Medvědí česnek – zázrak z lesa
Doba čtení 3 minut

Medvědí česnek – zázrak z lesa

Zelené listy, které vypadají jako konvalinky, ale voní jako česnek a navíc mají v názvu slovo medvěd… zvláštní kombinace, kterou máme čím dál tím víc rádi. Jak na něj a co s ním vlastně dělat?
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Zelené listy, které vypadají jako konvalinky, ale voní jako česnek a navíc mají v názvu slovo medvěd… zvláštní kombinace, kterou máme čím dál tím víc rádi. Jak na něj a co s ním vlastně dělat?

 

Medvědí česnek není tak silný jako ten klasický. Tato drobná rostlina bývá první potravou medvědů po zimním spánků, kteří ho používají jako jarní detoxikační kůru. A v jeho očistné účinky věřily už naše babičky a prababičky.

Listy medvědího (či divokého) česneku se sbírají od začátku dubna až do konce června — jeho sezóna končí v okamžiku, kdy česnek začne kvést. Můžete si ho zasadit na zahradě nebo se pro něj vydat do lesa. Ví se o něm, že má rád stinná a vlhká místa a že roste ve větších trsech. Pokud najdete opravdu mimořádné stanoviště, doporučujeme si jej označit špendlíkem v mobilní mapě – podobně jako při sbírání hub.

 

Ale pozor! V některých přírodních rezervacích je jeho sběr zakázaný. Trhejte lístky tak, aby cibulky zůstaly v zemi a neotrhejte naráz celé naleziště. Něco musí zbýt i na ostatní a hlavně na příští rok. Berte jen tolik, kolik dovedete sami rychle spotřebovat.

 

Záměny s konvalinkou se nebojte a jeden lístek zkušebně rozemněte mezi prsty. Konvalinka není cítit vůbec nijak, ale medvědí česnek po čichu poznáte i se silnou rýmou.

Nevíte, jak přesně s česnekem naložit? Zde je pár našich rychlých oblíbených tipů.

 

MÁSLO - 50 g medvědího česneku nasekejte nadrobno (ideálně v mixéru) a promíchejte s 250 g másla. Přidejte sůl, kapku citronu a jezte s dobrým chlebem.

 

ŠPENÁT – Medvědí česnek se chová jako špenát. Můžete ho nechat zavadnout na pánvi s trochou másla, solí, pepřem a divoká jarní příloha k výpečkům s bramborovými knedlíky je na světě.

 

PESTO – Video recept na pesto najdete na Kulinářské akademii Lidlu. Nemusíte s ním dochucovat pouze těstoviny, sluší mu to i s brambory nebo opečeným toastem.

 

POLÉVKA – Zajímá vás, jak vypadá polévka z medvědího česneku, když ji připravuje Roman Paulus? I tento recept na říznou jarní polévku najdete v Kulinářské akademii Lidlu.

Polévka z medvědího česneku

 

Byly jste při sběru šetrní, ale pár listů vám přece jen zbylo? Jejich životnost v lednici prodlužte skladováním ve vlhké utěrce. Můžete je také zamrazit, ale dobře medvědí česnek zabalte, pokud nechcete, aby se z vašeho mrazáku stal odpuzovač upírů. Jeho aroma, pro které ho milujeme, je prostě “síla”.

 

Jak letos medvědí česnek budete zpracovávat vy? Podělte se o svoje recepty!

 

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU