RACLETTE – sýrová pochoutka ze Švýcarska

RACLETTE – sýrová pochoutka ze Švýcarska

Raclette patří ke specialitám švýcarské kuchyně. Povrch tohoto sýru se rozpouští ve speciálním zařízení a podává s různými přílohami, takže vzdáleně připomíná fondue. A proč ne! I tento pokrm, který ve světě proslavili Francouzi, již ho rovněž bezmezně milují, má své kořeny ve Švýcarsku. Jaká je tedy historie raclette – ať už jako sýra nebo jako pokrmu? Přečtěte si náš článek a dozvíte se to.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Dějiny sýra

Tradice pojídání rozehřátého sýra má dlouholetou tradici. Pochází pravděpodobně od alpských pastýřů, kteří si tímto způsobem zajišťovali teplý pokrm v chladné horské krajině. Sýr nechávali na kamenech poblíž ohniště, roztavenou vrstvu sýru seškrabovali nožem nebo dřívkem a nanášeli na pečené brambory či pečivo. Jiná, méně populární historie uvádí, že rozpuštěný sýr se vždy podával jako tradiční pokrm ve Val d’Annivers, který začínal a ukončoval místní hostiny. Název sýra raclette vznikl ale teprve na začátku 20. století. Pochází z francouzštiny od slovesa racler, což znamená „seškrabávat”.

Raclette – jaký je?

Raclette je plnotučný švýcarský sýr, což znamená, že obsahuje alespoň 45% tuku. Je polotvrdý a připravuje se z čerstvého nebo pasterizovaného mléka. Nejčastěji se vyrábí ve tvaru kruhu o průměru 30-35 cm a váze přibližně 6 kg. Setkat se můžeme i s raclette jako blok. Povrch sýru tvoří obvykle světle hnědá kůžička, uvnitř je béžový, až lehce nažloutlý. V obchodech ho můžete najít v různých chuťových provedeních, jak rovněž s odlišnou intenzitou – od jemné až po výraznou ostrou. Aby raclette získal svou specifickou chuť, musí zrát minimálně 3 měsíce.

 

Jak raclette podávat?

Tento pokrm přímo vyzývá ke společnému hodování ve větší společnosti. V současnosti existuje mnoho zařízení, které nahradí tradiční ohniště. Buď mají podobu nádoby, ve které se sýr rozpustí, nebo grilu, pod který vložíte polovinu sýrového kotouče. Když se vrchní vrstva sýru rozpustí, seškrábne se jedna porce na talíř a smíchá s dalšími surovinami. Oblíbenou pomůckou je rovněž gril s malými pánvičkami, který se umístí doprostřed stolu a každý má svou vlastní pánvičku. Do ní se vloží kousek sýra, dá se pod gril a nechá rozpustit. V horní části lze grilovat různé přílohy jako zelenina, pečivo, anglická slanina nebo různé druhy masa. Vše se pak smíchá dohromady, dochutí čerstvě mletým pepřem a můžete se pustit do jídla. Pokud byste takové zařízení hledali, najdete ho pod názvem racletton. A kolik sýra si na takovou hostinu připravit? Na jednu porci je potřeba 200-250 g sýra.

Zmínili jsme, že se griluje i příloha. Co tedy vybrat? Použít můžete jakoukoli čerstvou zeleninu, ale znalci tohoto jídla doporučují spíše kysanou nebo nakládanou. Skvěle se hodí nakládané houby, okurky nebo malé cibulky. Můžete použít rovněž uzeniny, např. prosciutto nebo schwarzwaldská šunka či sušší salámy. Zajímavým chuťovým spojením bude i ovoce v podobě fíků, hrušek, jahod nebo hroznového vína. Nezklamou vás ani brambory vařené ve slupce. A co se hodí k pití? Samozřejmě víno, nejlépe suché červené víno.

Ke každé příležitosti!

Raclette je skvělé jídlo na setkání s přáteli, protože je originální, chutné a snadno se připravuje. Nemusíte se bát, že hosté se budou bavit bez vás, protože většinu času strávíte v kuchyni. Jediným úkolem, který budete mít, bude zajistit veškeré suroviny a hosté si své jídlo vlastně připraví sami. Navíc je to skvělá zábava, u které můžete strávit spoustu času povídáním.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU