Smyslný talíř aneb afrodiziaka v kuchyni

Smyslný talíř aneb afrodiziaka v kuchyni

Jídlo není jen občerstvení, díky němuž získáváme každý den energii – jíme i s potěšením a jídlo je pastva pro oči.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Jídlo není jen občerstvení, díky němuž získáváme každý den energii – jíme i s potěšením a jídlo je pastva pro oči. Chuť, vzhled, vůně –to vše má vliv na konečný dojem z jídla. Náš talíř je tedy zdrojem podnětů. Každý z nich u nás vyvolává nějakou reakci – potěšení, štěstí, spokojenost pro toho, kdo pociťuje zcela nové nebo naopak známé a oblíbené chutě.

Jídlo se v tu chvíli stává něčím víc než jen denním rituálem: smyslnou zkušeností, která pozitivně ovlivňuje naši náladu. Takto správně sestavený oběd může mít mnoho společného s láskou! Přitom spojení mezi světem citů a světem chutí je mnohem více. Co jsou afrodiziaka a co lze připravit k večeři na Valentýna?

Milostné složení: tým smyslných pomocníků

O afrodiziakách (jejichž název je, ne bez důvodů, odvozen od Afrodity, řecké bohyně lásky a plodnosti) slyšel asi každý, ne všichni však ví, že i ty v kuchyni nejrozšířenější suroviny mají renomé milostných posilovačů.

Jak fungují afrodiziaka? Některé povzbuzují smysly už jen svým vzhledem (např. barvou – jahody a chilli snadno navozují milostné asociace), kromě toho umí ovšem mnohem více. Vliv afrodiziak na povzbuzení našich smyslů v důsledku pocitu spokojenosti je téma, které zajímá nejen vědce, ale i ostatní, jejichž koníčkem je vaření. Stojí za to zjistit, zda láska těch, které milujeme, opravdu prochází žaludkem. Která jídla jsou afrodiziakální? Zde je několik výrobků, které by neměly chybět na nákupním seznamu při plánování večeře na Valentýna:

  • Chilli papričky  – jídlo, které okořeníme čerstvými chilli papričkami (např. lehký salát, pečená ryba nebo těstoviny) určitě vzbudí vášeň během večeře ve dvou. Důležité je nepřehnat to. Zahraje-li chilli v receptu příliš významnou roli, může dojít k požáru, jenž nebude mít moc společného s citovým vzplanutím. I malá paprička způsobí zvýšení krevního tlaku a teploty těla, aktivuje nervové konečky a zvedne hladinu endorfinů. Chilli spolu s čokoládou tvoří zajímavé duo, které může zpříjemnit jídlo!
  • Ryby a mořské plody – vypadají skvěle na talíři, a proto stojí za to zapojit je do valentýnského jídelníčku. Mezi mořskými plody, které působí na naše smysly, vedou mušle. Jsou ústřice afrodiziaky? Poukazují na to jednoznačně jejich vlastnosti: vysoký obsah zinku, minerálů, vitamínů a bílkovin, podporujících fungování hormonálního systému. Vedle ústřic, které jsou často součástí romantických večeří, stoji za to zmínit také lososa a tuňáka. Maso těchto ryb napomáhá produkci hormonů a ovlivňuje naši dobrou náladu. Navíc skvěle chutná! Pokud je nejíme denně, dokážou ozvláštnit svátek zamilovaných.
  • Hřebíček – není jen přírodní zbraň našich babiček proti infekcím, ale také silné afrodiziakum. Známý je svým zahřívacím účinkem, přitom mnozí oceňují i jeho krásnou vůni. Hřebíček obsahuje éterický olej stimulující naši nervovou soustavu. Taková horká čokoláda s hřebíčkem nádherně rozvoní únorové odpoledne ve dvou. Hřebíček navíc skvěle ozvláštní chuť brusinkové omáčky, která se krásně snoubí např. s vepřovou panenkou.
  • Rajčata – přestože Francouzi byla nazývána „jablky lásky”, dnes mnohem méně rozzáří naši představivost, spojujeme si je spíš s každodenním vařením. Nelze však zapomínat, že chuť často vzniká během pozorování. Rajčata rudá jako slunce nás pozitivně naladí (zejména, když uprostřed zimy začínáme vyhlížet první známky jara) a způsobí příval energie, o kterou se můžeme podělit s druhým člověkem. Červený prvek na valentýnském talíři je ideálním úvodem společného večera!
  • Zázvor – společná večeře – romantický okamžik, během kterého se můžeme věnovat výhradně tomu druhému. Než k tomu však dojde, postarejme se o to, aby jídlo nebylo původcem žaludečních problémů. Zázvor, který také patří mezi afrodiziaka, bude zároveň našim strážcem a pomůže nám strávit všechny kulinářské záchvěvy – vše díky tomu, že zázvor podporuje zažívání. Navíc lehce zahřívá a stabilizuje krevní tlak.

Vybrali jste surovinu, kterou chcete použít k přípravě večeře na Valentýna, ale chybí vám skvělý recept? Podívejte se do našeho jídelníčku pro zamilované:

Spojení mořských plodů, chilli a zázvoru bude ideální během večeře po asijsku, kam patří i uvolněnější atmosféra a společné pojídání vznikajících provoněných toustů!

Milovníci steaků zcela jistě ocení ve valentýnském menu maso a atmosféru zahřeje skvělá chilli omáčka s mátovou tečkou.  

Jídlo plné afrodiziak – fenykl mezi ně patří také. Rizoto na víně uspokojí milovníky tradičních italských chutí a zajistí dokonalou večeři na Valentýna.

Jednoduché a vynikající jídlo, které ocení milovníci minimalistické elegance na talíři. Nazdobte ho plátky lilku, pečených rajčat a strouhaným parmazánem.

Tento výjimečný večer ochutnejte něco nového nebo vytvořte doma své oblíbené chutě. Pokud vaše drahá polovička zbožňuje asijskou kuchyni, určitě zkuste tento recept!

Ptáte se, zda afrodiziaka opravdu fungují? Názory jsou rozporuplné, stojí to za to vyzkoušet během romantické večeře, i když k tomu přistupujete tak trochu skepticky. Nakonec největší radost během večeře ve dvou vám dá společné objevování chutí!

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU