Objevte onigirazu: japonský sushi sendvič
Doba čtení 3 minut

Objevte onigirazu: japonský sushi sendvič

.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Máte-li chuť na něco rychlého k jídlu, ideálně do ruky, street food vám nabízí mnoho možností a smažák v housce mezi ně už dávno nepatří. Asijskému pouličnímu jídlu kralují smažené závitky na různé způsoby, ale stále častěji se objevují nové nápady a kombinace oblíbených jídel „do ruky“.

Jedním z nich je japonský sushi sendvič onigirazu. Z obou kuchyní si bere to nejlepší; z japonské čerstvé a lahodné sushi a ze západní rychlost a jednoduchost přípravy. Vznikl v 80. letech v japonském manga seriálu o kuchtícím tatínkovi. A v dnešní době zažívá celosvětový boom. Je to totiž skvělý způsob, jak si užít sushi i za pochodu, navíc je jeho příprava jednodušší.

Tento rýžový sendvič do ruky se skládá z nori řasy, ochucené sushi rýže a plejády čerstvých a pestrých ingrediencí.

Onigirazu krok za krokem

Nejprve si připravte nori řasu. Položte ji hrubou stranou nahoru, tak aby tvořila kosočtverec a do středu dejte malou hrstku připravené rýže. Tu prsty jemně umačkejte do čtverce. Nedávejte jí příliš mnoho, aby vám zbylo místo na další ingredience.

Na rýži dále vrstvěte vybrané dobroty. Namažte ji oblíbeným dochucovadlem. Například miso pastou, wasabi, sójovkou, srirachou či domácí sladkokyselou chilli omáčkou. Je dobré dostat do rýže trochu slané a pikantní chuti, hezky se do ní vpije.

Dále je svou konzistencí skvělé například krémové avokádo, na něj do křupava usmažené tofu či uzený tempeh, křupavá zelenina, salát a něco kyselého, jako pikantní kimchi či pickles. Navrch opět přidejte trochu rýže a vytvořte stejně velký rýžový čtverec.

A nyní je chvíle na balení sendviče. Je to jednoduché, náplň opatrně upěchujte a zabalte rohy řasy jako obálku. Vzniklý balíček položte složenou stranou dolu a nechte chvíli odpočívat. Řasa nasákne vlhkost z náplně a změkne a sklad se zacelí.

Zabalené balíčky krájejte buďto podélně nebo diagonálně na trojuhelníky. Při průřezu pochopíte, proč je žádoucí vybírat pestře barevné ingredience, nakrojený sendvič totiž hraje všemi barvami. Posypte ho bílým a černým sezamem.

TIP: Mějte po ruce misku se studenou vodou a ruce si v ní máčejte. Ulehčí vám to práci s lepivou rýží.

Dali jsme vám tip na osvědčené kombinace, ale to neznamená, že si sendvič nemůžete poskládat podle sebe a svých chutí. Milujete-li sushi, naplňte své rýžové bochánky klasickou kombinací: čerstvou rybou, avokádem, zeleninou, salátem, nakládaným zázvorem a sójovou omáčkou s wasabi. Můžete však improvizovat podle sebe. Jen nezapomeňte, že rýže přece jen není chleba a nehodí se úplně ke všemu.

TIP: Pokud připravujete onigirazu na cestu, zabalte jej do plastové folie nebo pečicího papíru.

Vyzkoušíte-li onigirazu, dost možná už na něj nedáte dopustit a nahradí u vás doma sushi. Je totiž tak návykově snadný, výborný a jeho barvy vám dokonale prozáří pauzu na oběd.

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU