Nandejte si kopeček domácí zmrzliny
Doba čtení 5 minut

Nandejte si kopeček domácí zmrzliny

.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Přichází čas zmrzliny. Točenou si koupíte na každém odpočívadle, ale budete mít štěstí, pokud natrefíte na víc příchutí než jen vanilkovou a čokoládovou. A v kupovaných zmrzlinách se často skrývá vícero ingrediencí, než byste čekali a než by se vám líbilo. Můžete si pořídit vlastní zmrzlinovač a dělat si mražený krém doma. U většiny přístrojů ale potřebujete dostatečně velký mrazák na namražovací nádobu.

 

Jestli vás to odrazuje, nevěšte hlavu. Zmrzlinu si doma hravě uděláte i bez přístroje a k tomu máte na výběr z mnoha lákavých možností.

Sorbety a ovoce

Nejjednodušší jsou domácí zmrzliny z ovoce. Stačí vám dostatečně sladké mražené ovoce a výkonný blender či mixér. Jako základ si vyberte sladké ovoce. Ideální je banán, dalším ovocem pak zmrzlinu dochuťte podle vašich představ. Například lesním ovocem. Skvělé je i mango, to si vystačí samo – je sladké, osvěžující a plné chuti.

 

Těmto nedoslazovaným zmrzkám z ovoce se říká nice cream, protože jsou opravdu jen z čistého ovoce, tudíž zdravé a nadopované vitaminy.

 

TIP: Ovoce si nakrájejte na menší kousky a dejte v uzavíratelném sáčku do mrazáku na pár hodin. Můžete použít i již mražené ovoce. Nechte ho po vyndání z mrazáku 5–10 minut povolit, v mixéru je pak rozmixujte a ihned servírujte.

 

Pravý sorbet je o trošku více práce. Připravuje se z ovocného pyré a cukrového rozvaru a dochucuje se například citronovou šťávou nebo i likérem – jako tento luxusní jahodový sorbet.

 

Sametově smetanové

Pokud dáváte přednost klasické smetanové zmrzlině, máte dvě možnosti. Jestli vlastníte zmrzlinovač, neváhejte a pusťte se do této, která se připravuje se žloutky, smetanou a mlékem. Poradíte si ale i bez přístroje a vajec. Jako základ budete potřebovat plechovku kondenzovaného mléka (cca 400 ml), 480 ml šlehačky ke šlehání a vanilkový lusk. Vyšlehanou (pozor nepřešlehanou!) šlehačku vmíchejte spolu s vanilkou do kondenzovaného mléka. Pak nastává okamžik, kdy můžete z vanilkové vykouzlit další příchutě – přidáním ovoce, kousků čokolády, ořechů, karamelu nebo i arašídového másla. Vše dejte v uzavíratelné dóze nebo papírových kelímcích do mrazáku na 4–6 hod.

 

Jogurtové pohárky

Odlehčenější variantou zmrzliny je tzv. frozen yoghurt, neboli mražený jogurt. Je to skvělá obměna, kde hrají hlavní roli spíš ozdoby a různé dobroty na dochucení. Základem je tučný jogurt, například řecký. Sám o sobě má spíš neutrální chuť, proto mu svědčí různé pestré a sladké ozdoby. V podstatě si vytváříte zmrzlinový pohár. Vyzkoušejte třeba drcené sušenky, kousky čokolády nebo i griliáš, nasekané lentilky, oplatky, mandlové máslo nebo slaný karamel. Nebojte se experimentovat.

 

Nanuky

Pokud vlastníte formičky na nanuky, můžete si s dětmi opravdu vyhrát. Ty mohou za vaší asistence popustit uzdu fantazii a svým chutím. Formičky plňte ovocnými šťávami, jogurtem, kokosovým mlékem a kousky ovoce.

 

TIP: Nemáte formičky? Použít můžete i malé jogurtové kelímky, plastové panáky nebo silikonové formičky na muffiny. Nezapomeňte ovšem na nanuková dřívka!

 

Nanuky nemusí být jednolité. Pestrá ovocná duha udělá radost dětem i vám. Nakrájejte si různé pestře barevné ovoce na plátky, zhruba hrnek a dejte je do formiček. Smíchejte hrnek a půl kokosové vody (zhruba 360 ml) s 2–4 lžícemi medu a zalijte nakrájené ovoce. Nebo vyzkoušejte promíchat plechovku kokosového mléka s 1/4 hrnku limetkové šťávy a 1/4 hrnku medu pro trochu tropického osvěžení.

 

Dokonce můžete použít směs jogurtu, lesního ovoce a medu, rozmixovanou do hladka. Nanuky dejte do mrazáku alespoň na 4 hodiny. Aby se pak dobře vyndávaly z formiček, dejte na pár vteřin pod tekoucí teplou vodu. Trochu povolí a pustí se.

 

Jaké je vaše oblíbené zmrzlinové potěšení? Napište nám to do komentářů!

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU