Sádlo: pomocník nejen při vaření
Doba čtení 3 minut

Sádlo: pomocník nejen při vaření

.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Někteří ho proklínají, jiní na něj nedají dopustit. Poradíme vám, jak využít sádlo tak, aby bylo cenným a zdravým pomocníkem při vaření, pečení i ve studené kuchyni.

(Ne)zdravý strašák?

Vepřové (i drůbeží) sádlo je velmi kalorické, s jeho konzumací to proto není dobré přehánět, pokud nejste fyzicky aktivní. Nicméně „zdravé“ tuky v něm obsažené a nenasycené mastné kyseliny na nich navázané můžou být v menším množství tělu dokonce prospěšné – hlavně svalům, srdci a pomáhají také vstřebání některých vitaminů. V horkých zábalech se sádlo používá při léčbě horních cest dýchacích, v kosmetice pak v mastech na jizvy nebo opary. Výhoda sádla je samozřejmě to, že je čistě přírodní a neobsahuje dochucovadla ani barviva. Uvítají ho i lidé s intolerancí na laktózu.

TIP: Sádlo má dlouhou dobu spotřeby, skladujte ho v lednici, v temnu a chladu.

Sádlo do každé lednice

Sádlo nejčastěji pochází z prasečího hřbetu nebo dutiny břišní. Kostku nebo sklenici škvařeného sádla se vyplatí mít neustále v lednici. Kdo by čas od času nedostal chuť na čerstvý chleba se sádlem, solí, cibulí a pažitkou?

TIP: Vyndejte kostku z ledničky o chvilku dřív a nechte ji změknout při pokojové teplotě, aby se tuk dobře roztíral.

Využít ho můžete i při smažení – sádlo je na rozdíl od některých jiných tuků teplotně stabilní a přepaluje se až při teplotě kolem 180 °C. Navíc má příjemnou chuť, na řízek smažený na sádle proto jen tak nezapomenete! K vepřovému zase zkuste zelí připravené na sádle a nebudete litovat. Naše babičky na sádlo nedaly dopustit ani při pečení. Zkuste klasické buchty nebo luxusní sádlové koláčky s povidly.


Domácí škvarky

Škvarky patří mezi klasiky české kuchyně, které si můžete připravit i sami doma. Budete potřebovat hodinu času a videorecept šéfkuchaře Romana Pauluse, který vám řekne, proč je dobré před škvařením rozehřát v pánvi vodu, nebo jak zajistit, aby škvarky nenavlhly a neztratily svou křupavost.

Hotové je můžete uzobávat samotné, nebo z nich vyrobit pomazánku s vejci, okurkami, jarní cibulkou, hořčicí a majonézou nebo pikantnější pomazánku s chilli. Škvarky se hodí i do moravských pagáčků nebo do škvarkových houstiček z kynutého těsta. A vykouzlíte s nimi i hlavní chod, třeba strapačky se škvarky a kysaným zelím

A jak využíváte sádlo vy? Nebo dáváte přednost jiným tukům a olejům? Napište nám do komentářů!

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU