Plný mrazák: jak nejrychleji a nejšetrněji rozmrazovat
Doba čtení 4 minut

Plný mrazák: jak nejrychleji a nejšetrněji rozmrazovat

Zamrazování potravin je tím nejpraktičtějším způsobem skladování čerstvého a rychle se kazícího jídla na dlouhou dobu.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Kromě toho, že byste měli vědět, jak dlouho různé druhy potravin v mrazáku vydrží, byste měli znát i nejspolehlivější způsoby rozmrazování. Zejména u masa nebo bobulovitého ovoce, které jsou na rozmrazování citlivé, byste měli být na pozoru, ať nenaděláte víc škody než užitku.

Vaření z mraženého jídla, pokud se například nejedná o zeleninu do vývaru, se neobejde bez plánování. Obecně platí, že čím více času procesu rozmrazování věnujete, tím lepší strukturu bude jídlo mít. V mrazáku se veškerá voda v jídle promění na ledové krystalky a zatímco při zmrazování je nejlepší jít cestou co nejrychlejšího ochlazení, aby byly výsledné krystaly co nejmenší, při opačném procesu je dobré postupovat naopak co nejpomaleji. Jak tedy na to?

1. Rozmrazování v lednici

Nejšetrnějším a zároveň nejbezpečnějším způsobem, jak nechat jídlo z mrazáku „povolit“, je, že mu dopřejete noc strávenou v chladničce. Velké kusy masa si tímto způsobem vyžádají klidně i 24 hodin a více, drobné ovoce, které do lednice odložíte večer, bude druhý den ráno připravené na snídani. Zkuste třeba francouzský toast s ovocem – jednu ze snídaňových klasik.

Velkou výhodou rozmrazování surovin v chladničce je i to, že je nemusíte spotřebovat okamžitě. Díky nízké teplotě vydrží klidně i několik dní, než bude nutné zapojit je do vaření. Nemusíte se tak bát toho, že by ovoce začalo hnít nebo že by se do masa pustily bakterie. Jedinou výjimkou jsou ryby, které je nejlepší, i kvůli chuti, spotřebovat ideálně nejpozději druhý den po vyndání z mrazáku.

2. Rozmrazování ve studené vodě

Studená voda je v případě rozmrazování rozumným kompromisem mezi ledničkou a přímým ohřevem. Vyžaduje ale poměrně dost pozornosti. Nejprve je nutné, abyste rozmrazované maso, ovoce nebo jiné suroviny vložili (pokud ještě nejsou) do nepropustného a dobře uzavřeného sáčku. Voda, která by do jídla vnikla, by zcela bez pochyb poškodila jeho strukturu a navíc by ho mohla v této fázi kontaminovat bakteriemi.

Dále je potřeba vodu pravidelně měnit, ideálně každou půl hodinu. Dostatečně povolené potraviny, které byste měli po rozmrazení ihned zpracovat, získáte zhruba za 2–3 hodiny v případě větších kusů masa a už za hodinu, pokud se jedná o malé balíčky masa nebo ovoce.

TIP: Ať už pospícháte jakkoliv, nikdy nedávejte rozmrazovat maso do horké vody. Mohlo by se po okrajích začít „vařit“. Horká voda naopak neuškodí ovoci, pokud z něj chcete připravit například žahour na tvarohové knedlíky nebo kynuté knedlíky plněné borůvkami. 


3. Rozmrazování v mikrovlnné troubě

Poslední způsob používejte jen v případech krajní nouze. Mikrovlnná trouba dokáže jídlo rozmrazit už za pár minut, ale protože při tomto postupu dochází k velkým rozdílům v teplotě mezi kraji a středem potravin, trpí při tom struktura, textura a nakonec i samotná chuť. 

Pokud už není jiného zbytí, rozmrazujte jídlo v mikrovlnné troubě vždy jen na nejnižší stupeň ohřevu. Ideálně s použitím speciálního režimu na rozmrazování. V opačném případě hrozí, že se kraje jídla začnou doslova opékat, zatímco vnitřek bude stále ledově studený.

Máte svůj oblíbený trik na to, jak co nejrychleji a nejlépe rozmrazovat křehké potraviny? Napište nám ho do komentářů!

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU