Tempura

Tempura

Smažené kousky ryb nebo masa v jemně křupavém těstíčku patří k asijským pochoutkám. Sladkokyselé kuře z čínské kuchyně nebo thajské krevety v tempuře – to jsou pravděpodobně nejznámější příklady využití těstíčka na smažení, čili tempury. Kde tato pochoutka vznikla a jak se připravuje? Čtěte dál.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Tempura – těstíčko z japonské kuchyně

Japonci jsou mistři v přípravě tempury. Kromě restaurací, které nabízí sushi, velké oblibě se těší rovněž ty podniky, které nabízí tempuru, tedy tzv. tempura-ya. Odborníci od využití tempury v kuchyni se pak nazývají tempura-ya-san. Historie tohoto pokrmu sahá do 16. století, ovšem nevznikl v Japonsku, jak  by se na první pohled mohlo zdát.

Tempuru do Země kvetoucích višní přivezli portugalští misionáři - jezuité. Její název pochází z latiny od slov Quatorum tempora, což znamená "suché dny”. Tento pojem v křesťanském ritu označoval období přísného postu, který byl dodržován vždy na začátku nového ročního období. Jediným pokrmem, který mohl být během postu podáván, byla právě tempura. Křesťané, kteří v Japonsku bydleli, tento pokrm rozšířili po celém ostrovu, Japonci ho poté začlenili do své národní kuchyně a proslavili na celém světě.

Tempura – jak ji připravit

Tajemství tempury tkví ve správné konzistenci těstíčka. To se připravuje z mouky a vody. Můžete použít klasickou pšeničnou mouku, ale mnohem lepší je směs pšeničné mouky s kukuřičnou, rýžovou nebo bramborovou. Tempura připomíná těstíčko na palačinky, ale je mnohem hustší a nemělo by se dlouho míchat. Potěšující je, že během přípravy tempury se vůbec nemusíme bát vzniklých hrudek, protože ty během smažení jednoduše zmizí. Krátké míchání těstíčka zajistí, že mouka uvolní jen malé množství lepku. Navíc voda k jeho přípravě musí být ledová a rovněž hotové těsto je dobré nechat ještě chvíli v lednici zchladit. Díky tomu těstíčko bude po usmažení příjemně křupavé.

V tempuře se obvykle namáčí kousky ryb, sépiové kroužky, krevety, mušle, houby nebo nakrájená zelenina. Smažené surovině je tedy nutné přizpůsobit i hostotu těstíčka. Hustší těsto (konzistence vysokoprocentní smetany) se hodí k přípravě mořských plodů a tučných ryb, řidší k přípravě zeleniny, ryb s jemným masem a měkkýšů.

Malé kousky se namočí v těstíčku a smaží na rozehřátém oleji v teplotě 175-180 °C. Čas smažení je krátký – asi 4-5 minut. Tempuru je nutné po celou dobu smažení hlídat, protože se ráda připaluje. Po usmažení ji odložte na papírový kuchyňský ručník a zbavte ji přebytečného tuku. Poté ji osolte a podávejte. Nejchutnější je čerstvá a ještě teplá. Originálně se servíruje s omáčkou tentsuyu,  která se připravuje z dashi, sójové omáčky a mirinu.

 

Jak si na tempuře pochutnat?

Tempura může tvořit samostatné jídlo, ale bývá rovněž podávána jako příloha. Můžete ji přidat do polévek undon nebo ramen. Usmažené kousky zeleniny nebo ryb můžete podávat spolu s rýží nebo čerstvou syrovou zeleninou. Tempura se přidává i do sushi. V některých restauracích se můžete setkat se závitkem s krevetou v tempuře uvnitř nebo celý sushi závitek se ponoří do těstíčka, usmaží a nakrájí na kolečka.

Pokud si chcete připravit tempuru u sebe doma, využijte recept Romana Pauluse na lososa smaženého v nori řase. Dozvíte se, jak správně těstíčko na tempuru připravit a jak lososa smažit, aby zůstal uvnitř pěkně šťavnatý. Podívejte se nejdříve na naše video a potom už začněte sami experimentovat s různými druhy ryb a zeleniny. Itadakimasu!

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU