Špecle – klasika alpské kuchyně

Špecle – klasika alpské kuchyně

Noky nebo bude se objevují snad ve všech kuchyních, které se trochu liší způsobem přípravy a podáváním, na Slovensku se připravují halušky, v Itálii gnocchi atd. Špecle jsou moučné nudle nebo chcete-li noky, původně pocházející z Bavorska a Rakouska. Známé a oblíbené především na venkově, rychle získaly obrovskou popularitu a, zejména v Evropě, jsou dnes jedním z nejznámějších pokrmů. Jsou velmi oblíbené v Německu, kde je lze najít nejen v restauracích, ale také v mnoha obchodech, a to jak v podobě hotového jídla, tak i polotovaru k samostatné přípravě doma. Díky tomu jsou špecle dostupné kdykoliv na ně přijde chuť. Špecle jsou také pochoutkou tyrolské kuchyně, kde je servírují na několik způsobů.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Jak servírovat špecle?

Špecle lze podávat na několik způsobů. Dokonale chutnají s omáčkou, masem, škvarky, klobásou nebo sýrem. Poslouží i jako vynikající příloha k obědovým pokrmům, kterou lze střídat s brambory, kroupami nebo rýží. Osvědčí se také ve formě samostatného pokrmu bez zbytečných přísad. V některých zemích jsou špecle podávány i na sladko.  

Jak připravit špecle?

Špecle jsou na přípravu velmi jednoduché a budeme na ně potřebovat jen mouku, vejce, mléko a sůl. Během přípravy spojíme všechny suroviny a vypracujeme těsto. Až je hotové, tak ve velkém hrnci přivedeme k varu osolenou vodu. Následně na prkýnku odkrajujeme kousky těsta přímo do vroucí vody. Špecle jsou vařené, jakmile vyplavou na povrch, poté scedíme. S přípravou vám pomůže i video, kde vám poradí náš šéfkuchař Roman Paulus.

Těsto na špecle můžete také podobně jako těstoviny ochutit například špenátem.

Strojky na špecle

Výše uvedený postup je tradičním způsobem přípravy špeclí, který je zároveň stále vzácnější. Současně se k jejich přípravě používají strojky, které vše zjednoduší. Na přípravu špeclí lze použít:

  • Hoblík – přístroj připomínající struhadlo. Položíme ho na hrnec a pomocí speciální nádoby strouháme těsto skrz dírky přímo do vroucí vody.
  • Lis – připomíná lis na brambory, jen má větší dírky. Takto vyrobené noky jsou delší a mohou připomínat nudle.
  • Mlýnek na zeleninu – Jeho využití je všestranné. Tento kovový přístroj připomíná sítko  s dlouhou páčkou.
  • Síto na špecle – je velké kovové síto, které položíme na hrnec a pomocí plastové nebo silikonové lopatky pasírujeme těsto přímo do vroucí vody.

Pokud nemáme doma tyto pomocníky, můžeme na špecle použít třeba strojek na maso nebo obyčejné sítko - jen je zapotřebí, aby dírky, skrz které budeme tlačit těsto, byly dostatečně velké.

 

Jak se špecle podávají?

Způsobů, jak připravovat špecle, je mnoho, oblíbené jsou například Käsespätzle. Používá se emmentaler, vynikající jsou také se sýrem s modrou plísní, např. roquefort. Doplníte-li tento pokrm osmaženou cibulkou, můžete jej konzumovat samostatně bez dalších příloh.

V rakouské kuchyni existují další variace tohoto jídla: špecle se špenátem, tzv. Spinatspätzle, podávané se škvarky a zakysanou smetanou a játrové špecle servírované ve vývaru tzv. Leberspätzle.

Jako příloha se špecle hodí například ke kuličkám z mletého masa s krémovou omáčkou. Skvěle chutnají také v kombinaci s další alpskou pochoutkou – schwarzwaldskou šunkou a zelím.

Špecle je tradiční pochoutka německé a rakouské kuchyně, kterou si můžete snadno připravit doma! Vyberte si svoji oblíbenou variantu špeclí a přesvědčte se, jak je to jednouché! S masem, se sýrem, se škvarky anebo jako samostatné jídlo? Které špecle dnes připravíte vy?

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU