Silvestr s dětmi: dobroty, které je zabaví
Doba čtení -20 minut

Silvestr s dětmi: dobroty, které je zabaví

Prodlužte svým dětem na Silvestra večerku a zapojte je rovnou i do příprav. Skladbu občerstvení přizpůsobte malým nezbedníkům.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Prodlužte svým dětem na Silvestra večerku a zapojte je rovnou i do příprav. Skladbu občerstvení přizpůsobte malým nezbedníkům. Nakonec určitě nebudou sami, kdo ocení odlehčení a nápaditost vlastnoručně připravených dobrot.

 

Všechno vykrájet!

 

Zelenina, ovoce i pečivo veselých tvarů jsou vděčné jak na přípravu, tak na celovečerní uždibování. Vezměte ještě jednou do akce vykrajovátka vánočního cukroví a společně s dětmi vykrájejte, na co přijdete. Salátovou okurku, bílou ředkev, papriku, toustový chléb, ale třeba i vaječnou omeletu nebo sýr. To vše můžete ve formě srdíček, kytiček nebo hvězdiček servírovat jednotlivě v misce nebo vymyslet dětem další práci a nechat je napíchat všechno na párátka a špejle.

 

TIP: K vykrájené zelenině připravte jednoduchý dip z bílého jogurtu nebo zakysané smetany a čerstvých bylinek. Přidejte pár kapek citronu a trochu medu. Skvělým doplňkem k čerstvé i pečené zelenině je také dip z pečeného lilku baba ganoush, který lehce připravíte podle video receptu Romana Pauluse. Při podávání dip posypte zrníčky gránátového jablka.

 

TIP: K zelenině a dipům se bude hodit originální příloha. Upečte si s dětmi předem originální zvířátkové nehousky. Pár kousků může klidně zůstat na novoroční snídani.

 



Ozdob není nikdy dost

 

Silvestrovské pohoštění nemusíte mít nutně nachystané na příchod prvního hosta. Naopak – některý z pamlsků může být připravený k dotvoření během večera. Děti milují zdobení a pokud je chcete zabavit při čekání na půlnoc, pár misek jedlých ozdůbek je spolehlivě potěší. Připravte si klasické pečené slané tyčinky, rozehřátou polevu a hlavně zdobení – barevnou cukrovou rýži, perličky, srdíčka a cokoliv dalšího, čím půjde polevu zasypat. Ale pozor, u této zábavy se pravděpodobně nezaseknou jen děti, ale nejspíš i pár dospělých.

 

Příchod nového roku je potřeba oslavit nejen jídlem. Dejte dětem prostor, aby si vyrobily vlastní slavnostní „chrastítka” a „mávátka” i další dekorace. Využijte k tomu – tematicky – dřevěné příbory, dřívka a papírové talířky. Na nanuková dřívka se jednoduše nalepí rolničky, přidá se pár barevných stužek a je hotovo.

 

Tři, dva, jedna…

 

Kdy jindy si s dětmi nenásilně procvičit číslice než během odpočtu posledních hodin roku. Vyrobte společně číslice z listového těsta. Ty pak můžete skládat dohromady do letopočtu stávajícího nebo toho příštího. Nebo nechte děti poskládat i letopočty jejich narození a zábavná hra je na světě! Číslice posypte oreganem a doplňte je jednoduchou rajčatovou salsou.

 

TIP: Kornouty nemusí být jen na zmrzlinu! Pořiďte hotové oplatkové kornouty a připravte k nim mísu ovocného salátu, který si do nich hosté budou sami nabírat. Nachystejte i javorový sirup na zakápnutí nebo oříškový posyp.

 

Na zdraví!

 

Na závěr nemůže chybět novoroční přípitek pro všechny. Využijte část jedlého zdobení a nazdobte dětem jejich vlastní skleničky. Okraje panáků potřete citronovou nebo pomerančovou štávou a pak je namočte do cukru. Jako přípitek pro nejmenší podávejte buď čisté mléko nebo nealko likér – k jeho přípravě použijte domácí vánoční sirup, který najdete mezi tipy na jedlé dárky.

 

TIP: K dětskému „panáku“ s mlékem či likérem přidejte malé sušenky na párátku. Upéct je můžete podle receptu na domácí sušenky. Jen tentokrát z těsta vytvarujte malé kuličky.

 

A jak letos vaše děti zabavíte na Silvestra vy? Máte nějaký osvědčený silvestrovský snack? Napište nám!

 

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU