Těstoviny jako od pravé italské donny
Škola vaření

Těstoviny jako od pravé italské donny

Těstoviny, italsky pasta, se v různých obměnách vaří po celém světě. Co kdybyste však tentokrát zkusili těstoviny domácí?
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Těstoviny, italsky pasta, se v různých obměnách vaří po celém světě. Tato klasika italské kuchyně je velice oblíbená, protože těstovinové pokrmy mohou být klidně do půlhodinky na stole, uvaříte těstoviny, orestujete maso nebo zeleninu, připravíte omáčku, smícháte a je hotovo. Co kdybyste však tentokrát zkusili těstoviny domácí?

Někteří lidé se při vyslovení slov „domácí těstoviny“ přímo orosí hrůzou. Není čeho se bát, jsme si jisti, že to zvládne úplně každý. Jídlo možná nebude na stole do 30 minut, ale do hodinky určitě. Dříve než se pustíte do vaření, je důležité vybrat kvalitní suroviny:

1. Mouka

Chcete-li připravit italské těstoviny, použijte italskou mouku - semolinu. Semolina je pšeničná krupice umletá z tvrdozrnné pšenice. Tato mouka má vyšší obsah lepku než běžná pšeničná mouka. Použít však můžete i jiný druh mouky – rýžovou, kukuřičnou, pohankovou…

2. Čerstvá vejce

Pamatujte si železné pravidlo, na 100 g mouky jedno vejce.

3. Olivový olej

Do těsta se přidává pouze kapka, ale je potřeba sáhnout po kvalitním oleji.

Základní těsto můžete však ochutit i dalšími přísadami – vyzkoušejte třeba těstoviny špenátové, šafránové nebo sépiové. Ale pozor na suroviny, se kterými je budete kombinovat. Ke špenátovým těstovinám stačí podávat jen lehkou rajčatovou salsu, k šafránovým se hodí smetanová omáčka a sépiové si přímo brilantně rozumí s rybami a mořskými plody.

 

 

Nyní se pustíme do přípravy samotného těsta. Máte-li možnost, nechat ho zpracovat robotem, využijte ji, těsto se musí opravdu důkladně propracovat. I poté však ještě vezměte těsto do rukou a párkrát ho propracujte. Pokud však robota nevlastníte, připravte se na pořádnou posilovnu, těsto je potřeba zpracovávat až 15 minut, aby bylo elastické a dobře se s ním pracovalo. Pak ho zabalte do fólie nebo mokré utěrky a nechte alespoň 30 minut odpočinout.

Po odpočinku přijde válení. I zde je velmi přínosné pořídit si pomocníka. Uvažujete, že budete domácí těstoviny připravovat častěji? Pak si pořiďte strojek na těstoviny, třeba v naše online shopu zde. Můžete si zde nastavit tloušťku „vyváleného“ těsta, doporučujeme vám prohnat těsto strojkem několikrát, začít od nejširšího plátu a postupně ztenčovat. Pokud nemáte jinou možnost než vzít do ruky váleček, počítejte s tím, že bude pokračovat posilovací okénko.

Teď přijde ta nejzábavnější činnost - z vyváleného plátu vytvoříme těstoviny. Jaký druh těstoviny zvolíte, záleží jen na vás. Nejrozšířenější jsou pravděpodobně tagliatelle, široké ploché nudle, které vytvoříte i za pomoci strojku, neboť strojek nejen válí, ale také krájí nudle. Však také slovo krájet, italsky tagliare, se objevuje přímo v názvu těstovin. Nedisponujete-li strojkem, použijte jednoduše nůž.

Vyzkoušejte také plněné druhy těstovin – ravioli, tortellini. Naplnit je můžete vším, co máte rádi - vytvořte náplň z dýně, sýra, špenátu nebo hub.

Přichází čas vaření. Těstoviny posypte ještě moukou a vložte do vroucí, dobře osolené vody, čerstvým těstovinám stačí 2 – 3 minutky, aby byly al dente, tedy na skus. Říká se, že těstoviny nemůžete přesolit, takže solí nešetřete.

Uvařené těstoviny neproplachujeme, rovnou z hrnce je vkládáme do pánve s omáčkou. Využít můžete i vodu z vaření těstovin, a to v případě, je-li omáčka příliš hustá.

A je hotovo. Kromě toho, že si pochutnáte, vám slibujeme, že příprava těstovin bude zábava. Zapojte celou rodinu a uvidíte, že si společně strávený čas užijete.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU