Před heřmánkem smekni a před bezem klekni

Před heřmánkem smekni a před bezem klekni

Bezinky, kobzinky, psí bez nebo třeba kosmatice. Pro bez černý existuje mnoho lidových názvů a dokonce i několik rčení, což jen dokazuje, že jeho blahodárné účinky lidé ctí už po staletí.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Bezinky, kobzinky, psí bez nebo třeba kosmatice. Pro bez černý existuje mnoho lidových názvů a dokonce i několik rčení, což jen dokazuje, že jeho blahodárné účinky lidé ctí už po staletí. Právě v těchto dnech můžeme sbírat voňavé bezové květy, v září pak už dozrávají i samotné plody. Bezové keře se nemusí nutně pěstovat přímo na zahradě, dá se na ně natrefit třeba i při procházce v parku.

Vyzrálý bez je doslova vitamínovou bombou! Květy i bobulky jsou plné vitamínů C a A, pomáhají při nachlazení a působí protizánětlivě. Černý bez se hodí také pro jarní detox organismu – společně s dalšími bylinkami, jako je třeba medvědí česnek nebo kopřiva.

 

Chcete vyzkoušet něco nového? Co byste řekli na originální bezové víno podle Kulinářské akademie Lidlu?

Při sběru bezinek si dejte pozor na syrové plody, které mohou způsobit nevolnost. Tyto nepříjemné účinky ale zmizí, pokud kuličky převaříme.

Bezinky je dobré sbírat po dešti, který je umyje. Díky dešti se také lépe rozvine známá bezová vůně, a bude o to lehčí keře ve volné přírodě najít. Květy vybíráme pouze čerstvě rozvinuté a ty mírné odkvetlé raději necháme na keři, na konci léta se promění v chutné plody. Po sběru dlouho neotálejte a zpracujte květy co nejdříve, delší přechovávání v jakékoliv nádobě jim příliš nesvědčí. Jak s nimi nejlépe naložit? Kvítka jednoduše rozložíme na suchý papír v dobře větrané místnosti a necháme uschnout. Usušené květy jsou ideální pro přípravu čaje. Někteří gurmáni však květy ani nesuší a čerstvé je smaží v těstíčku.

Že jste smažené bezové květy ještě neochutnali? Můžete se do nich pustit hned, náš video recept vás provede celým postupem.

Plody bezu sbíráme podobně jako květy, z větviček jemně očesáváme trsy zralých bobulek temně fialové barvy. Je to sice trochu pracnější, ale rozhodně to stojí za to!

 

Připravujete nápoj i pro děti? Bezová limonáda z květů je klasika, ale tmavý sirup z bezových plodů možná ještě neznáte. Návod na jeho výrobu připravil Roman Paulus.

A jak s černým bezem nakládáte vy? Napište nám do komentářů svůj oblíbený recept!

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU