Sangria – léto po španělsku

Sangria – léto po španělsku

Léto je v plném proudu a s ním i party, kde nesmí chybět drinky všeho druhu. Naladěni na vlnu našeho Španělského týdne se nemůžeme nezmínit o sangrii. Ta patří k Pyrenejskému poloostrovu tak, jak tapas, o kterých jste si u nás mohli počíst v rámci předchozího španělského týdne.

Název sangria pochází z latiny, sangius znamená krev. Některé prameny však hovoří o tom, že název pochází od slova sakkari, což v sanskrtu znamená sladké víno.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Historie tohoto populárního nápoje sahá až do dob antiky, už tam se přidávalo do vína koření či kousky ovoce. O důvodech polemizují i samotní historici. Jedna z legend praví, že dříve byla voda často znečištěná a její konzumace nebyla tedy zrovna bezpečná. Mléko platilo spíše za nápoj pro děti, a tak jedinou možností bylo víno nebo punč. Ovoce a koření mělo srazit chuť vína.

Jiní se domnívají, že ten pravý podnět ke vzniku sangrie dali obyvatelé Andalusie. Ti prý začali přidávat ovoce do vína, aby zakryli fakt, že místní vína nejsou zrovna extra třída. Andalusie má skvělé podmínky pro pěstování ovoce, ne však vinné révy. Víno s ovocem nechali několik dní uležet a vznikl „poživatelný nápoj“.

Svoji slávu po celém světě získala však sangria až v roce 1964 na světovém veletrhu v New Yorku, kde byla v rámci španělského stánku představena. Sangria si vysloužila dokonce i pozornost Evropské unie, která jí udělila chráněné zeměpisné označení. Pokud si koupíte nápoj označený „sangria“, máte jistotu, že pochází výhradně ze Španělska nebo Portugalska.
 

Vyrobte si vlastní sangrii

Se sangrií je to podobné jako třeba s italskou polévkou minestrone – receptů je tisíce a liší se kraj od kraje, ročním obdobím atd. Které suroviny jsou však nezbytné?

  • Červené víno – I když Andalusané maskovali ovocem nekvalitní vína, vy sáhněte raději po tom, které vám chutná. Chuť vína je klíčová pro výsledný nápoj. Nemusíte však vždy použít jen víno červené, ochutnejte tzv. sangria blanca z bílého vína nebo sangrii z vína šumivého.
     
  • Brandy, případně ochucený likér (pomerančový) nebo třtinový rum.
     
  • Nakrájené ovoce – nejčastěji se používá pomeranč, citron, limetka, jablko, broskev, meloun, lesní plody, ananas, hroznové víno, mango, kiwi – tedy v podstatě cokoli. Sangrii můžete plně přizpůsobit tomu, co máte rádi a co třeba najdete doma. V některých receptech najdete i okurku nebo ředkvičky. Vlastně proč ne, taková okurka je dnes naprosto běžnou přísadou mnoha nápojů.
     
  • Šťávou z ovoce dodáme do nápoje ještě více ovocnosti, v případě, že jste použili kyselejší druhy ovoce, ho i dosladí.
     

A teď přichází důležitý bod – sangrii s ovocem nechte několik hodin marinovat v lednici. Ovoce potřebuje čas, aby se všechny jeho chutě a aroma rozležely.

Před podáváním přilijte sodovku, nesmí chybět led, studená sangria vás v parném dni krásně osvěží. Podávejte do džbánku.

Pro všechny, kterým se do vyrábění vlastní sangrie moc nechce, tu máme skvělou zprávu. Sangrii seženete také v prodejnách Lidl.

Sangrie dodá šmrnc nejen každé letní party, jejíž hostitel bude za hvězdu. Tak na to příště pamatujte. Dávejte však pozor na to, kolik toho vypijete. O tomto nápoji se rozhodně nedá říct, že se ranního bolehlavu nemusíte bát.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU