Sušenky do packy: pečeme (nejen) pro pejsky

Sušenky do packy: pečeme (nejen) pro pejsky

.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Jak nejlépe ovlivníte složení toho, co jíte? No přece tak, že si jídlo sami připravíte. A to samé platí i pro psí pamlsky! Jejich příprava je jednoduchá a mlsání vašeho čtyřnohého miláčka budete mít pod kontrolou.

Než přejdeme k samotným tipům na pečení, je dobré zmínit, jakým surovinám, které jsou pro nás běžné, by se měli psi vyhýbat. Co tedy do psích pochoutek rozhodně nepatří?

  1. Čokoláda – nepřítel číslo jedna, psí trávicí trakt ji totiž nedokáže zpracovat.
  2. Xylitol – přírodní sladidlo, které se běžně vyskytuje v různých cukrovinkách, pro psy je ale tato látka toxická.
  3. Rozinky – stačí pár rozinek, které mohou vašemu pejskovi způsobit nepříjemné ledvinové nevolnosti.
  4. Sůl – samozřejmě, že menší množství soli pejskovi žádné větší potíže nezpůsobí, je ale potřeba s ní šetřit.
  5. Ořechy – ořechové plody jsou zrádné. Mohou u psů vyvolat alergickou reakci nebo mohou přenášet různé druhy plísní.

Do pečených psích sušenek naopak můžete přidat takové potraviny, které pejsci ve své výživě potřebují. Místo klasického oleje můžete použít olej dýňový, který je bohatý na vlákninu a beta-karoten.

TIP: Pokud byste se rozhodli péct pro čtyřnohé členy vaší domácnosti častěji, nebude od věci pořídit speciální lososový olej, který je běžně dostupný ve zverimexu a který je ideální pro psy, případně i pro kočky, které mohou sušenky klidně dostávat také. 

Jako základ pro zvířátkové sušenkové těsto může posloužit různá zelenina. Třeba mrkev, která také obsahuje beta-karoten, nebo batáty – ty jsou pro domácí zvířátka vhodnější než klasické brambory. Psi většinou mají moc rádi burákové máslo, které pro ně ale také není úplně ideální pochoutkou. Když s ním ale lehce ochutíte těsto na sušenky, zvířátkům to neuškodí a určitě si domácí pamlsky zamilují.

Vaše první těsto na sušenky pro domácí miláčky může vypadat třeba takhle:

  • jeden hrnek najemno nastrouhaných batátů nebo mrkve
  • dvě vejce
  • ½ hrnku celozrnné mouky
  • ½ hrnku najemno mletých ovesných vloček
  • 3–4 lžíce oleje (olivový, dýňový nebo lososový)
  • lžička arašídového másla

K nastrouhaným batátům přidejte vejce, mouku, jemně mleté vločky a zalijte vše olejem tak, abyste vytvořili kompaktní hmotu. Olej i vločky můžete přidávat podle potřeby, abyste dosáhli ideální konzistence. Na závěr můžete dochutit lžičkou arašídového másla. Z těsta uplácejte placičky, nebo ho vyválejte a vykrojte tvary, podobně jako třeba při pečení cukroví z lineckého těsta. Sušenky pečte v troubě na 170 °C podle velikosti, cca 15 minut dozlatova.

TIP: Těsto můžete obměňovat podle toho, co mají vaši mazlíčci rádi. Přidejte třeba do sušenek i trochu masové konzervy nebo třeba tuňáka či jinou rozmixovanou rybu.

Sušenky nechte po upečení pořádně vyschnout, ať jsou křupavé a déle vydrží. Je také možné je nepéct, ale spíše sušit – tedy nechat je v troubě déle na nižší teplotu. Až do vychladnutí je nechte rozprostřené na pečícím papíře. Takto proschlé a křupavé keksy pak vydrží i několik týdnů. 

Už jste někdy zkoušeli upéct pamlsky pro svého psa či kočku? Máte pro nás tip, co jim chutnalo nejvíce a co vůbec? Napište nám!

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU