováním ledových koktejlů? Máte pro nás tip na váš oblíbený letní nápoj? Napište nám do komentářů!

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU