Rakouské dezerty přímo z císařského dvora
Cukrárna

Rakouské dezerty přímo z císařského dvora

Při návštěvě rakouské metropole nesmí chybět povinná zastávka na kávu a dortík v některé z překrásných vídeňských cukráren – třeba na čokoládový Sacher dort s kopcem šlehačky.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Při návštěvě rakouské metropole nesmí chybět povinná zastávka na kávu a dortík v některé z překrásných vídeňských cukráren – třeba na čokoládový Sacher dort s kopcem šlehačky. Pokud je cesta do Vídně zatím v nedohlednu, zkuste si některý z originálních rakouských sladkých receptů připravit doma.

 

Císařský trhanec neboli Kaiserschmarrn vypadá jako roztrhaná palačinka, přitom jde o národní klasiku opředenou legendami. Podle jedné z nich se císařovně Sissi kdysi zkrátka nepovedl moučník pro Františka Josefa I., byl ale tak dobrý, že už na císařském menu zůstal. Podle jiné legendy si zase císařovna hlídala linii a tak si dezert drobila a trhala na malé kousky, nakonec ho ale stejně pokaždé snědla celý. Trhanec si oblíbil i šéfkuchař Roman Paulus, který doporučuje tradiční pochoutku podávat se švestkovou omáčkou, karamelizovanými jablky nebo hruškami.

 

A close up of food on a tableDescription automatically generated

 Recept na pravý císařský trhanec je na Kulinářské akademii Lidlu.

 

Rakušané jsou mistři v přípravě jablečného štrúdlu Apfelstrudel na sto způsobů. Dávají si ho klasicky jen s ovocem, nebo ho doplní tvarohem. Nám také chutná servírovaný s vanilkovou zmrzlinou nebo jemnou vanilkovou omáčkou. Pokud rádi experimentujete, vyzkoušejte štrúdl z různých druhů těst – z listového, jogurtového anebo jako křehký či tažený závin. Příprava těsta na tažený závin není úplně snadná, proto si celý postup napřed prostudujte v naší Kulinářské akademii Lidlu.

 

Na závěr si dáme naprostou klasiku. Vypravíme se za ní do Salcburku, odkud pochází recept na Mozartovy koule. Oblíbené nepečené cukroví zvládne s trochou trpělivosti připravit každý. Stačí jen správně nakombinovat marcipán, pistácie a nugát, vymodelovat pravidelné kuličky a pak už je jen namočit v čokoládě, ozdobit a servírovat v papírových košíčcích.

 

A chocolate doughnut on a plateDescription automatically generated

Typický dárek z Rakouska je překvapivě snadný na přípravu. Přesvědčí vás o tom video recept na domácí Mozartovy koule.

 

Který z rakouských dezertů máte nejraději vy?

 

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU