Mějte šťávu: odšťavňujte i bez odšťavňovače

Mějte šťávu: odšťavňujte i bez odšťavňovače

.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Po Vánocích je ta nejlepší chvíle, jak tělu dopřát místo bramborového salátu a cukroví potřebné vitaminy a antioxidanty. Stačí jíst syrovou zeleninu a ovoce. Ty společně chutnají mnohem lépe ve formě barevných šťáv. Čerstvě vymačkaná šťáva skvěle doplní vaši snídani, dodá blahodárné látky, energii i hydrataci. Ideální start do každého dne!

Džus, šťáva a fresh

 

Nejprve krátce k terminologii. Džus znamená doslova to samé jako ovocná šťáva. U nás se ovšem tento pojem pojí spíš s nápisy „100% džus“ na krabicích v obchodech. Tyto džusy se většinou vyrábí z koncentrátů, které mají od čerstvých šťáv poměrně daleko. Navíc obsahují často konzervační látky slibující delší trvanlivost.

 

Jako šťávu označujeme naopak nápoj vyrobený slisováním čerstvého ovoce. Stejný význam má i fresh, kterým se většinou myslí šťáva z pomerančů. Čerstvá šťáva si ponechává největší množství blahodárných látek, jejichž kvalita se oxidací snižuje. Když navíc namícháte ovocné šťávy se zeleninovými, vykouzlíte nápoj nabušený vitaminy.

 

Pokud namítáte, že nemáte odšťavňovač, existuje snadné řešení. Stačí použít smoothie blender nebo obyčejný stolní mixér a výslednou ovocnou/zeleninovou drť pak přecedit přes cedník nebo plátýnko.

TIP: Máte doma sáček na ovoce a zeleninu z Lidlu? Tak ten vám skvěle poslouží! Před použitím ho pořádně vyperte, vlijte do něj drť a vymačkejte šťávu do skleničky. 

 

Udělejte si vlastní mix

 

Nejlépe se pro odšťavňování hodí ovoce a zelenina s vysokým podílem vody. Například jablko, ananas, citrusy, hroznové víno, granátové jablko či vodní meloun. Drobné nebo měkké ovoce jako borůvky, maliny, jahody, mango, meruňky a banány přetvořte raději do smoothie koktejlů.

 

Pokud vás nelákají samotné zeleninové šťávy, smíchejte je s ovocnými. Kromě toho, že tím znásobíte počet prospěšných látek, tak ovoce mnohdy fádní zeleninovou šťávu příjemně dosladí. Některé druhy zeleniny jako například řepa či mrkev jsou navíc samy o sobě nasládlé. Trochu dochucení si naopak zaslouží okurka, řapíkatý celer nebo rajče. Přidat můžete i listovou zeleninu, jako je špenát, kadeřávek či římský salát či dokonce zázvor. Nakonec hrstka petržele, koriandru, bazalky či máty dodá nápoji další benefity a zpestří chuť.

 

TIP: Dobrá formulka pro míchání šťáv je, že základem by mělo být v největším poměru ovoce, dále jeden či dva druhy zeleniny v menším množství a jako doplněk hrstka bylin či koření a trocha citrusové šťávy, citronu či limety.

Výhody šťáv

 

  • Jablko skvěle hydratuje, podporuje srdce a imunitní systém. Můžete ho míchat prakticky s čímkoli, osladí každou zeleninu.
  • Pomeranč podporuje imunitní systém, krevní oběh a trávení. Je dobrým zdrojem vitaminu C. Navíc pomáhá osvěžovat pleť.
  • Granátové jablko je plné antioxidantů a vitaminu C. Je protizánětlivé a stimuluje paměť.
  • Ananas obsahuje bromelain, který podporuje trávení. Snižuje zánětlivost a posiluje srdce. Podívejte se na trik, jak ho oloupat.
  • Vodní meloun má silné detoxikační schopnosti, je podpůrný pro ledviny a močopudný. Také pomáhá proti impotenci. Je dobrým zdrojem draslíku.
  • Hroznové víno velmi intenzivně čistí střeva, má antibakteriální účinky a je plné antioxidantů.
  • Citron podporuje imunitní systém, zlepšuje trávení, bojuje s infekcí, čistí játra a ledviny. Víte jak je skladovat?
  • Mrkev je skvělá pro zdraví očí, snižuje cholesterol a posiluje imunitní systém. Je navíc dobrá na zácpu.
  • Řapíkatý celer je plný minerálních solí. Dále je protizánětlivý, detoxifikační a podporuje trávení.
  • Okurka je protizánětlivá a plná antioxidantů. Podporuje trávení, je močopudná a podporuje metabolismus.
  • Řepa je skvělá pro silné srdce a na snížení vysokého tlaku. Bojuje s únavou, tlumí záněty a je vhodná jako drink před sportem. Vyzkoušejte recept na řepovou šťávu s jablky, mrkví a zázvorem.

TIP: Rozmixovat a přecedit můžete i zmražené ovoce. Zkuste si z něj udělat snídaňový smoothie koktejl! Při jeho přípravě stačí opravdu jen rozmixovat mražené ovoce s vybraným čerstvým (například banánem) a naředit vodou do požadované konzistence

Nejlepší kombinace

 

  • Mrkev + pomeranč + zázvor: Sladká a sytá šťáva vás prohřeje díky zázvoru, mrkev dodá vitamin A a draslík, pomeranč zase vitamin C.
  • Grep + zázvor + máta: Tato kombinace je osvěžující díky grepu, stimulující díky zázvoru a dobrá na zažívání díky mátě.
  • Ananas + jablko + celer + špenát: Tento nápoj vám dodá potřebnou energii pro váš den, skvěle vás nakopne. Ananas dodá vitamin C, špenát potřebné železo, celer minerální soli a jablko sacharidy.
  • Okurka + jablko + limetka: Okurka je plná vody a šťáva z ní má velmi jemnou chuť. Když se spojí s jablkem, které ji osladí, barevně vás výsledek nijak extra neokouzlí, ale chuťově vás opravdu překvapí. Je to skvěle hydratující nápoj.

TIP: Stihnete si ráno leda tak namazat rohlík máslem? Zkuste po probuzení vypít alespoň horkou vodu s citronovou šťávou. To je pro vaši trávicí soustavu to nejlepší probuzení. Vymačkejte šťávu z půlky citronu do hrnku horké vody a vypijte ji ideálně nalačno – pro optimální hydrataci.

 

Máte rádi ovocné a zeleninové šťávy? Vyzkoušejte je zařadit do svého ranního rituálu alespoň na týden a napište nám své dojmy. Odšťavňování zdar!

.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU