Sůl nad zlato? O soli a její konzumaci

Sůl nad zlato? O soli a její konzumaci

Sůl je součástí našeho jídelníčku od nepaměti. Již ve starověkem Římě byla používána jako konzervační prostředek masa, ryb a sýrů. Ve středověku byla tak cenná, že v rámci obchodních styků sloužila jako platební prostředek a byla nazývána bílým zlatem. V 90. letech 20. století se o ni začali zajímat vědci z důvodu zvýšeného výskytu problémů s krevním tlakem a předpokladu, že obsažený v soli sodík jej negativně ovlivňuje. Jak je to tedy se solí? Je opravdu cennější než zlato, nebo se spíš jedná o velké riziko?
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Co je vlastně sůl?

Sůl, chemicky chlorid sodný je v běžném skupenství bílý prášek, který se někdy doplňuje o nevelké množství jodu. Sodík je prvkem z řady alkalických kovů a elektrolytem. Jaký má vliv na náš organismus? Je toho opravdu hodně. Je potřebný k udržování elektrolytové rovnováhy organismu, pozitivně ovlivňuje nervovou a svalovou soustavu. Společně s draslíkem reguluje svalové napětí a srdeční činnost a udržují správný osmotický krevní tlak. Sodík má vliv na hladinu vody v organismu a je součástí vodného roztoku buněk a tkání.

Kolik sníme soli?

Nabízí se otázka, proč se stále častěji mluví o škodlivém vlivu soli a omezování jejího množství v jídle a potravinách, pokud je sodík nutný k správnému fungování našeho organismus? Odborníci doporučují spotřebu asi 5 g soli za den. Toto množství asi jedné kávové lžičce. Výzkumy ovšem ukazují, že průměrná dávka soli na den, kterou průměrný Čech zkonzumuje, je více než dvojnásobná. Problém spočívá v tom, že je velmi obtížné kontrolovat množství soli, které během dne organismu dodáme. I když máme vládu nad vlastní slánkou a množstvím soli v doma připraveném jídle, obsah soli v kupovaných potravinách stěží ovlivníme.

Co může velké množství soli způsobit?

K negativním vlivům, které jsou výsledkem konzumace většího množství soli, patří:

  • zadržování vody v těle,
  • zvýšení krevního tlaku a z toho plynoucí nemoci krevního oběhu,
  • zátěž na ledviny,
  • mozkové příhody,
  • vyšší riziko obezity a cukrovky II. typu.
     

V jakých výrobcích najdeme nejvíce soli?

Velký obsah soli mají průmyslově zpracované potraviny, které obsahují aditiva, například:

  • instantní polévky a omáčky,
  • konzervované potraviny,
  • bujóny a polévkové koření,
  • slané pochoutky – chipsy, tyčinky,
  • fast food.

Velké množství soli obsahují rovněž uzeniny, klobásy a sýry. Proč výrobci potravin tak s oblibou používají velké množství soli? Sůl je totiž jednou z nejdostupnějších a nejlevnějších konzervačních látek, která prodlužuje dobu spotřeby. Navíc zvýrazňuje chuť.

Jak to nepřehánět se solí?

Pokud trpíte vyšším krevním tlakem, měli byste se zamyslet na tím, jestli by vám neprospěla dieta bez soli. Naopak pokud však žádné zdravotní problémy nemáte, není důvod konzumaci soli omezovat. Co více – i nedostatečné množství sodíku má na organismus negativní dopad a ohrožuje zdraví.

Nejlepší radou je střídmost. Doma se snažte sůl opravdu omezit a nahradit je třeba bylinkami, např. bazalkou, majoránkou nebo petrželí, které jsou rovněž výrazné. Používejte rovněž více druhů koření a za nějakou dobu zjistíte, že sůl není tak nenahraditelná, jak jste si možná mysleli.

Pusťte se do vaření!

V případě hotových jídel nemáte šanci ovlivnit jejich složení. Proto se nebojte pustit do vaření, jen tak budete mít kontrolu nad tím, kolik soli do sebe dostanete. V Kuchyni Lidlu najdete mnoho receptů, které se solí šetří, mrkněte. Přesvědčte se sami, že sůl není nenahraditelná.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU