Sirupy – lékárna našich prababiček

Sirupy – lékárna našich prababiček

Taky máte rádi domácí limonádu nebo bylinkový čaj s hustým slaďoučkým sirupem?
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Taky máte rádi domácí limonádu nebo bylinkový čaj s hustým slaďoučkým sirupem? Určitě si vzpomínáte na mládí. Jakmile jsme onemocněli a dostala nás na starosti babička, vyfasovali jsme těžkou peřinu, šátek kolem krku a heřmánkový čaj. Ale k tomu byl i příjemný bonus – bylinkové sirupy, které nám pomáhaly s nemocí zatočit. Babičky totiž ještě dobře pamatovaly, která bylinka nás v uzdravení podpoří, která nám dodá potřebnou energii na boj s virózou a která bylinka pomůže snížit horečku nebo zkrotit kašel. Zvládali jsme tak běžné nemoci bez chemie, prášků a ještě jsme se vyléčili tak rychle, že nám zbyl čas na lumpárny za domem. Pamatujete? My ano, a proto si dnes k sirupům – podceňovaným popelkám kuchyně – něco málo povíme.

Bezinkový sirup – oblíbená klasika

Bezinky spolu s heřmánkem kralují našim bylinkám. Rostou na každém rohu, snadno se sbírají, náramně voní a umí vykouzlit ten nejoblíbenější sirup. Recept na něj je opravdu snadný a zvládne ho úplně každý. Z bezinkového sirupu v mžiku vyrobíte chutnou limonádu, polijete s ním palačinky a na lžičce ho můžeme užívat i na snížení horečky. Lze z něj i vyrobit chutný dezert – zkusili jste někdy bezovou pěnu? Jestli ne, je nejvyšší čas to napravit.

Rakytníkový sirup – moderní vitaminová bomba

V poslední době se vrací ke slovu rakytník. Kyselé svítivě oranžové bobule totiž obsahují mnohem více vitaminu C než oblíbené šípky nebo citron. Za sychravého podzimu není nic lepšího než si dát bezkonkurenční rakytníkovou limonádu. Slaďoučká zářivá šťáva ozdobená lístky čerstvé máty okouzlí každou nečekanou návštěvu. Navíc vám můžeme garantovat, že tuhle vitaminovou nálož neodmítne ani vaše dítko, a ještě bude žadonit o další várku.

Romantická levandulová limonáda – hvězda letní párty

Co takhle něco netradičního? Už jste zkusili jemný levandulový sirup nebo rebarborovou limonádu?

Levandulová limonáda vás snadno zklidní po hektickém dni a pomůže vám v pohodě vychutnat každý okamžik. Není nic lepšího než si udělat 30 minut pro sebe, připravit si růžový drink a vychutnat pár oblíbených písniček před zdoláváním večerním rodinných starostí, jako jsou úkoly s dětmi a příprava aktovek na další den. A pokud se chcete vytáhnout před kamarády, pohostěte je osvěžující limčou z čerstvé rebarbory a zázvoru. Pravá sladká lahůdka pro dospěláky, podávaná v létě na ledových kostkách, skvěle doplní každou párty nebo letní grilování.

Triky a tajné tipy k sirupům

Máte raději hustý sirup podobný medu, nebo tekutou šťávičku, co se snadno rozmíchá? Obojí má své pro i proti, ale jak udělat sirup hustý? Je to vlastně úplně snadné – vařte ho mnohem déle, dokud vám konzistence nebude vyhovovat. Ale pozor, vyvaříte tak takřka všechen vitamin C. Proto je lepší sirupy bohaté na tyto vitaminy spíše jenom zahřát a nevařit. Sice budou tekuté, ale zato plné zdraví. Oproti tomu takový jitrocelový nebo rýmovníkový sirup můžete svařit do velmi husté konzistence, která se bude skvěle hodit na různé dezerty, zmrzliny a třeba i na mlsání na lžičce.
A co takhle dodat sirupu trochu jiskry? Zkuste do klasického receptu přidat oblíbené koření, jako je badyán, skořice nebo kardamon a uvidíte, jak příjemně vás léty prověřený recept dokáže překvapit.

Okoukaná limonáda – co dalšího se sirupem?

Sirup není jenom na limonádu v létě a do čajů na podzim. Dají se s ním dělat hotové zázraky! Nevíte, co ke svačině? Nakrájejte jablíčko na měsíčky, posypte skořicí a pokapejte oblíbeným sirupem. Nebaví vás každodenní okoukané ovesné vložky k snídani? Přidejte lžičku sirupu z granátového jablíčka. Chystá se grilovačka a vy nevíte, co připravit na párty? Uvařte sirupovou pěnu, použijte na ní třeba zázvorový sirup, rozdělte do malých skleniček, ozdobte čokoládou, oplatkou a lístky máty a uvidíte, jak budou hosté nadšení. Nevíte, co za dobrotu v neděli upéct? Zkuste šachovnicovou buchtu, jen nahraďte javorový sirup třeba bezovým. A je spousta dalších způsobů, jak sirup využít, pokud vám tedy ze spíže nezmizí sám prostým ujídáním ?.

Rada nad zlato – univerzální recept

Chcete zkusit nějaký nový sirup, ale nemůžete na něj najít recept? Máme pro vás jeden univerzální, který se hodí na většinu domácích sirupů.

  • 1 l šťávy z bobulí / výluhu z bylinky
  • 1 kg cukru
  • 1 bio citron
  • (10 g kyseliny citronové) – tu přidejte, chcete-li prodloužit trvanlivost

Připravte si základ (šťáva nebo výluh z bylinek), přidejte cukr, vymačkejte citron a zahřívejte do rozpuštění cukru. Chcete-li hustý sirup, vařte, dokud nebudete spokojení s hustotou. Plňte do čistých lahví a skladujte v lednici. Tento recept lze použít na většinu základních sirupů a samozřejmě lze upravit dle chuti.

A jaký je váš nejoblíbenější sirup? Podělte se s námi o vyzkoušený recept do komentářů.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU