Šest druhů indického chleba

Šest druhů indického chleba

.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

V Indii se podává rovnou několik desítek nejrůznějších druhů pečiva. Podívejte se na blog Kuchyně Lidlu a naučte se plno zajímavého o těch nejznámějších! Tak jako u nás najdete rozmanitý výběr houstiček a rohlíků, indická kuchyně oplývá více než třiceti různými druhy chlebů. My vám představíme šestici těch nejznámějších.

Kynuté, pečené, smažené, vařené v páře nebo rozplácnuté na stěně pece tandoor. Indické chleby se liší region od regionu. Obilným „impériem“ Indie je stát Paňdžáb, kde se pěstuje více než polovina celkové produkce pšenice z Indie. Někde se na jejich přípravu ale využívá i cizrna.

Indové pečivo většinou podávají jako přílohu k hlavnímu jídlu. Chléb se také používá místo příboru, kdy si tak Indové tradičně pravou rukou nabírají i třeba polévku. Kouskem chlebové placky se totiž nejlépe vytře z talíře nebo hrnce i poslední zbytek kari.

Šest nejznámějších indických chlebů

Čapátí

Slovo „chapat“ v hindštině znamená „facka“ – a opravdu i tato chlebová placka vzniká plácnutím a natažením těsta, než se nakonec opeče na pánvi. V Indii je čapátí součástí každodenního jídelníčku.

Naan

Asi nejznámější z indických druhů pečiva je tahle podlouhlá kynutá chlebová placka. Přidává se do ní bílá mouka, jogurt a tradičně se peče na stěnách indické pece tandoor. Vy si ale můžete naan opéct doma na pánvi podle receptu Romana Pauluse. Ještě horký naan se potírá rozehřátým máslem, do kterého se dá přidat i česnek nebo čerstvé bylinky.

Parota

Nekynutá křehká placka může svým vrstvením připomínat naše listové těsto. Podává se jako příloha, ale často je už sám něčím naplněný – třeba cibulí, sýrem, masem, ale dokonce i čokoládou nebo sladkým kondenzovaným mlékem.

Papadum

Křupavá chuťovka má asi deset různých variant pojmenování, které znějí všechny podobně roztomile. Pro papadum je charakteristická výrazná vůně římského kmínu a připravuje se zpravidla z fazolové mouky.

TIP: Do indického pečiva se často přidává mouka z luštěnin, ať už jsou to fazole, čočka nebo třeba cizrna. Luštěniny se zbaví slupek a vnitřek se rozemele a proseje. Díky tomu je tato mouka dobře stravitelná a navíc, stejně jako luštěniny samotné, obsahuje velké množství vitaminů a minerálů.

Puri

Klasické indické pokrmy, jako je korma, kari nebo dhál často doplňuje dozlatova smažený a nadýchaný bochánek puri. Nekynuté těsto se při ponoření do horkého oleje nafoukne, a tak je možné ho i naplnit směsí kari nebo třeba cizrny. Tyto bochánky jsou často součástí indické snídaně.

Dosa

Tenoučké placky se vyrábí z rýže a černé čočky. Opékají se na pánvi jako palačinky a stejně tak se potírají náplní a zatočí se do ruličky. Plní se směsí různé zeleniny a společně s puri se také podávají k snídani nebo lehké svačině.

Kolik druhů indického chleba už jste ochutnali? A zkoušeli jste si některý z nich připravit doma? Napište nám do komentářů.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU