Perfektní omeleta a jak na ni

Perfektní omeleta a jak na ni

.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Klasická vaječná omeleta je považována za královskou kulinářskou disciplínu a často se její přípravou prověřují kvality profesionálních kuchařů. Máme pro vás pár jednoduchých tipů, jak ji zvládnout co nejlépe.

Prošlehat, nemíchat

 

Na jednu omeletu vám budou pohodlně stačit tři vejce. Pokud se chystáte připravovat snídani pro dva, zkuste místo dvou omelet připravit jednu větší, třeba z pěti vajec. Budete tak mít hotovou snídani oba najednou bez toho, aby jednomu omeleta vystydla.

 

Nejlepší pro přípravu omelety jsou čerstvá vajíčka, ideálně v bio kvalitě – jedině kvalita vajec totiž dokáže ovlivnit barvu omelety, aby byla krásně nažloutlá. Omeleta se prohřívá pozvolna, takže samotným opékáním už moc barvy nenaženete.

 

TIP: Jestli přemýšlíte, čím nejlépe rozbít vejce, aniž byste měli bílek všude kolem mísy a vyhnuli se skořápkám v omeletě, je to snadné – stačí další vejce. Když totiž opatrně rozbíjíte vejce o vejce, vždy se rozbije jen jedno.

 

Vejce rozklepněte do misky a pořádně prošlehejte vidličkou nebo metličkou do chvíle, než se na hladině začnou tvořit bublinky. Tak poznáte, že se do vajec začíná dostávat vzduch a omeleta tak bude nadýchaná. Lehkost omelety ještě podpoříte tak, že vejce osolíte těsně předtím, než je vlijete na pánev. Bílek začne díky soli tzv. suflovat (začne připomínat bílek na suflé) a provzdušní se.

 

Spěchejte pomalu

 

Pro co nejhladší přípravu omelety se hodí teflonová nebo kvalitní nerezová pánev. Tuku by nemělo být příliš, na jednu porci asi tak půl lžíce másla. Celá příprava omelety by měla probíhat na mírném ohni. Ve chvíli, kdy nalijete vejce na pánev nemusí být máslo ještě ani úplně rozpuštěné.

 

Vejce by neměla zůstat úplně v klidu, takže je na úplně mírném plameni jemně míchejte, od krajů směrem do středu. Tekutá vejce by se měla přelévat přes ta tuhnoucí, dokud celá omeleta nezačne rovnoměrně tuhnout. Nespěchejte, vejce by měla zůstat světlá a šťavnatá.

 

Až budete mít pocit, že omeleta potřebuje ještě chvilku, je ten pravý čas na finále. V tento moment můžete vypnout plotýnku a omeletu přehnout. Vajíčka uvnitř zůstanou krémová a okraj se nezlomí. Pak ji nechte jen ještě chvíli zatáhnout na pánvi na vypnuté plotně. Pokud se rozhodnete doplnit omeletu nějakou přísadou – sýrem, houbami nebo čerstvými bylinkami – přidejte ji na omeletu předtím, než ji přehnete

TIP: Postup na dokonalou omeletu krok za krokem najdete také ve video receptu Romana Pauluse z naši Kulinářské akademie.

 

Co k tomu?

 

Houby

Opečené žampiony nebo i směs několika lesních hub s tymiánem vykouzlí z omelety příjemný letní oběd

 

Čerstvé bylinky

Těsně před uzavřením se hodí zasypat omeletu bylinkami dle chuti – mohou být pokaždé trochu jiné. Hodí se bazalka, kopr, petržel nebo i koriandr.

 

Sýr

Do omelety zejména ve Francii patří lehce aromatický kravský sýr, který se dobře rozpouští, jako třeba Gruyére nebo klidně kousek goudy.

 

Maso nebo ryba

Obecně k vejcím se hodí šunka a slanina. Opečte si pár kostiček na menší pánvičce a přidejte je do omelety. Stejně tak k vaječným pokrmům sedí uzené ryby, jako je třeba losos nebo kousek natrhané makrely.

 

Máte nějaký vlastní osvědčený tip na přípravu omelety? S čím ji nejraději podáváte? Napište nám do komentářů!

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU