Kuchyne Lidlu

Blog

S žahourem i bez: Tvarohové knedlíčky jedna báseň

Zapojte se do diskuze

Napište svůj komentář

Knedlík je konstanta české kuchyně. Vaříme ho na všechny možné způsoby a v létě, kdy zraje ovoce, přichází na scénu jeho sladká varianta. Plněné ovocné knedlíky zná každý, méně už malé knedlíčky, které jsou ovocem přelité. Přitom jsou snazší a chutnají i za studena.

Tyto nadýchané, tvarohové knedlíčky skvěle doplní tradiční šumavský žahour, hustá omáčka z lesních borůvek, kterou se často polévají například lívance nebo trhanec.

No jo, ale na čerstvé borůvky si do šumavských lesů nevyrazí každý. Co dělat, když zrovna nemáte borůvky?

Zaměňte suroviny


Připravte si žahour podle receptu, který najdete níže, jen vyměňte borůvky za jahody, maliny nebo ostružiny.

Odlehčete recept


Zkuste odlehčenější variantu s jakýmkoliv lesním ovocem. Vynechte smetanu, ovoce rozmačkejte a lehce povařte s trochou cukru. Dochutit můžete skořicí nebo vanilkou.

Rozmixujte, co vám přijde pod ruku


Dejte si lehký letní dezert! Rozmixujte libovolné ovoce do hladkého pyré a zalijte jím studené knedlíčky. Ozdobte kysanou smetanou, třtinovým cukrem a snítkou máty. Pokud si chcete práci opravdu usnadnit, poslouží vám i dětská přesnídávka.

Zkrátka možností je spoustu a vaší fantazii se meze nekladou. Výborný letní oběd (nebo dezert) máte rychle a snadno na stole. Pusťme se tedy do něj.

 

Na asi 30 malých knedlíčků potřebujete:

  • dva jemné tvarohy Pilos v alobalu (500 g)
  • 1 vejce
  • 170 g dětské krupičky
  • špetka soli

Na žahour:

  • 3 hrnky borůvek (asi 500 g)
  • 3–5 lžic moučkového cukru
  • 250 ml smetany
  • 1 lžička bramborového škrobu nebo Solamylu

Postup:

Nejprve si připravíme žahour. Borůvky lehce pomačkáme, podlijeme trochou vody a s moučkovým cukrem rozvaříme. Pro hladký žahour až 10 minut, pokud nám nevadí kousky borůvek, stačí méně. Škrob vmícháme do smetany a směsí zalijeme borůvky. Povaříme chvilku do zhoustnutí.

Odstavíme z plotny a dáme si vařit větší hrnec vody na knedlíčky.

Tvaroh s vajíčkem a špetkou soli promísíme do jemna, postupně přisypeme krupičku, podle potřeby. Těsto by mělo zůstat křehké a nelepit. Pak lžičkou dávkujeme těsto a dlaněmi tvarujeme kuličky. Ty vložíme do osolené vroucí vody a chvilku vaříme.

Jakmile knedlíčky vyplavou, jsou hotové. Vylovíme je z vody, zalijeme žahourem, ozdobíme trochou kysané smetany a posypeme třtinovým cukrem.

Pokud vám tvarohová varianta knedlíkového těsta zachutná, neváhejte a pusťte se do klasických plněných s receptem od Romana Pauluse. A dejte nám do komentářů vědět, jak vám chutnalo!

Komentáře (0)

zobrazit vše

Newsletter
Přihlásit se

Newsletter

Pokud si přejete dostávat informace o akcích a novinkách z kuchynelidlu.cz, zadejte svou e-mailovou adresu.