Pstruh

Pstruh

Česká kuchyně je známá hlavně těžkými masitými pokrmy s omáčkami, nechybí však ani lehká jídla s rybím masem. Zdravé a snadno stravitelné ryby jsou skvělým zpestřením, pokud v našem jídelníčku kralují smažená nebo pečená masa. Můžeme konstatovat, že rybím králem české kuchyně je kapr, který se nejčastěji podává smažený v trojobalu nebo na modro, ale stejně oblíbený je i pstruh. Ten se servíruje po mlynářsku, tzn. obalený v mouce a opečený na másle. Co ještě můžete ze pstruha připravit? Jak pstruha vlastně servírovat? Vše se dozvíte z našeho článku, ve kterém na vás čeká spousta zajímavých receptů.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Pstruh je dravá sladkovodní ryba, která se zdržuje ve studených a čistých vodách, zvláště v horní části toku, kde je vyšší obsah kyslíku. Jeho název pochází od praslovanského přídavného jména pestrý. Pstruh je velice jemná a chutná ryba, proto je možné kombinovat ho jak s klasickými, tak i exotičtějšími surovinami.

Jak vyfiletovat pstruha?

Pstruh v celku je vhodný k pečení a grilování, ale ve spoustě receptů najdete informaci, že budete potřebovat filety. Co v této situaci udělat? Jednoduše ho vyfiletujte!

Potřebujete ostrý filetovací nůž, pár obratných pohybů a za chvíli jsou filátka na světě. Pokud potřebujete poradit, podívejte se na trik našeho šéfkuchaře Romana Pauluse, který vám filetování pstruha ukáže krok za krokem. Je to snadnější, než si myslíte.

Pusťme se do vaření

Pstruh nabízí mnoho variant přípravy, můžete ho nejen smažit a restovat, ale použít k přípravě i méně klasických pokrmů.

Jako první tip vám doporučujeme rizoto s pečeným pstruhem a sušenými rajčaty, ve kterém se snoubí krémová rýže s jemnou rybou. Celou chuť zvýrazňují voňavá sušená rajčata.

Dalším zajímavým způsobem na servírování ryby, je recept na filátka ze pstruha se salátem z červené řepy. Pstruh s pečenými bramborami a smetanovo-křenovou omáčkou, jejíž základem je bílé víno, tvoří lahodný pokrm zvýrazněný chutí salátu z červené řepy s octovo-vinnou zálivkou.

A co třeba pstruh a noky? Ochutnejte toto netradiční spojení v receptu Romana Pauluse na závitky ze pstruha s tvarohovými gnocchi. Filety jsou naplněné blanšírovanou kořenovou zeleninou a pórkem a přelité aromatickou smetanovou omáčkou s chutí bílého vína. Řekněte sami, nezní to opravdu chutně?

Pstruh vařený v páře s quinoou je tip pro všechny, kteří se snaží stravovat podle aktuálních kulinářských trendů. Lehká quinoa a jemná ryba zvýrazněná cherry rajčaty a pikantními papričkami, navíc doplněna různým kořením a čerstvými bylinkami – s tímto receptem se nemusíte bát, že by se na vás udrželo nějaké kilo navíc.

Pstruh chutná dokonale také pečený se schwarzwaldskou šunkou a olivovými bramborami, s mandlemi a restovanou brokolicí nebo také grilovaný se žampiony, cuketou a smetanovým dresinkem. Hodí se dokonce i do orientálních pokrmů, jakým je např. pikantní polévka, ve které tvoří pravou asijskou chuť koriandr, rýžový ocet, sójová omáčka, houby shimeji a nudle chow mein.

Metoda sous-vide

Pstruha můžete rovněž připravit metodou sous-vide. Jedná se o způsob, kdy se připravovaná surovina vakuově uzavře do plastového sáčku a vaří ve vodní lázni při nízké teplotě. Slouží k tomu speciální zařízení, které udržuje nastavenou stálou teplotu, díky čemuž se např. ryba může vařit i několik hodin a neztratí na své jemnosti a šťavnatosti. Pokud chcete vědět, jak tímto způsobem připravit pstruha, podívejte se na trik Romana Pauluse v Kulinářské akademii Lidlu.

Co ještě můžete ze pstruha připravit?

V kuchyni lze ze pstruha zpracovat nejen maso, ale rovněž kůži. Možná se vám to nezdá, ale i z kůže se dá připravit něco chutného. Co byste řekli na… domácí chipsy? Stačí ji vysušit v troubě, usmažit dokřupava a dochutit. Chipsy z rybí kůže se skvěle hodí k dokončení pokrmu s rybou, např. salátu z bulguru s bylinkami a kousky pstruha. Přípravu se naučíte taktéž v Kulinářské akademii v jednom z triků našeho šéfkuchaře.

Pstruh je ryba, kterou můžete podávat na různé způsoby, a proto by se měla v našem menu objevovat mnohem častěji. Vyberte si své oblíbené suroviny a zkuste připravit zdravý pokrm ze pstruha dle fantazie a chuťových preferencí. Přejeme vám hodně úspěchů při vaření!

 

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU