Ptačí hostina: Vyrobte si vlastní krmítko

Ptačí hostina: Vyrobte si vlastní krmítko

.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Zdaleka ne všichni ptáci se na zimu vydávají do teplých krajin. Ti, kteří tu zůstávají, potřebují pravidelně doplňovat tukové zásoby, aby v noci neumrzli. S nástupem chladných měsíců není získávání potravy pro malé opeřence nic jednoduchého, můžete jim ale jednoduše pomoci vytvořením originálního krmítka. Zapojte do výroby i děti a společně pak ptáčky pozorujte. Díky krmítku se můžete zblízka seznámit vedle vrabce a sýkorky také třeba s pěnkavou, dlaskem a dalšími.

Ptačí menu

Do krmítek pro ptáčky rozhodně nepatří zbytky po vaření, zkažené jídlo nebo použitý tuk. Takové potraviny by zvířátkům příliš neprospěly a mohly by jim dokonce způsobit závažné zdravotní komplikace. Základem krmítka je většinou tuk. Ten by měl být čistý – můžete použít buď sádlo, škvařený hovězí lůj nebo ztužený rostlinný tuk.

Pro ptáky jsou vhodné všechny možné typy olejnatých semínek, zejména slunečnice, bohatá na přírodní oleje. Dále pak proso, mák, pšenice, dýňová semínka nebo drcená jádra oříšků. Pro zpestření ptáčkům přidejte i ovesné vločky, nakrájené jablko a strouhanou mrkev. Ovoce a zeleninu ale nenechávejte na krmítku příliš dlouho, aby se nezkazilo.

TIP: Ze zbylých semínek můžete připravit jednoduché zrníčkové krekry.

Klidný koutek

Krmítko ptáčkům umístěte na balkon či na zahradu tak, abyste je mohli v klidu pozorovat, ale zároveň aby i malí strávníci měli klid se nerušeně najíst. Potravu ptákům nenechávejte na zemi. Jednak by je mohl někdo předběhnout nebo na ně při jídle dokonce zaútočit. Radši ho zavěste do výšky alespoň jednoho metru.

Raz dva hotovo

Samotnou výrobu zvládnete s věcmi z kuchyně či ze zahrady. Základem může být prázdné plato od vajíček, starý hrneček nebo třeba slupka od pomeranče či vydlabaný kokosový ořech. Až si vyberete, rozehřejte si tuk. Do svého nového krmítka nalijete ještě teplý tuk a ten zasypete vybranými semínky, oříšky a dalšími ptačími dobrotami. Pak už jen necháte vše zatuhnout a vymyslíte vhodné zavěšení. Pokud jste třeba fanoušci techniky „macramé“, nemusíte ji využívat jen na květináče, ale velmi dobře se hodí i na zavěšení ptačího krmítka.

TIP: Stromy na zahradě můžete ozdobit malými krmítky ze šišek. Jejich přípravu s klidem zvládnou i malé dětské ručičky. Stačí šišky namočit do rozehřátého tuku a pak je obalit v ptačím zobání. Děti zvládnou vyrobit i jednoduchá ptačí „lízátka“. Na procházce v lese nebo na zahradě je nechte nasbírat pár menších klacíků. Ty pak mohou namáčet v rozpuštěném tuku a obalovat v semínkách.

Pokud si umístíte do zahrady nebo na balkon krmítko, kam budete doplňovat potravu pro ptáky, dělejte to pravidelně. Malí ptáčci nemají v těle moc místa na to, aby si vytvořili velké zásoby a při velké zimě jim nastřádaný mls může vystačit jen na jednu noc. Když si proto zvyknou na konkrétní místo s krmením, je potřeba ho udržovat a pravidelně doplňovat.

Jste zvyklí během zimy krmit ptáčky? A už jste zkoušeli výrobu vlastního krmítka? Napište nám do komentářů!

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU