Mazanec – tradiční pochoutka na velikonoční stůl

Mazanec – tradiční pochoutka na velikonoční stůl

Nádherná vůně kynutého těsta, máslová chuť, sladké rozinky a navíc křupavý povrch s mandlovými lupínky – to vše tvoří z mazance oblíbenou pochoutku, bez které si Velikonoce neumíme představit. Spolu s beránkem a jidáši je stálicí na tradičním svátečním stole. Obvykle se peče na Bílou sobotu, aby se následující den, o Velikonoční neděli, mohl dle tradice zanést k posvěcení do kostela. Odtud se také vzal jeho původní název – svěceník, později pomazanec.

Mazanec je nedílnou součástí velikonočního hodování a zdá se, že k české kuchyni patří od nepaměti. Tradice pečení mazanců je opravdu dlouhá, ale co je zajímavé, ne vždy byl mazanec svátečním pokrmem.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Mazanec kdysi a dnes – několik slov o tradici

První zmínky o mazanci pochází z přelomu 15. a 16. století. Pravděpodobně již tehdy pekaři pekli sladké bochníky, které zdánlivě připomínaly dnešní mazance. Důkazem jsou velmi staré recepty, které se dochovaly dodnes.

Vzhled a složení těsta se lišily podle postavení rodiny. Bohatší hospodyně pekly mazanec s rozinkami a mandlemi, chudší bez ovocné vložky a stávalo se, že i bez cukru, který byl drahý, a proto ho nahrazovaly domácí sladkou smetanou.

Klasická a asi i nejoblíbenější verze mazance se základem z kynutého těsta a dostatečným množstvím žloutků vás po rozkrojení nadchne jeho žlutou barvu. S ohledem na kulatý tvar a barvu v něm někteří viděli, a dodnes vidí, symbol slunce jako nového začátku a života, což je ve spojení s Velikonocemi a jarem více než na místě.

Křesťanské kořeny této sladké pochoutky pro změnu symbolizuje křížek, který se před pečením nařízne na povrchu bochníku. Většina hospodyněk křížek dnes nařezává čistě z praktického důvodu, aby mazanec při pečení nepukl, avšak často se setkáme i s mazanci bez křížků posypanými plátky mandlí a poprášenými moučkovým cukrem, které vypadají více dekorativně.

 

Klasika v novém hávu

Bez ohledu na to, zda slavíte Velikonoce tradičním nebo moderním způsobem, kreativním přístupem a experimentováním můžete objevit nové chutě. Jaké verze mazance můžete připravit, abyste své blízké nejen potěšili, ale i překvapili?

Bohatší hospodyně kdysi dávaly do těsta rozinky, ale vy můžete přidat ještě něco navíc, zkuste třeba kandované ovoce, pomerančovou kůru, různé druhy ořechů nebo nádherně zelené pistácie. Aby byly rozinky vláčné a voňavé, namočte je před pečením do rumu, nebo ještě lépe do višňového likéru nebo sladkého vína.

Ti z vás, kteří drží dietu nebo mají alergii na některou z použitých surovin, si mohou připravit i bezlepkový mazanec z mandlové mouky, vynechat vejce nebo nahradit kravské mléko rostlinným, např. kokosovým. Receptů je opravdu spousta.

Často se mazanec podává namazaný džemem, medem nebo jen máslem, při servírování jej můžete doplnit například i čerstvým ovocem. Mazanec s ovocným salátem, do kterého namícháte jablka, maliny, jahody a mátu, určitě celé velikonoční menu příjemně osvěží.

Pokud chcete, aby měl mazanec spíše chlebovou strukturu, můžete ho upéct s použitím kvásku z žitné mouky. Trochu jinou chuť a hlavně zdravější variantu získáte, když pšeničnou mouku nahradíte špaldovou.

Mazanec je recept jak pro ty, kteří chtějí slavit Velikonoce tradičně, tak pro ty s moderním přístupem.  Ať už patříte k první nebo druhé skupině, recept na tradiční mazanec by neměl ve vaší sbírce receptů chybět.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU